ΑΡΧΙΚΗ

ΣΧΟΛΕΙΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΓΟΝΕΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

 ΣΑΣ  ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ  ΣΤΗΝ  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ  ΤΟΥ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ  ΜΑΣ
 

ΔΑΣΚΑΛΑ: ΘΩΜΑΗ ΤΖΙΤΖΗ- ΣΤΟΓΙΑΝΝΗ

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

 Συνέντευξη απο τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου Αρχιμανδρίτη π. Αχίλλειο Τσούτσουρα.

 

 Μετά απο δική μου πρωτοβουλία και την άδεια της δασκάλας μου, κ. Τζιτζή Θωμαή, αποφάσισα να επισκεφτώ την Ι.Μ.Λαρίσης και Τυρνάβου και να γνωρίσω απο κοντά τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.Ιγνάτιο και τον  Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο π. Αχίλλιο Τσούτσουρα.

  Η ίδεα μου, ήρθε λόγω της εορτής της Αποκριάς, που είναι σε λίγες μέρες και σκεφτηκα κάποιες ερωτήσεις να θέσω σχετικά μ αυτό.Φυσικά όλο αυτο το έκανα με την άδεια της δασκάλας μου και την βοήθεια της μητέρας μου. Με μεγάλη μου χαρά ,είδα οτι μόλις τηλεφωνήσαμε να κλείσουμε ένα ραντεβου για συνάντηση,μας είπαν οτι θα μας δεχόταν την επομένη κιόλας μερα.

   Ετσι και έγινε .Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2 το μεσημέρι ήμουν εκεί.Πρώτη φορα πήγαινα στην Μητρόπολη.Ηταν ενας ζεστός ,καθαρός, όμορφος χωρος.Μας υποδέχτηκε ο Πρωτοσύγκελλος π.Αχίλλιος ,πολύ εγκάρδια με ένα μεγάλο χαμόγελο και ευγένεια .Είναι ένας άνθρωπος με πλούσιο βιογραφικό,γνωστός για το  ήθος που τον διακρίνει,σεμνός και προσιτός. Είναι με απλά λόγια το δεξί χερι του Μητροπολιτη μας. Μας οδήγησε στο γραφείο του Μητροπολίτη μας σεβασμιότατου κ.Ιγνατίου ,ο όποιος ήρθε να μας καλοσωρίσει να μας δωσει την ευχή του και να μας συμβουλέψει να ακουμε τους δασκάλους μας,τους γονείς μας και να ΄μαστε κοντά στον Θεό.Λόγω του βαρύ προγράμματός του, μας χαιρέτησε με χαμόγελο και ευγένεια, αφου πρώτα μας δώρισε και εικόνες.Μου έκανε εντύπωση, η απλότητα του και το πόσο προσιτός ηταν.Μας άφησε τον π.Αχίλλιο να του πάρουμε την συνέντευξη. Ετσι με λίγο άγχος απο μένα ξεκινήσαμε.....

Μαίρη : Εχουμε ακούσει πολλές φορές την φράση <<ανοίγει το τριώδιο>>.Τι είναι το Τριώδιο ? Εμείς τα παιδιά έχουμε στο μυαλό μας τα καρναβάλια.

π.Αχίλλιος : Καταρχήν να σας καλοσωρίσω στην Ι.Μ Λαρίσης και Τυρναβου.Είμαι ο Πρωτοσύγκελλος π.Αχίλλιος και χαίρομαι που σας συναντώ.Εκτιμώ αφάνταστα το έργο της δασκάλας σας που σας θέτει και τόσο ωραία θέματα επίκαιρα,για να κατανοησουν όλοι ποιό είναι το πνεύμα της εκκλησίας μας και τι είναι το Τριώδιο.Πριν πω αυτα , να σας πω ότι επικαλούμαι τη χάρη του Αγίου Αχιλλείου , του προστάτη και πολυούχου μας,του Αρχιεπισκόπου Λαρίσης που ήταν μυροβλήτης και θαυματουργός ,να μας φωτίσει να τα πούμε καλά.Δέυτερον θέλω να σας πω ότι,στο σχολείο σας ήμουν παρών στην θεμελίωση του και μετά στα εγκαίνειά του μαζί με στον Σεβασμιότατο.

