ΣΑΣ  ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ  ΣΤΗΝ  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ  ΤΟΥ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ  ΜΑΣ

    Δ3         ΔΑΣΚΑΛΑ:  ΤΖΙΤΖΗ ΘΩΜΑΗ           

"ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΔΑ" ήταν το όνομα της περιοχής μας στα αρχαία χρόνια

            (Την φτιάχνουμε χρησιμοποιώντας ή επινοώντας ειδήσεις από την Αρχαϊκή εποχή)

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  "ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΔΑ"

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  "ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΔΑ"

ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

      Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ

  Η Ακρόπολή μας, όπως και σε κάθε πόλη της Ελλάδας, είναι στο πιο ψηλό σημείο της πόλης και οι κάτοικοι  επιτρέπεται να χτίσουν τις κατοικίες γύρω από αυτήν και εντός των τειχών για να προστατεύονται ...

ΘΑΛΕΙΑ

 

ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΣΤΙΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ

      Όλοι θυμόμαστε ότι άνθρωποι από όλα τα μέρη της Ελλάδας χειροκρότησαν θερμά τον Κραννώνιο τον Κραυξίδα , τον πρώτο Θεσσαλό Ολυμπιονίκη της πρώτης Ολυμπιάδας με ιπποδρομίες.

      Είναι γνωστό ότι από τότε που εισήχθησαν οι ιπποδρομίες στους Ολυμιακούς αγώνες, παίρνουμε τη μερίδα του λέοντος στις νίκες και είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό.

      Οι κυριότεροι ιππικοί αγώνες στους οποίους συμμετέχουν οι συντοπίτες μας είναι αρματα με δύο νεαρά άλογα, άρματα με τέσσερα άλογα, λαμπαδηδρομία πάνω σε άλογα και η εξαιρετικά απαιτητική σε ικανότητα αφιπποδρομία.

      Σ αυτήν οι ιππείς αφιππεύουν, δηλαδή κατεβαίνουν από τα άλογα ,όταν αυτά καλπάζουν και τρέχουν δίπλα δίπλα στα άλογά τους, ενώ στη συνέχεια τα ιππεύουν ξανά.

      Ευχόμαστε αυτή η παράδοση των Θεσσαλών στις νίκες να συνεχιστεί και στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και να χειροκροτήσουμε ακόμη περισσότερους Θεσσαλούς νικητές.

ΠΑΡΗΣ

ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ

      Στην περιοχή μας το πολίτευμα είναι αριστοκρατικό.Δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν μόνο οι μεγάλοι κτηματίες, μερικοί από τους οποίους είναι αυτόχθονες προ-Θεσσαλοί. Είναι αξιοπρόσεκτοι κυρίως για τον παροιμιώδη πλούτο τους.

      Τα πλούτη του γαιοκτήμονα , του παρέχουν τη δυνατότητα να ζει μια ζωή με μεγάλη λαμπρότητα.

      Εξαιτίας του πλούτου τους μπορούν να προσλάβουν τους σπουδαιότερους λυρικούς ποιητές για να τους πλέξουν το εγκώμιο.

      Ένας από αυτούς τους ποιητές ήταν ο Σιμωνίδης, που έγραψε εγκώμια-τραγούδια κολακευτικά- για την οικογένεια των Αλευάδων.

ΟΡΕΣΤΗΣ

 

ΚΟΠΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ

 

      Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Ξεκινάει επιτέλους η κοπή νομισμάτων, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί το εμπόριο.

Με τα νομίσματα θα μπορούν να γίνονται πιο εύκολα οι συναλλαγές μεταξύ των εμπόρων. Δεν θα χρειάζεται να γίνονται ανταλλαγές προιόντων, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα. Από δω και στο εξής, θα γίνονται με τα ασημένια νομίσματα.

      Πρώτη ξεκινάει την κοπή νομισμάτων η Ιμέρα. Τα νομίσματά της θα έχουν έναν πετεινό που συμβολίζει την πόλη. Σε λίγο καιρό θα κόψουν νομίματα ο Σελινούντας, η Νάξος ,καθώς και άλλες πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας.

      Από εδώ και στο εξής αρχίζει μια καινούρια εποχή. Η εποχή των νομισμάτων...

ΚΡΙΤΩΝ

 

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

      Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε ένας διαγωνισμός αγγειοπλαστικής.Συμμετείχαν πάρα πολλά άτομα. Όμως ο Οδυσσέας, επειδή ήταν πολύ έξυπνος, νίκησε και πήρε για έπαθλο ένα μεγάλο άγαλμα,το οποίο έγραφε το όνομά του...

ΟΔΥΣΣΕΑΣ

      

ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΑΛΟΓΑ

      Οι  Θεσσαλοί ασχολούμαστε πολύ με τον αθλητισμό. Μας αρέσουν κυρίως οι αγώνες με τα άλογα. Το χαρακτηριστικό  μας άθλημα είναι  τα Ταυροκαθάψια, που οι αθλητές πρέπει να καταρρίψουν τον ταύρο πιάνοντάς τον από τα κέρατα, αφού πηδήσουν από τα άλογά τους.

      Χθες ο Πάτροκλος Ηρακλή Λαρισαίος, ένας σπουδαίος αθλητής, νίκησε στους Ολυμπιακούς αγώνες. Τον στεφάνωσαν με ένα κλαδί ελιάς.

      Στους αγώνες οι αθλητές έχουν μοναδικό εξάρτημα τον πέτασο. Ο πέτασος είναι κάτι σαν καπέλο που δεν προφυλάσσει μόνο τους αθλητές  από τον ήλιο αλλά τον βλέπουμε και στους εργαζόμενους στα χωράφια για να τους προστατεύει από τον καυτό ήλιο του κάμπου.

ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ

     

             

ΕΝΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΝΑΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ

      Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να τιμήσει τη θεά Αθηνά στον νέο και πανέμορφο ναό που χτίστηκε κάτω από την Ακρόπολη.

      Για να φτιαχτεί ο εντυπωσιακός αυτός ναός χρειαάστηκαν πολλοί τεχνίτες, με ιδιαίτερες ικανότητες για να σκαλίσουν το ξακουστό μάρμαρο της Πάρνηθας και να φτιάξουν μεγάλα αγάλματα εντυπωσιακών κούρων και όμορφων κόρων που κοσμούν το ναό.

      Ο ναός είναι χτισμένος σε ιωνικό ρυθμό με καταπληκτικούς κίονες και πραγματικά είναι ένα στολίδι για τη πόλη μας που αξίζει να επισκεφτούμε.

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

 

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΔΑΜΑΣ

      Ο Πολυδάμας ήταν γιος του Νικία κααι καταγόταν από τη Σκοτούσα Θεσσαλίας.Ήταν νικητής στο παγκράτιο τρεις φορές στους Ολυμπιακούς αγώνες.

