ΑΡΧΙΚΗ

ΣΧΟΛΕΙΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΓΟΝΕΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

 ΣΑΣ  ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ  ΣΤΗΝ  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ  ΤΟΥ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ  ΜΑΣ

                                 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Την Τετάρτη 6-5-2015, η Δ΄τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε την Πινακοθήκη στη Νεάπολη Λάρισας,όπου ξεναγήθηκε στους πίνακες,καθώς και στην έκθεση έργων από ανακλώσιμα υλικά...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ...
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Την Τρίτη 21 Απριλίου, η ΣΤ΄τάξη επισκέφτηκε στη Θεσσαλονίκη το Τεχνολογικό πάρκο και πλανητάριο ΝΟΕΣΙΣ .Στη συνέχεια τον Λευκό πύργο και αφού έφαγαν μεσημεριανό στην παραλία,συνέχισαν  στην Καμάρα,τη Ροτόντα και την πλατεία Ναυαρίνου.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων,η διευθύντρια του σχολείου και ο υποδιευθυντής.

 
 
 
 
 
 
 

 

Tην Παρασκευή 28 Νοεμβρίου η Β΄τάξη(Β1΄και Β2΄) επισκέφτηκε το Λαογραφικό Μουσείο στην Ελάτεια Λάρισας.

Το Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής, της οικογένειας Συρμακέζη, αναπτύσσεται μέσα στον ιδιόκτητο χώρο της Οικογένειας Συρμακέζη, στην Ελάτεια Λαρίσης.
Οι πρόγονοι των σημερινών ιδιοκτητών, έξι γενιές πριν, ήρθαν το 1854 από τα Γιάννενα στα Αμπελάκια. Λίγο αργότερα αγόρασαν από τούρκο κτηματία, την έκταση με ορισμένα από τα κτίσματα. Για την κάλυψη των αναγκών, κατασκευάσθηκαν στην πορεία και άλλα κτίσματα.
Ολα τα κτήρια ακολούθησαν τους δομικούς κανόνες της εποχής στην περιοχή: τοίχοι από λιθοδομή και ξύλινη σκεπή με κεραμίδια.
Μεσα σε αυτό το χώρο, που έχουν μέχρι σήμερα ζήσει έξι γενιές της οικογένειας, έχουν βρεθεί σημαντικά δείγματα της διαχρονικής λειτουργίας της τοπικής αγροτικής οικονομίας, αλλά και της καθημερινης τοπικής ζωής, όχι μόνο της αγροτικής, αλλά και της ιδιότυπης αστικής των εύπορων ιδιοκτητών.
Πριν λίγα χρόνια, όλα τα κτίσματα, αρχοντικό, στάβλοι, αποθήκες, μαγειριά, χώροι διαβίωσης, είχαν σχεδόν ερειπωθεί.
Ξεκίνησε τότε από τους σημερινούς ιδιοκτήτες μία συστηματική προσπάθεια συντήρησης και σήμερα τα κτίσματα έχουν αναπαλαιωθεί - εκσυγχρονισθεί, με πλήρη σεβασμό της αρχικής μορφής τους.
Οι εργασίες διαμόρφωσης των χώρων του Μουσείου Θεσσαλικής Ζωής, ξεκίνησαν το 2007, όταν το έργο εντάχθηκε στα ΠΕΠ Θεσσαλίας. Τα έργα ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2008, οπότε ξεκίνησε και η λειτουργία του μουσείου.

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου η ΣΤ΄(ΣΤ1΄και ΣΤ2) τάξη επισκέφτηκε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λάρισα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους Μέκρα Γ. και Μωραΐτη Ελ. Καθώς και τη Διευθύντρια του Σχολείου κ. Αλεξούλη Ελ., επισκέφτηκαν την Πέμπτη 20-11-2014 το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λάρισα, με την ευκαιρία της επετείου της Εθνικής Αντίστασης της 25ης Νοεμβρίου.
Οι μαθητές παρακολούθησαν μια ιστορική αναδρομή από τον υπεύθυνο του Μουσείου κ. Δημήτρη Μπάρμπα, ο οποίος τους ταξίδεψε νοερά στην εποχή που η Λάρισα βρισκόταν υπό κατοχή και το κτίριο αυτό λειτουργούσε ως φυλακή για τους αντιστασιακούς.
Τους μίλησε επίσης και για την ιστορία του κτιρίου που ξεκινά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και χρησίμευε ως πυριτιδαποθήκη.
Μαζί μας βρέθηκε και ένας Λαρισαίος, ο κ. Μπατάλης Δημήτριος, ο οποίος στην περίοδο της Αντίστασης συμμετείχε στη μονάδα ιππικού του Μπουκουβάλα αν και ήταν μόλις 15 ετών, όταν εντάχθηκε στις αντιστασιακές ομάδες.
Τα παιδιά άκουσαν με πολλή προσοχή και ενδιαφέρον τις εμπειρίες του και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο όπου υπάρχουν εκτεθειμένα όπλα, στολές, φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα της εποχής που δεν είναι και τόσο μακρινή.
Οι μαθητές έφυγαν ενθουσιασμένοι και προβληματισμένοι ταυτόχρονα για το πόσο σημαντικό είναι αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας, για το οποίο πολύ λίγα πράγματα γνώριζαν.
 

       

 

     

Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου η Γ΄τάξη επισκέφτηκε το Λαογραφικό Μουσείο στην Ελάτεια Λάρισας

     

 

  

Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομη με θέμα την τοπική ιστορία στα Αμπελάκια Λάρισας, από τα τμάματα Δ1΄,Δ2΄, Δ3΄.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
   
   
   
   
 

    

Copyright © 2013

44o Δημοτικό Σχολείο
Λάρισας
 

 

Σχεδιασμός & Επιμέλεια:  

 Θωμαή Τζιτζή -Στογιάννη:

«Tα μυαλά των παιδιών δεν είναι δοχεία να τα γεμίσεις, είναι σπίρτα για να τα ανάψεις.»
Χρήστος Τσολάκης