Σήμερα παιδια μου,μόνο το σχολείο έμεινε ,οι γονείς μας και η εκκλησία,όπου θα μας μιλάνε για αξίες,ιδανικά και την πνευματική μας πρόοδο.Αυτό που με ρωτάς τωρα είναι πολυ σημαντικό, γιατι ενα παιδί, αν δε ακούσει απο την δασκάλα του ή την μητέρα του, τι είναι το Τριώδιο,θα νομίζει ότι είναι μάσκες,σερμπαντινες και ξεσαλώματα.Η εκκλησία μας λέει το εξής...Το Τριώδιο είναι μια ευλογημένη περίοδος,που ο πιστός Χριστιανός,δεν βάζει μάσκα, γιατί ο Χριστιανός δεν θέλει προσωπείο.Ο Θεός μας δημιούργησε κατ΄ εικόνα και καθ ΄ομοίωση του.Το Τριώδιο λοιπόν είναι μια ευλογημένη περίοδος 70 ημερών (10 εβδομάδων),που ξεκινά απο την Κυριακη του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μεχρι την βραδιά του Μ.Σαββάτου ,στην Ανασταση.Μέσα στην περίοδο του Τριωδίου περιλαμβάνεται και η Μ.Τεσσαρακοστή,όπου ο χριστιανός νηστεύει και αγωνίζεται για να καθαρίσει την καρδιά του.Εκτος όμως απο αυτό,το Τριώδιο είναι και ένα πολύ μεγάλο βιβλίο, ασήκωτο που έχει καθημερινά τι λέμε.Λόγια για την εγκράτεια,την ελεημοσύνη,την δικαιοσύνη.Αυτή την περίοδο λοιπόν,αγωνιζόμαστε εμείς οι χριστιανοί και νηστεύουμε ολη την σαρακοστή για τα αμαρτήματα μας ,ΕΚΤΟΣ απο την Μ.Εβδομάδα όπου εκεί νηστεύουμε για τα πάθη του κυρίου.Να νηστεψουμε σωματικά αλλά και ψυχικά (φλυαρία,γλώσσα,σκέψη).Αυτή την εβδομάδα, πρέπει να τιμήσουμε Αυτόν, που σταυρώθηκε για μας,για να μας δώσει σωτηρία,αγιασμό και να αναστηθούμε πνευματικά.

'Ολο το Τριώδιο μιλάει για την μετάνοια και την συγνώμη μας,για να χαράξουμε μία περίοδο κάλη στη ζωή μας.Να ξέρετε επίσης οτι το Τριώδιο μας λέει ότι, αν δεν μπορείς να κάνεις πολύ νηστεία , να ασκείς την ελεημοσύνη.Δεν είναι ωραίο να τρώω εγώ και να πεινάει ο διπλανός μου.Οχι....θα τρώμε και οι δύο και ας είναι λιγότερο.

Αυτο είναι λοιπόν το Τριώδιο,ειναι περίοδος της εκκλησίας και λειτουργικό βιβλίο.Δεν είναι καρναβάλια και ξεφαντώματα.

Μαίρη : Πείτε μας τι είναι οι Απόκριες ;

π.Αχίλλιος : Oι Απόκριες είναι μία Κυριακή,όπου τελειώνει η κρεατοφαγία.Δηλαδή, θα φάμε κρέας την Κυριακή των Απόκρεων για τελευταία φορά και μετά θα ξαναφάμε το βράδυ της Αναστάσεως. Μάλιστα είναι μία πολύ σημαντική Κυριακή , όπου το Αποστολικό Ανάγνωσμα, μας μιλάει για την ώρα της κρίσης και την σωτηρία της ψυχής μας.Οι Απόκριες δεν είναι να ντυθούμε στα καρναβάλια και να ξεφαντώσουμε.Βέβαια, δεν είναι κακό εσείς τα παιδάκια να ντυθείτε και να πάτε καπου να πετάξετε έναν χαρταετό.Κακό γίνεται μόνο, όταν η υπερβολή στα καρναβάλια αυτά , προκαλέσει μία ζημεία στην ψυχή του ανθρώπου. Αποκρεύουμε για να ξεκινήσει ο αγώνας μας.Αυτό μόνο!

Μαίρη : Κάθε πρωί κάνουμε την καθιερωμένη μας προσευχή.Η δασκάλα μας , η κ. Θωμαή Τζιτζή , πριν φύγουμε για το σπίτι μας , μας προτρέπει να κάνουμε προσευχή.Πείτε μας και σείς μία μικρή προσευχούλα για να λέμε στην τάξη μας.

π.Αχίλλιος : Αυτο που κάνει η δασκάλα σας είναι πάρα πολύ καλό και μπράβο της.Είναι σημαντικό να ξεκινάμε την ημέρα μας με προσευχή και να την τελειώνουμε με προσευχή.Κάθε βράδυ ειδικά, ακόμη και εσείς τα παιδάκια να κάνετε την προσευχη σας ,όσο κουρασμένα και να είστε.Γιατί; Γιατί όπως μου είπε και μία μοναχή ,την βραδινή προσευχή δεν θα την παραλείπετε ποτέ.Ο Θεός την βραδινή προσευχή την περιμένει.Ο Θεός μας δημιούργησε,μας έφερε στον κόσμο και χρωστάμε ένα ευχαριστώ.