      Μια μέρα με τους συντόφους του βρήκαν μια μεγάλη σπηλιά. Εκεί μπήκαν για να προφυλαχτούν από τη ζέστη. Όμως δεν ήξεραν αν θα αντέξει. Το μέρος όπου βρίσκονταν κατέρρευσε και οι σύντροφοί του έφυγαν από εκεί όσο πιο γρήγορα μπορούσαν.

      Ο Πολυδάμας όμως έμεινε νομίζοντας ότι με τη μεγάλη του δύναμη θα κρατούσε τους βράχους. Αλλά αντί να τους σηκώσει, η δύναμή του προκάλεσε τον θάνατό του.

      Όπως έγραψε και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ο θάνατός του Πολυδάμαντα μας δείχνει πόσο επικίνδυνο είναι να έχει κάποιος μεγάλη δύναμη αλλά να μην γνωρίζει τα όριά του.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

 

Η ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ

      Η Αμφικτυονία είναι οργάνωση ελληνικών πόλεων. Η πιο μεγάλη είναι η δική μας -της Κεντρικής Ελλάδας -με κέντρο τους Δελφούς.

      Την Αμφικτυονία διοικεί ένα συμβούλιο.Το συνέδριο αποτελείται από είκοσι τέσσερα μόνιμα μέλη ,τους ιερομνήμονες, οι οποίοι κληρώνονται ανά δύο από κάθε μία από τις δώδεκα φυλές. Σε αυτές συμμετέχουν οι Θεσσαλοί, οι Βοιωτοί, οι Δωριείς, οι Ίωνες, οι Περραιβοί,οι Μάγνητες οι Λοκροί, ι Οιταίοι, οι Αχαιοί, οι Φωκείς, οι Δόλοπες και οι Μαλιείς.

Το συνέδριο γίνεται δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη στο ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς και το φθινόπωρο στο ιερό της Δήμητρας στις Θερμοπύλες.

      Σκοπος της Αμφικτυονίας είναι η φύλαξη των θησαυρών του ιερού, μίσθος στις οικίες, τα αμπέλια και α κτήματά του, μεριμνεί για την κανονική τέλεση της εορτής, την πιστή τήρηση όλων των τύπων της λατρείας, επιβάλλει πρόστιμα στους παραβάτες.

      Αυτή την περίοδο, η Θεσσαλία απέκτησε μεγάλη δύναμη μαζί με τις άλλες έντεκα φυλές και  οι Θεσσαλοί ιδρύουν την Δελφική Αμφικτυονία. Σταδιακά αρχίζουν να ελέγχουν τις πέντε από τις έντεκα φυλές και έτσι έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη στο αμφικτυονικό συνέδριο.

ΙΟΚΑΣΤΗ  ΙΑΣΟΝΑ  ΛΑΡΙΣΑΙΑ

 

 

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ

      Χθες στο στάδιο της Ολυμπίας συνέβηκε κάτι τρομερό. Μια γυναίκα, η Καλλιπάτειρα,ντύθηκε γυμναστής και μπήκε στο στάδιο να παρακολουθήσει τον γιο της Πεισίδωρο που συμμετείχε στο άθλημα της πάλης. Κανείς δεν την κατάλαβε. Όταν όμως κέρδισε ο γιος της ,η Καλλιπάτειρα χάρηκε για τη νίκη του  και έτρεξε να τον αγκαλιάσει.

      Τότε της έφυγε ο μανδύας και την είδαν όλοι. Οι Ελλανοδίκες αποφάσισαν να μην την πετάξουν από το ψηλό βουνό Τυπαίο γιατί ήταν από οικογένεια Ολυμπιονικών.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

 

ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΟΙ ΠΙΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

      Οι Θεσσαλοί είμαστε ένας λαός που του αρέσει να γλεντάει. Έτσι έχουμε πολλές γιορτές για τη συγκομιδή των φυτών, το μάζεμα του σιταριού και του καλαμποκιού, τον τρύγο κά.

      Αφού τελειώσει κάποια δουλειά, μετά διοργανώνεται γιορτή με όργανα, τραγουδιστές, άφθονο κρασί και το γλέντι κρατάει μέχρι το πρωί.

      Δικαιωματικά λοιπόν θεωρούμαστε οι πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι Έλληνες.

ΦΡΙΞΟΣ

 

 

ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ

      Οι Θεσσαλοί άρχοντες διατηρούν ανάκτορα στη Λάρισα. Είναι ψηλά, περιποιημένα, καθαρά με πολλές διακοσμητικές κολώνες και μεγάλες αυλές.

      Μέσα υπάρχουν μεγάλα σαλόνια όπου κάνουν μεγάλες γιορτές. Υπάρχουν πολλά δωμάτια για τους καλεσμένους και για τους δούλους που είναι πολλοί.

      Στο εξωτερικό των ανακτόρων υπάρχουν μεγάλες αυλές με τείχη γύρω-γύρω και στο πίσω μέρος σταβλίζονται τα άλογα που είναι αναρίθμητα, δυνατά και φημισμένα παντού.    ΄Οταν κάνουν γιορτές παίρνουν  κι αυτά μέρος και μαζί με όλη την πολυτέλεια των φαγητών καταπλήτουν τους καλεσμένους.

      Συχνά όμως εμπλέκονται σε φιλονικίες με άλλους συμπολίτες. Θέλουν να είναι πάντα πρώτοι και δεν δέχονται το παραμικρό...

ΑΦΡΟΔΙΤΗ

 

ΠΩΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ Η ΛΑΡΙΣΑ

      Σύμφωνα με παλιές μαρτυρίες, η Λάρισα ήταν σύζυγος του Ποσειδώνα και μητέρα του Αχαιού, του Φθοία και του Πελασγού. Οι πρώτοι κάτοικοι της Λάρισας ήταν οι Πελασγοί, που ήταν μια ομάδα Προελλήνων. Η λέξη Λάρισα χρησιμοποιούνταν από τους Πελασγούς για να περιγράψουν λίθινη ακρόπολη ή οχυρό.

      Πολλοί όμως υποστηρίζουν πώς ο πρώτος κάτοικος της Λάρισας, που ήταν ο Λάρισος,γιος του Πελασγού, ονόμασε την πόλη έτσι προς τιμή της κόρης του Λάρισας.

      Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η Λάρισα προήλθε από την πελασγική λέξη Λάας, που σημαίνει  βράχος από όπου και η λάξη λαός.

      Ακόμη μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι η νύμφη Λάρισα παίζοντας με το τόπι της δίπλα στον Πηνειό, γλίστρησε και πνίγηκε στα νερά του και έτσι πήρε το όνομά της η πόλη.

      Αυτές είναι οι κυριότερες εκδοχές της ονομασίας της πόλης μας...

ΞΑΝΘΙΠΠΗ

 

 

ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ

      Κάνουμε διάφορες γιορτές για να τιμήσουμε τους θεούς και τις θεές. Οι περισσότερες τελετές γίνονται δημόσια και μπορούν να τις δουν όλοι.

