ΑΡΧΙΚΗ

ΣΧΟΛΕΙΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΓΟΝΕΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

 ΣΑΣ  ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ  ΣΤΗΝ  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ  ΤΟΥ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ  ΜΑΣ

                                 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

 

Tην Παρασκευή 28 Νοεμβρίου η Β΄τάξη(Β1΄και Β2΄) επισκέφτηκε το Λαογραφικό Μουσείο στην Ελάτεια Λάρισας.

Το Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής, της οικογένειας Συρμακέζη, αναπτύσσεται μέσα στον ιδιόκτητο χώρο της Οικογένειας Συρμακέζη, στην Ελάτεια Λαρίσης.
Οι πρόγονοι των σημερινών ιδιοκτητών, έξι γενιές πριν, ήρθαν το 1854 από τα Γιάννενα στα Αμπελάκια. Λίγο αργότερα αγόρασαν από τούρκο κτηματία, την έκταση με ορισμένα από τα κτίσματα. Για την κάλυψη των αναγκών, κατασκευάσθηκαν στην πορεία και άλλα κτίσματα.
Ολα τα κτήρια ακολούθησαν τους δομικούς κανόνες της εποχής στην περιοχή: τοίχοι από λιθοδομή και ξύλινη σκεπή με κεραμίδια.
Μεσα σε αυτό το χώρο, που έχουν μέχρι σήμερα ζήσει έξι γενιές της οικογένειας, έχουν βρεθεί σημαντικά δείγματα της διαχρονικής λειτουργίας της τοπικής αγροτικής οικονομίας, αλλά και της καθημερινης τοπικής ζωής, όχι μόνο της αγροτικής, αλλά και της ιδιότυπης αστικής των εύπορων ιδιοκτητών.
Πριν λίγα χρόνια, όλα τα κτίσματα, αρχοντικό, στάβλοι, αποθήκες, μαγειριά, χώροι διαβίωσης, είχαν σχεδόν ερειπωθεί.
Ξεκίνησε τότε από τους σημερινούς ιδιοκτήτες μία συστηματική προσπάθεια συντήρησης και σήμερα τα κτίσματα έχουν αναπαλαιωθεί - εκσυγχρονισθεί, με πλήρη σεβασμό της αρχικής μορφής τους.
Οι εργασίες διαμόρφωσης των χώρων του Μουσείου Θεσσαλικής Ζωής, ξεκίνησαν το 2007, όταν το έργο εντάχθηκε στα ΠΕΠ Θεσσαλίας. Τα έργα ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2008, οπότε ξεκίνησε και η λειτουργία του μουσείου.

     

 

     

 

  

    

Copyright © 2013

44o Δημοτικό Σχολείο
Λάρισας
 

 

Σχεδιασμός & Επιμέλεια:  

 Θωμαή Τζιτζή -Στογιάννη:

«Tα μυαλά των παιδιών δεν είναι δοχεία να τα γεμίσεις, είναι σπίρτα για να τα ανάψεις.»
Χρήστος Τσολάκης