Εσείς μπορείτε να λετε οταν φεύγετε απο το σχολείο για το σπιτι : ΚΥΡΙΕ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ,ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ.... ή με πιό απλά λόγια να λέτε:<< Χριστέ μου , σ΄ευχαριστώ που και σήμερα με αξίωσες να περάσω μία ημερα στο σχολείο και να μάθω του Θεού τα πράγματα και να μορφωθώ , με την βοήθεια της δασκάλας μου.Βοήθησε με για το υπόλοιπο της ημέρας μου,να σε έχω πάντα κοντα μου και να μας έχεις όλους καλά.Αμήν!>>  Αυτή είναι μία αυτοσχέδια προσευχή.

Μαίρη : θέλω κλείνοντας να σας ευχαριστήσουμε για την μικρη μας συνέντευξη,για τον χρόνο σας,για τις συμβουλές σας και να  μας δώσετε την  ευχή σας για το σχολείο μας .

π.Αχίλλιος : Ευχαριστώ πολύ που με ευχαριστείτε εσείς, αλλα και γω θέλω να ευχαριστήσω εσάς ,γιατί ήρθατε σήμερα εδω και σας είδαμε.Θα ήθελα να σας προσκαλέσω, να έρθετε με την δασκάλα σας την κ.Θωμαή και την τάξη σας. Να έρθετε εδώ στην Ιερά Μητρόπολη και να σας ξεναγήσουμε στους χωρους της Μητροπόλεως , ξεκινώντας απο τον κήπο μας,περνώντας το γραφείο της Μητροπόλεως ,στο Ιερό παρεκκλήσι των Αγίων Ραφαηλ,Νικολάου και Ειρήνης που έχουμε στον δέυτερο όροφο και να δείτε και κάτι όμορφο που γίνεται εδώ. Κάθε μέρα,πάρα πολλές γυναίκες μαγειρεύουν για τους φτωχούς 400 και πάνω μερίδες φαγητού.Άλλοι τρώνε εδώ και άλλοι το παίρνουνε μαζί τους.Αυτές οι γυναίκες με την διακονία τους ,λαμβάνουν χαρά, αγάπη και ικανοποίηση απο αυτούς τους ανθρώπους.

Έυχομαι πραγματικά, το σχολείο σας ,να αναδυχθεί ένα πραγματικό ορμητήριο και ένα πραγματικό θεραπευτήριο που απο τη μιά θα πηγαίνουν τα παιδιά για να λάβουν γνώση και να γίνουν μεγάλοι και τρανοί και σπουδαίοι......και απο την άλλη να θεραπεύετε όλα τα τραύματα που έχετε μέσα στην ψυχή σας ,να γινόσαστε καλύτεροι άνθρωποι να αγωνιζόσαστε.Μέσα απο το σχολείο σας να μάθετε τόσα πολλά πράγματα και να γίνει για μας,  ένα σημείο και ένα πρότυπο σχολείο που δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ.Ευχομαι να είναι πρότυπο σε όλα  λοιπόν το σχολείο σας, είναι και σε ωραία γειτονιά και μ΄αρέσει ιδιαίτερα.Σας περιμένουμε με χαρά και εδώ.

Επίσης μικρή μου δημοσιογράφε Μαίρη, να ευχαριστήσω την δασκάλα σου την κ.Τζιτζή Θωμαή και την διευθύντριά σου, την κ. Αλεξούλη Ελένη που σ΄επέτρεψαν να έρθεις γι ΄αυτή την ωραία μας κουβέντα και την μητέρα σου που σε συνόδευσε.Πάντα στην διάθεση σας.Σας ευχαριστώ.

...Κάπου εδώ ,τελείωσε η υπέροχη κουβέντα μας με τον  Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου Αρχιμανδρίτη π. Αχίλλιο Τσούτσουρα. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μας έκανε.Επίσης ευχαριστώ την δασκάλα μου την κ.Θωμαή που μ΄έδωσε την άδεια να το κάνω. Είναι η πρώτη μου συνέντευξη και ευχομαι να ακολουθήσουν πολλές ακόμη.

 

          ΤΣΕΝΕΝΟΥΔΗ  ΜΑΙΡΗ Δ3

 

Copyright © 2013

44o Δημοτικό Σχολείο
Λάρισας
 

 

Σχεδιασμός & Επιμέλεια:  

 Θωμαή Τζιτζή -Στογιάννη:

«Tα μυαλά των παιδιών δεν είναι δοχεία να τα γεμίσεις, είναι σπίρτα για να τα ανάψεις.»
Χρήστος Τσολάκης