      Η πιο σημαντική πράξη που κάνουμε είναι να θυσιάζουμε ζώα.

 

ΑΡΙΑΔΝΗ

 

 

 Η ΕΦΥΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΡΑΝΝΩΝ

      Τις τελευταίες μέρες, πλήθος Θεσσαλών φτάνει στη γνωστή πόλη Εφύρα. Φαίνεται η πεδιάδα και ο πλούτος της περιοχής αποτελεί σημαντικό λόγο για τους Θεσσαλούς να θέλουν να εγκατασταθούν εκεί. Υπήρξαν αρκετές λεηλασίες. Ευτυχώς όμως σεβάστηκαν τον ναό του Ασκληπιού. Άρα γνωρίζουν το θεό και το πόσο βοηθάει στη θεραπεία των αρρώστων. Προχθές όμως γνώρισαν και τις ιαματικές ιδιότητες της πηγής που βρίσκεται κοντά στο ναό. Αρκετοί από τους Θεσσαλούς, κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι όπως ήταν εθεάθηκαν να πλένονται στην πηγή. Αμέσως μετά αισθάνθηκαν καλύτερα. Το θερμό και ιαματικό νερό, έκανε το θαύμα του.

      Χθες τα πράγματα ήταν καλύτερα. Οι καταστροφές στην πόλη περιορίστηκαν. Πιστεύω ότι οι Θεσσαλοί θα καταφέρουν να συνυπάρξουν με τους ντόπιους. Έτσι θα κάνουν μια νέα αρχή.

      Μάλιστα αρκετοί από αυτούς αποκαλούν πια την πόλη, πόλη Κραννών. Τόσο πολύ εντυπωσιαστηκαν από την πηγή.

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

 

 

 

Η ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΣΣΑ ΜΑΝΑ

      Στη Σπάρτη, η γυναικεία ελευθερία είναι τόσο μεγάλη ,που δεν υπάρχει σε καμιά άλλη πόλη -κράτος. Μόνο σε αυτή την πόλη οι γυναίκες έχουν δικαίωμα να γυμνάζονται ισότιμα με τους άντρες, να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμό, αλλά και δικαίωμα στη δημόσια εκπαίδευση.

      Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Στη Σπάρτη έχουν κατανοήσει τη μεγάλη σημασία της γυναίκας. Είναι αυτή που θα γίνει μάνα, θα γεννήσει και θα αναθρέψει δυνατούς πολεμιστές. Τα  κορίτσια από νεαρή ηλικία, εκπαιδεύονται γι αυτό το ρόλο: της μάνας....

      Όλες αυτές οι ελευθερίες των γυναικών είναι πρωτάκουστες για τους Αθηναίους. Δεν μπορούν να κατανοήσουν τις Σπαρτιάτισσσες που κάθε φορά που φεύγει ο γιος, ή ο σύζυγος για κάποια μάχη του λένε:"Η ΤΑΝ Ή  ΕΠΙ  ΤΑΣ" Δεν καταλαβαίνουν οι Αθηναίοι ότι για τη μάνα της Σπάρτης ο γιος της είναι πρώτα απ όλα γενναίος πολεμιστής. Προτιμά να τον δει νεκρό παρά δειλό.

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

 

 

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΓΡΑΦΗ

      Χθες ο Λέανδρος Μενελάου Φαρσαλινός, βρήκε στο χωράφι του, την ώρα που έσκαβε μια επιγραφή της Γραμικής Β΄γραφής. Πολύ πιθανόν, να είναι μια λίστα με τρόφιμα που ήταν στο παλάτι. Αντί  να έχει γράμματα, είχε σύμβολα.

      Μερικά σύμβολα παρίσταναν έναν άντρα,άλλα μια γυναίκα και κάποια άλλα , το κρασί και το λάδι.

      ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ

 

ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ ΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

      Πριν τρεις εβδομάδες, οι Σπαριάτες αποφάσισαν να ξεκινήσουν πόλεμο για να μεγαλώσουν τη Σπάρτη.

      Λίγο πριν τη μάχη, κάνουν ένα τελετουργικό: Οι βασιλιάδες των Σπαρτιατών, θυσιάζουν μια κατσίκα και βάζουν τους στρατιώτες να φορούν στεφάνια. Την ίδια ώρα τραγουδούν πολεμικά τραγούδια για να φαίνονται πιο άγριοι και να φοβίζουν τους εχθρούς. Έτσι πηγαίνουν στη μάχη με θάρρος και σιγουριά. Επίσης,  οι βασιλιάδες, πηγαίνουν στη μάχη με έναν πολεμιστή που είχε κερδίσει σε Πανελλήνιους Αγώνες.

      Μόλις αρχίζει η μάχη, οι Σπαρτιάτες παλεύουν σκληρά για τη νίκη. Παρότι είναι πιο λίγοι, είναι πιο δυνατοί και καταφέρνουν πάντα να νικούν τους εχθρούς τους. Μέχρι τώρα έχουν κατακτήσει ένα μεγάλο κομμάτι της Λακωνίας.

      Απ ότι φαίνεται θα συνεχίσουν τη μάχη για να κατακτήσουν κι άλλες περιοχές της Λακωνίας!!!

ΚΡΙΤΩΝ

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

    Δίνεται κούρος αντί για κόρη.

    Ανταλλάσσεται μενανόμορφο αγγείο για έναν κούρο.

    Ανταλλάσεται μία κόρη με πολύ ωραία χρυσά μαλλιά και στολίδια , μόνο με ένα μελανόμορφο αγγείο.

    Δίνεται ικανός είλωτας αντί ενός χωραφιού.

    Ανταλλάσσεται ένα ερυθρόμορφο αγγείο με τον Ηρακλή και το λιοντάρι.

    Ζητείται άνδρας ή γυναίκα αγγειοπλάστες για το διαγωνισμό αγγειοπλαστικής.

 

ΘΑΛΕΙΑ

ΕΝΑΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

      Η ανέγερση του μικρού ναού προς τιμή της θεας Αθηνάς που  ξεκίνησε πριν μια βδομάδα στους πρόποδες του λόφου Χασάμπαλη, κρύβει πίσω της μια μικρή ιστορία.

      Πριν ένα μήνα, ένας αγρότης, ο Ιάσονας Μιλτιάδη Λαρισαίος, καθώς δούλευε στο κτήμα του, ανακάλυψε σε ένα σημείο στο λόφο Χασάμπαλη ,πράσινο μάρμαρο. Αυτό το γεγονός, τον εντυπωσίασε και τον ανησύχησε συγχρόνως γιατί δεν γνώριζε τι είναι αυτές οι πράσινες πλάκες και φοβήθηκε μήπως του φέρει καμιά συμφορά. Έτρεξε λοιπόν στο μαντείο των Δελφών για να πάρει πληροφορίες γι αυτό που βρήκε. Μετά από λίγο συνάντησε τη ζαλισμένη Πυθία, της οποίας ο χρησμός έλεγε:"Αυτό το πράσινο μάρμαρο θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και θα φτιάξει αριστουργήματα. Θα υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες και στο ναό της Αγίας Σοφίας"

      Ο Ιάσονας έφυγε προβληματισμένος και σκεπτικός: τι να σημαίνει" Ο Ναός της Αγίας Σοφίας" Τότε ξαφνικά του ήρθε μια ιδέα. Σοφία είχε η θεά Αθηνά, άρα θα πρέπει να της φτιάξει ένα μικρό ναό προς τιμήν της στη Χασάμπαλη και να ζητήσει από τους τεχνίτες να κάνουν το ιερό της θεάς με πλάκες από πράσινο μάρμαρο.

      Αναμένουμε με χαρά να ολοκληρωθεί ο ναός της θεάς Αθηνάς στη Χασάμπαλη φτιαγμένος από όλους τους κατοίκους της περιοχής και στολισμένος με πράσινο μάρμαρο.

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΘΙΑ

      Σήμερα πήγα στο Μαντείο των Δελφών και ρώτησα την Πυθία τι να κάνω για να με συγχωρήσει ο θεός Δίας, επειδή αδίκησα κάποιον.

      Η Πυθία μου απάντησε:" για να σε συγχωρήσουν οι θεοί, πρέπει όλα τα πλούτη να τα δώσεις στους φτωχούς."

      Έτσι κι έκανα. Πήγα αμέσως κι έδωσα όλη μου την περιουσία, ακόμη και το σπίτι μου σε φτωχές οικογένειες. Ένιωσα μεγάλη ανακούφιση που οι θεοί θα με συγχωρούσαν μετά από αυτό.

      Δεν θα μπορούσα να ζήσω αλλιώς. Είναι σημαντικό να τα έχουμε καλά με τους θεούς.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ

 ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ Ο ΤΥΡΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

      Την προηγούμενη βδομάδα, ο Περίανδρος, ο τύρρανος της Κορίνθου,έστειλε έναν απεσταλμένο του στον Θρασύβουλο ,τον τύρρανο της Μιλήτου ,για να τον ρωτήσει πώς να ελέγχει καλύτερα τους Κορίνθιους, για να είναι σίγουρος για την εξουσία του!!!

      Ο Θρασύβουλος οδήγησε τον απεσταλμένο στους αγρούς. Ένα χωράφι είχε πολλά ώριμα στάχυα για θερισμό. Καθώς προχωρούσαν ανάμεσα στα σπαρτά, ο τύρρανος ρωτούσε και ξαναρωτούσε για ποιον λόγο είχε έρθει. Συγχρόνως όμως τσάκιζε όποιο στάχυ ξεχώριζε από τα άλλα.

      Ο απεσταλμένος έφυγε προβληματισμένος για την Κόρινθο.

      Ας προσέξουμε όλοι το νόημα που είχε η κίνηση του Θρασύβουλου! Φοβάμαι πως θα αρχίσει να φέρεται με μεγαλύτερη σκληρότητα απέναντι σε αυτούς που ξεχωρίζουν για την εξυπνάδα, τη δύναμη και το θάρρος τους...

ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Ο οστρακισμός

            Η εφημερίδα μας σήμερα σας παρουσιάζει ένα πρωτοποριακό μέτρο που εφαρμόζουν οι Αθηναίοι και ονομάζεται οστρακισμός. Οι δημοσιογράφοι μας Ιφιγένεια Ιάσωνα Λαρισαία και Θάλεια Ηρακλή Πελασγιώτισα , επισκέφθηκαν τον προηγούμενο μήνα την Αθήνα και παρακολούθησαν την διαδικασία του οστρακισμού.

            Κάθε Αθηναίος πήρε ένα κομμάτι κεραμίδι και πάνω σε αυτό έγραψε το όνομα του πολίτη που πίστευε πως έπρεπε να φύγει από την πόλη. Στην συνέχεια έριξε σε ένα φραγμένο σημείο της Αγοράς το κεραμίδι αυτό. Μετά οι άρχοντες μέτρησαν τον αριθμό των κεραμιδιών που έπρεπε να ξεπερνά τα 6000 , γιατί αλλιώς δεν γινόταν ο οστρακισμός . Κατόπιν  χώρισαν τα κεραμίδια σύμφωνα με το όνομα που ήταν γραμμένο σε αυτά και ο πολίτης που είχε τα περισσότερα κεραμίδια έφευγε από την Αθήνα για 10 χρόνια χωρίς όμως να χάσει την περιουσία του.

             Με τον οστρακισμό οι πολίτες της Αθήνας έχουν λόγο στις αποφάσεις της πόλης τους και τον εκφράζουν με την ψήφο τους , κάτι αρχίζει να αλλάζει.

 

Ιφιγένεια – Θάλεια

 

Οι Δωριείς αποφασίζουν να καταλάβουν την Αθήνα

            Το προηγούμενο Σάββατο οι Δωριείς θέλησαν να καταλάβουν την Αθήνα. Έτσι αποφάσισαν να επισκεφτούν το Μαντείο των Δελφών για να ρωτήσουν πώς θα νικήσουν. Ο χρησμός που  έδωσε η Πυθία είναι : «Θα νικήσετε μόνο αν δεν σκοτωθεί ο βασιλιάς Κόρδος».

           Την άλλη μέρα μόλις έμαθε ο βασιλιάς Κόρδος το χρησμό, ντύθηκε με ρούχα χωρικού και ξεκίνησε για το στρατόπεδο των Δωριέων. Όταν έφτασε στο στρατόπεδο επιτέθηκε στους φρουρούς και αυτοί αμυνόμενοι των σκότωσαν μη ξέροντας ποιος είναι. Μόλις αντιλήφθηκαν ποιος ήταν και το είπαν στον βασιλιά τους αυτός τους τιμώρησε παραδειγματικά και οι Δωριείς κατάλαβαν το μεγάλο λάθος τους.

            Νωρίς το πρωί, μόλις ξημέρωσε, οι Αθηναίοι πήγαν στο στρατόπεδο για να ζητήσουν το νεκρό σώμα του γενναίου βασιλιά τους για να το θάψουν με τις τιμές που του άξιζαν.

           Η Αθήνα σώθηκε και ο λαός της δεν θέλησε να έχει πια βασιλιά, έτσι την εξουσία πήραν οι Ευγενείς και το πολίτευμα τους έγινε Αριστοκρατικό. Ευχόμαστε και παρακαλούμε τους θεούς εδώ στην Πελασγιώτιδα να μην γίνει κάτι τέτοιο.

 

Πάρης Ηλία Πελασγιώτης

                    

 

ΑΝΕΚΔΟΤΑ

    Ο Διογένης ζητούσε ελεημοσύνη από ένα άγαλμα. Όταν τον ρώτησαν γιατί κάνει κάτι τέτοιο απάντησε:"Εξασκούμαι στο να μην απογοητεύομαι από την αναισθησία των ανθρώπων"

    Είπε κάποιος στον Διογένη:"Οι συμπολίτες σου σε καταδίκασαν σε εξορία" και ο φιλόσοφος απάντησε:"κι εγώ τους καταδίκασα να μένουν στον τόπο τους"

ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

      Ο Λυκούργος είναι βασιλιάς της Σπάρτης. Είναι νομοθέτης και επέβαλε στη Σπάρτη: τη σκληραγώγηση από παιδική ηλικία, την υποχρέωση οι νεότεροι να είναι υπάκουοι στους γεροντότερους και την απαγόρευση να χρησιμοποιούν οι Σπαρτιάτες ασημένια ή χρυσά νομίσματα.

      Ήθελε μόνο σιδερένια νομίσματα για να είναι βαριά για  να δυσκολεύουν τους Σπαρτιάτες να τα μεταφέρουν κι έτσι να σκληραγωγούνται.

      Μάλιστα είπε στους Σπαρτιάτες να τηρούν αυτούς τους νόμους ώσπου να γυρίσει από ένα ταξίδι. Βέβαιος ότι αυτοί θα τηρούν τους νόμους του, δεν επέστρεψε ποτέ στη Σπάρτη. Γι' αυτό και τα σπαρτιατικά νομίσματα είχαν το πρόσωπο του Λυκούργου πάνω.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ

 

Ο Αρχέλαος Νικάνορος Πύλιος βρήκε στην πόλη του, τα θεμέλια από το περίφημο παλάτι του Νέστορα -του ήρωα της Τροίας.

      Χθες το πρωί, ο Αρχέλαος Νικάνορος Πύλιος όργωσε το χωράφι του στον κάμπο της Πύλου. Ξαφνικά το υνί από το αλέτρι του σκάλωσε σε μια μεγάλη πέτρα. Τα άλογα δεν μπορούσαν να τραβήξουν μπροστά και σταμάτησαν.

      Ο Αρχέλαος έπιασε τα άλογα από τα γκέμια και τα οδήγησε προς τα πίσω. Μετά έβαλε το υνί πιο βαθιά στο οργωμένο έδαφος και τραβώντας με δύναμη τα γκέμια ανάγκασε τα άλογα να βάλουν όλη τους τη δύναμη και την ορμή τους για να καταφέρουν να βγάλουν από το έδαφος τη μεγάλη πέτρα.

      Κοιτάζοντας την πέτρα, διαπίστωσε, ότι πρόκειται για πέτρα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μεγάλων κτισμάτων. Στη συνέχεια ,καθώς όργωνε,ξήλωσε κι άλλες παρόμοιες τετράγωνες πέτρες. Τότε διαπίστωσε ότι είχε βρει τα θεμέλια του σοφού βασιλιά της Πύλου,Νέστορα.

(Ανταπόκριση από Πύλο)

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ

 

 

Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΗΣΙΟΔΟΥ

      Στις μέρες μας, οι ποιητές δεν γράφουν πια ποιήματα για πολεμικά κατορθώματα και για ήρωες,όπως έκανε μέχρι τώρα ο Όμηρος. Ένας πρωτοεφανιζόμενος ποιητής,ο  Ησίοδος, γράφει διδακτικά ποιήματα. Έχει γράψει ένα σπουδαίο ποίημα για τον αδελφό του τον Πέρση, που θέλει να τον διδάξει πώς να είναι τίμιος και εργατικός.

      Ένα άλλο είδος ποίησης είναι η λυρική και λέγεται έτσι γιατί συνοδεύεται με λύρα. Αυτό γίνεται σε διάφορες εκδηλώσεις που κάνουμε και διασκεδάζουμε ακούγοντας τους ποιητές μας να απαγγέλουν τα ποιήματα τους με τη συνοδεία της μουσικής.

      Οι ποιητές μας βοηθάνε να μην ξεχνάμε την ιστορία μας, εμείς και οι απόγονοί μας. Έτσι δημιουργείται η ιστορία.

ΗΒΗ

ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ

      Κάποτε δημιουργήθηκε ένα μεγάλο δίλημμα στη Σπάρτη. Ο βασιλιάς  Αριστόδημος έκανε δίδυμα αγόρια, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να τα χαρεί γιατί πέθανε.

      Ένα από τα δίδυμα αγόρια,έπρεπε να γίνει βασιλιάς. Ποιος άραγε θα ήταν ο μεγαλύτερος; Κανένας δεν ήξερε. Η μόνη που ήξερε ήταν η Πυθία. Η Πυθία λοιπόν ξέροντας ότι τα παιδιά ήταν ολόιδια, απάντησε ότι έπρεπε να γίνουν βασιλιάδες και οι δυο. Είπε όμως να τιμούν τον μεγαλύτερο.

      Έτσι  λοιπόν οι Σπαρτιάτες γύρισαν από τους Δελφούς χωρίς να έχουν καταλάβει  τι ακριβώς ήθελε να πει. Έκαναν και τους δυο βασιλιάδες, αλλά δεν ήξεραν ποιον να τιμούν...

      ΑΡΙΑΔΝΗ

 

ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ

      Ένα νέο μαθεύτηκε στην Πελασγιώτιδα. Οι Δωριείς κατέκτησαν τη Λακωνία και ίδρυσαν ισχυρό κράτος , τη Σπάρτη. Για να έχουμε περισσότερες πληροφορίες, ο δημοσιογράφος μας, Αριστείδης Μενελάου Πελασγιώτης, που έχει πάει εκεί, μας έστειλε το παρακάτω άρθρο:

      Οι Σπαρτιάτες χώρισαν τη γη σε μέρη. Δούλοι ,είλωτες γίνονται πλέον οι άνθρωποι που κατοικούσαν εκεί πριν έρθουν οι Δωριείς. Με το εμπόριο ασχολούνται οι οι περίοικοι όπου επιλέγουν να ζουν σε περιοχές γύρω από τη Σπάρτη που βρέχονται από θάλασσα.

      Επίσης οι Σπαρτιάτες νικάν σε όλες τις μάχες και το κράτος τους συνεχώς μεγαλώνει. Οι είλωτες αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς και οι Σπαρτιάτες φοβούνται μήπως επαναστατήσουν. Γι αυτό ασχολούνται με πολεμικά έργα και γυμνάζονται καθημερινά για να είναι έτοιμοι σε τυχόν πόλεμο μέσα στη Σπάρτη-με τους είλωτες-, και σε πόλεις έξω από αυτή τις οποίες έχουν ήδη κατακτήσει.

      Μάθαμε ακόμη, ότι έχουν δυο βασιλιάδες, οι οποίοι δεν έχουν μεγάλη εξουσία αλλά γίνονται αρχηγοί μόνο στους πολέμους. Τη μεγαλύτερη έξουσία έχουν οι πέντε έφοροι που διοικούν το κράτος.

      Τέλος θέλω να υπογραμμίσω ότι τις κατάλληλες αποφάσεις στα σοβαρά ζητήματα τις παίρνουν στην Απέλλα. Εκεί πηγαίνουν μόνο Σπαρτιάτες άνω των τριάντα ετών, τους ανακοινώνουν τα διάφορα θέματα στη συνέλευση και εκφράζουν τη γνώμη τους.

      Έτσι λοιπόν ζουν οι κάτοικοι της Σπάρτης, με αυστηρούς νόμους και μεγάλη πειθαρχία.

ΠΑΡΗΣ

 

      ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑ

      Δυο περιστέρια πέταξαν από τη Θήβα της Αιγύπτου κι έφτασαν το ένα στη Λιβύη και το άλλο στη Δωδώνη. Το δεύτερο κάθισε σε μια βελανιδιά και μίλαγε με ανθρώπινη φωνή. Είπε πως έπρεπε στο σημείο αυτό να γίνει το μαντείο του Δία. Άκουσαν το μήνυμα πίστεψαν ότι ήταν θέλημα του θεού και υπάκουσαν.

      Οι ιέρειες που διηγήθηκαν αυτά ήταν η γριά Προμένεια,η Τιμαρέτη και η νεαρή Νικάνδρα. Συμφωνούσαν μαζί τους και οι Δωδωναίοι που εργάζονται στο ιερό.

ΗΡΑΚΛΗΣ

 

Ο ΠΙΝΔΑΡΟΣ

      Ο Πίνδαρος,είναι ένας κορυφαίος λυρικός ποιητής της εποχής μας. Γεννήθηκε στις Κυνός Κεφαλές της Βοιωτίας, κοντά στη Θήβα. Έχει δυο κόρες, την Πρωτομάχη και την Εύμητη.

      Ο Πίνδαρος έχει πατέρα τον Λαϊφαντο και μητέρα την Κλεοδίκη.

Αφού έμενε για λίγο καιρό στην Αίγινα και στη Μακεδονία, τώρα ζει στη Σικελία.

      Έγραψε σπουδαίους ύμνους, παιάνες, προσόδια, διθυράμβους,παρθένια υπορχήματα και επινίκιους.

ΟΡΕΣΤΗΣ

 

ΠΩΣ ΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ

      Τα παιδιά στη Σπάρτη, μέχρι τα εφτά τους χρόνια κάθονται στο σπίτι. Από δω και στο εξής όμως τώρα πηγαίνουν στο σχολείο και μετά στο γυμναστήριο. Στο γυμναστήριο γυμνάζονται και τα κορίτσια. Τα κορίτσια φοράνε κοντά φορέματα.  Επίσης στους αγώνες επιτρέπεται να παρακολουθούν.

      Τα αγόρια γυμνάζονται για να γίνουν δυνατοί γιατί στο μέλλον μπορεί να γίνει κανένας πόλεμος και γι' αυτό να είναι προετοιμασμένοι.

ΙΟΚΑΣΤΗ

 

''H Σαπφω και τα ποιηματα της''


   Η Σαπφω ειναι μια ποιητρια με χαρισματα τη σοφια και την αγαπη.Η καταγωγη της ειναι απο τη Μυτιληνη της Λεσβου και οι γονεις της ειναι αριστοκρατες.
  Τα ποιηματα της τα συνοδευει με λυρα.Δυο εργα που εγραψε ειναι ''Ενα γλυκομηλο ψηλα'' και ο ''Υμνος της Αφροδιτης''.
  Η Σαπφώ ερχεται αυριο το βραδυ στον ιερο ναο του Θεου Απολωνα.

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ

 

 

ΤΡΕΙΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

      Σήμερα είμαι σε μια εκδήλωση των Σπαρτιατών. Οι Σπαρτιάτες τρώνε λίγο και απλό κρέας,μέλανα ζωμό και χορεύουν διαφορετικούς χορούς, ανάλογα με την ηλικία.

      Οι μικροί, οι μεγάλοι και οι γέροντες χορεύουν διαφορετικά. Κάθε χορός έχει τη δική του σημασία. Στην αρχή είναι ο χορός των γερόντων,μετά ο χορός των αντρών και τέλος ο παιδικός χορός.

      Ο χορός των γερόντων λέει:"Ήμαστε κι εμείς κάποτε γενναίοι." Ο χορός των αντρών λέει:"Εμείς είμαστε τώρα γενναία παλικλαρια κι αν έχεις τη δύναμη τόλμησε." Και ο παιδικός χορός:"Εμείς θα γίνουμε μια μέρα πολύ καλύτεροι από εσάς."

      Αυτή είναι μια πολύ ωραία εκδήλωση και θα έπρεπε να παρευρεθείτε όλοι εδώ.

ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ

 

ΟΙ ΥΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΩΝ

      Οι υποχρεώσεις των Αμφικτυονιών είναι να τηρούν τους νόμους. Αν κάποιος δεν τηρήσει αυτούς τους νόμους, καταστρέφουν τις πόλεις. Όποιος κλέψει τους θησαυρούς των θεών ή κάνει κακό στο ιερό,θα ενώσουν χέρια,πόδια, φωνή και δυνάμεις για να τον τιμωρήσουν.

ΜΥΡΤΩ

ΤΩΡΑ...ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΓΓΕΙΑ

      Ο Αριστομένης Μενελάου Αθηναίος, ένας αγγειοπλάστης , μας έφερε από την Αθήνα ωραία αγγεία για να τα πουλήσει.

      Άλλα ήταν ερυθρόμορφα και άλλα μελανόμορφα. Ήταν πολύ ωραία και ενδιαφέροντα. Έδειχναν σκηνές από πολέμους, γενναίους πολεμιστές. Όσοι τα έβλεπαν εντυπωσιάζονταν! Λήκυθοι,λεκάνες,αμφορείς και κρατήρες!

      Μερικά είχαν σκηνές από την καθημερινή ζωή:παιδιά να διασκεδάζουν,σχολεία όπου τα παιδιά μαθαίνουν ανάγνωση γραφή και άλλα να μαθαίνουν λύρα και αυλό. Υπρχουν επίσης και σκηνές με γυμναστήρια που έχουν τους γυμναστές να κρατάνε μακριές βέργες που τις χρησιμοποίούσαν...

ΞΑΝΘΙΠΠΗ

Η ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΣΑΠΦΩ

      Η Σαπφώ είναι μια ποιήτρια με χαρίσματα τη σοφία και την αγάπη. Η καταγωγή της είναι από τη Λέσβο και οι γονείς της είναι αριστοκράτες.

      Τα ποιήματά της τα συνοδεύει με λύρα. Δύο έργα που έγραψε είναι:"Ένα γλυκόμηλο ψηλά"και ο"Ύμνος της Αφροδίτης"

Η Σαπφώ έρχεται αύριο το βράδυ στον ιερό ναό του θεού Απόλλωνα.

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ

 

Ο ΘΗΣΕΑΣ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ

      Ο Θησέας αφού έθαψε τον πατέρα του τον Θησέα, σκέφτηκε να δημιουργήσει την Αθήνα.

       Γι αυτό το λόγο, πήγε σε διάφορες περιοχές της Αττικής και προσπαθούσε να πείσει τον κόσμο να μαζευτεί γύρω από την Ακρόπολη. Τους έλεγε ότι  στην Αθήνα θα είναι καλύτερη η ζωή τους και ότι θα είναι πιο ασφαλείς.

      Οι φτωχοί πείστηκαν εύκολα ενώ οι πλούσιοι και οι δυνατοί πείστηκαν δύσκολα γιατί ήδη η ζωή τους ήταν πολύ καλή. Ο Θησέας τους εξήγησε ότι δεν πρέπει να νοιάζονται μόνο για το δικό τους συμφέρον αλλά και για το καλό όλων.

      Όταν ο Θησέας ίδρυσε την Αθήνα είπε στο λαό ότι για να μην ξεχάσουν αυτό το γεγονός, κάθε χρόνο θα κάνουν μια γιορτή, τα Παναθήναια.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

 

Ο Πεισίστρατος

  Τον προηγούμενο χρόνο ο Σόλωνας τελείωσε τους νόμους. Όλος ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί στην Αγορά. Ο Σόλωνας τους ανακοίνωσε τους νόμους οι οποίοι ήταν: «Να καταργηθούν τα χρέη των αγροτών και να μην γίνεται κάποιος δούλος, επειδή δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει αυτά που είχε δανειστεί».
  Όμως ,οι αγρότες περισσότερο ήθελαν να ξαναμοιραστούν τα κτήματα και γι’ αυτό γινόταν συγκρούσεις .
  Μετά από 5-6 μήνες ο Πεισίστρατος ήρθε στην Αθήνα, εκμεταλλεύτηκε τις συγκρούσεις, κέρδισε την εμπιστοσύνη του φτωχού λαού και έγινε αρχηγός τους. Με τη βοήθειά τους έγινε και αρχηγός όλου του κράτους
  Με τον καιρό η συμπεριφορά του άλλαξε δηλαδή: δεν έδινε λόγο σε κανέναν, έπαιρνε αποφάσεις μόνος του και τον ένοιαζε μόνα το δικό του το συμφέρον.
  Έτσι κατάφερε να γίνει τύραννος του κράτους, αλλά η εξουσία του δεν κράτησε για πολύ καιρό.

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ
 

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΑ

      Την προηγούμενη εβδομάδα, ο φιλόσοφος και ποιητής, Σόλων,που ανήκει σε πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια, κλήθηκε να νομοθετήσει!!!

      Με τους φλογερούς του στίχους επηρέασε τους Αθηναίους, συμβουλεύοντας και ενθαρρύνοντας τους.

      Όλοι είμαστε απογοητευμένοι από τους νόμους των Ευγενών, ας δούμε και τους νόμους του Σόλωνα:προτείνει να καταργηθούν τα χρέη των αγροτών και το σημαντικότερο από όλα, κανείς πια δεν θα γίνεται δούλος, επειδή χρωστά χρήματα!!!

      Επίσης μάθαμε, πως θέλει να χωρίσει τους πολίτες με βάση τα εισοδήματά μας και όχι την καταγωγή μας.

      Του ευχόμαστε να έχει επιτυχία και δικαιοσύνη στο έργο του.

(Ανταπόκριση από Αθήνα)

ΟΔΥΣΣΕΑΣ -ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

 

Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

      Τους προηγούμενους  μήνες ο Κλεισθένης, ένας από ους πολιτικούς αντίπαλους του Πεισίστρατου, γύρισε πίσω στην Αθήνα μετά την εξορία του. Ανέλαβε την εξουσία και έκανε μεγάλες αλλαγές. Χώρισε τους πολίτες σε 10 φυλές. Οι φυλές ήταν ανακατεμένες γιατί τον Κλεισθένη δεν τον ένοιαζε αν ο ένας ήταν πλούσιος και ο άλλος φτωχός. Αυτό που ήθελε ήταν όλοι να έχουν ίσα δικαιώματα. Κάθε φυλή είχε πενήντα βουλευτές και έναν στρατηγό.

      Την πιο μεγάλη δύναμη, την έχει η εκκλησία του Δήμου. Εκεί συγκεντρώνονται όλοι οι Αθηναίοι και ψηφίζουν συζητούν και αποφασίζουν για μεγάλα θέματα. Όποιος θέλει μπορεί να λέει ελεύθερα τη γνώμη του.

      Μέσα σε λίγο καιρό, η Αθήνα μεγάλωσε . Ξένοι έρχονται από πολλά μέρη της Ελλάδας που ασχολούνται με το εμπόριο. Οι κάτοικοι της Αθήνας δεν έχουν συγκρούσεις ούτε διαφορές μεταξύ τους. Επικρατεί δημοκρατία και ειρήνη...

ΙΟΚΑΣΤΗ

     

ΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

      Το προηγούμενο Σάββατο αντιπρόσωποι των Δωριέων πήγαν στο μαντείο των Δελφών για να ρωτήσουν πώς θα νικούσαν τους Αθηναίους για να τους κατακτήσουν. Ο χρησμός που έδωσε η Πυθία ήταν:"θα νικήσετε μόνο αν δεν σκοτωθεί ο βασιλιάς Κόδρος".

      Όταν το έμαθε ο βασιλιάς Κόδρος,ντύθηκε με ρούχα χωρικού και ξεκίνησε για το στρατόπεδο των Δωριέων. Εκεί βρήκε δυο στρατιώτες, τους επιτέθηκε, αλλά αυτοί αμύνθηκαν καλά και τον σκότωσαν.

      Την άλλη μέρα οι Αθηναίοι ζήτησαν να θάψουν το νεκρό βασιλιά τους. Τότε οι Δωριείς κατάλαβαν το λάθος τους.

ΗΡΑΚΛΗΣ

Οι Δωριείς αποφασίζουν να καταλάβουν την Αθήνα

 

    Πριν μερικές μέρες οι Δωριείς θέλησαν να καταλάβουν την Αθήνα. Έτσι για να είναι σίγουροι πήγαν στο Μαντείο των Δελφών για να ρωτήσουν πως θα νικήσουν. Ο χρησμός που έδωσε η Πυθία είναι :«Θα νικήσετε μόνο αν δεν σκοτωθεί ο βασιλιάς Κόδρος».

    Την άλλη μέρα μόλις το έμαθε ο βασιλιάς Κόδρος ντύθηκε με ρούχα χωρικού και ξεκίνησε για το στρατόπεδο των Δωριέων.

   Ο Κόδρος περπατούσε δυο ημέρες για να φτάσει στο στρατόπεδο των Δωριέων. Μόλις έφτασε στο στρατόπεδο είδε  δυο φρουρούς. Τότε ο βασιλιάς Κόδρος τους επιτέθηκε. Οι φρουροί αμύνθηκαν και σκότωσαν τον χωρικό, χωρίς να ξέρουν ότι ήταν ο βασιλιάς Κόδρος.

   Μετά από μια μέρα οι Αθηναίοι πολίτες ζήτησαν από τους Δωριείς να τους αφήσουν να θάψουν τον νεκρό βασιλιά τους , τον Κόδρο. Μόλις οι Δωριείς κατάλαβαν ότι σκότωσαν το βασιλιά Κόδρο αποφάσισαν να μην επιτεθούν στην Αθήνα , γιατί ο χρησμός θα έβγαινε αληθινός .

   Έτσι ο βασιλιάς Κόδρος θυσιάστηκε για να σώσει την αγαπημένη του  Αθήνα.

ΚΡΙΤΩΝ

 

 

Ο Πεισίστρατος

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Σόλωνας τελείωσε τους νόμους. Όλος ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην Αγορά. Ο Σόλωνας τους ανακοίνωσε τους νόμους οι οποίοι ήταν: «Να καταργηθούν τα χρέη των αγροτών και να μην γίνεται κάποιος δούλος γιατί χρωστάει σε κάποιον».

Ακόμα, μαθεύτηκε ότι ο Σόλωνας θέλησε να αφαιρέσει δύναμη από τους ευγενείς, γι’ αυτό χώρισε τους πολίτες σε τέσσερις τάξεις με βάση τα εισοδήματά τους και όχι την καταγωγή τους. Έτσι, απέκτησαν δικαιώματα περισσότεροι πολίτες.

Εκείνο που ήθελαν περισσότερο οι αγρότες ήταν να ξαναμοιραστούν τα κτήματα για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν περισσότερη γη.

Προχθές ξέσπασαν αναταραχές από τους αγρότες που ήθελαν να ξαναμοιραστούν τα κτήματα.  Με αυτό τον τρόπο ο Πεισίστρατος έγινε αρχηγός των φτωχών και αρχηγός του κράτους.

Όμως εκμεταλλεύτηκε αυτή την κατάσταση, δεν έδινε λόγο σε κανένα και νοιαζόταν μόνο για το δικό του συμφέρον, με αποτέλεσμα να γίνει ο μεγαλύτερος τύραννος.

ΑΓΑΗΣΙΛΑΟΣ

 


 

                                Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟ

 

 

      Χθες ο Κλεισθένης,ένας από τους πολλούς πολιτικούς αντιπάλους που είχε ο Πεισίστρατος γύρισε στην Αθήνα.Όταν όμως γύρισε(σήμερα τα ξημερώματα)ήταν ήδη αργά.Ο Πεισίστρατος  έφυγε από κοντά μας χτες το μεσημέρι.Μπορεί να ήταν ένας τύραννος που τον έννοιαζε μόνο το συμφέρον του αλλά ελάφρυνε τη θέση των φτωχών και αυτό μπορούμε να του το αναγνωρίσουμε .ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΕ.Μετά από αυτό το δυσάρεστο νέο ας περάσουμε,σε ένα πιστεύουμε χαρούμενο νέο που είτε έτσι είτε αλλιώς θα αλλάξει τη ζωή όλων μας.Ο Κλεισθένης “ έκλεψε” την εξουσία από τον Ιππία .Θεωρεί ότι μπορεί να φέρει την ηρεμία,γιατί φαίνεται καλός και δίκαιος άνθρωπος.                                                                                     

 

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

 

 

 ΕΝΑ ΕΝΝΙΑΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΠΑΡΤΗ ...

   Με λένε Άγη, είμαι εννιά χρονών και ζω στη Σπάρτη. Κάθε μέρα πηγαίνω στο σχολείο, όπου μαθαίνω ανάγνωση ,γραφή, μουσική και χορό. Όταν τελειώσουν τα μαθήματα, πηγαίνω στο γυμναστήριο. Εκεί γυμνάζομαι καθημερινά και όταν γυρίζω στο σπίτι είμαι πολύ κουσασμένος! Όμως δεν παραπονιέμαι! Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω σπουδαίος πολεμιστής και να πάρω μέρος σε σπουδαίες μάχες που θα δοξάσουν την πατρίδα μου. Είμαι πολύ χαόύμενος που είμαι Σπαρτιάτης και αγαπώ πολύ την πατρίδα μου

ΑΓΗΣ ΚΛΕΟΜΕΝΗ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ

Ο « Ιερός Πόλεμος » ξεκίνησε

 

   Πριν λίγο καιρό άρχισε ένας πόλεμος . Συμμάχησαν οι Θεσσαλοί ,οι Σικυώνιοι και οι Αθηναίοι εναντίον της Φωκικής πόλης Κίρρας .

   Η αφορμή του πολέμου απ' ότι φαίνεται είναι ότι οι κάτοικοι της Κίρρας παρενοχλούν συνέχεια τους προσκυνητές που πηγαίνουν στο ιερό και στο μαντείο των Δελφών . Είτε έρχονται οδικώς είτε από την θάλασσα μιας και η Κίρρα είναι το κοντινότερο λιμάνι στους Δελφούς .

   Όμως ο πραγματικός λόγος που γίνεται αυτός ο πόλεμος είναι οι φιλοδοξίες των Θεσσαλών να επικρατήσουν οριστικά στην Φωκίδα και στον έλεγχο του μαντείου των Δελφών . Θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Δελφική Αμφικτιονία για δικούς τους σκοπούς . Άλλα το μόνο εμπόδιο είναι οι Φωκείς που διατηρούν την αυτονομία τους . Από την άλλη οι Σικυώνιοι έχουν στόχο να απαλλαγούν από τους Κιρραίους πειρατές που δρούνε  στον Κορινθιακό κόλπο και είναι απειλή γι' αυτούς .

   Νομίζω πως αυτός ο πόλεμος θα μείνει στην Ιστορία και θα ονομαστεί «Ιερός Πόλεμος»!!!

ΚΡΙΤΩΝ

 

 

 

ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ Ο ΠΗΝΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

      Προχθές το απόγευμα πλημμύρισε ο Πηνειός ποταμός, επειδή  έβρεξε ασταμάτητα και έφτασε η στάθμη του νερού πολύ ψηλά.

       Έτσι ,τα δέντρα με τόσο νερό άρχισαν να πέφτουν και να τα παρασέρνει το νερό. Τα χωράφια έγιναν λίμνες και οι καλλιέργειες καταστράφηκαν. Το ποτάμι φούσκωσε πολύ και τα νερά ήταν πολύ θολά, λόγω της λάσπης. Οι άνθρωποι που έμεναν στην άκρη του ποταμού έφυγαν  γιατί τα σπίτια τους κατστράφηκαν.

      Ήταν μια μεγάλη νεροποντή που έφερε πολλές καταστροφές στην περιοχή της Λάρισας. Ευχόμαστε να μην ξαναγίνει...

ΑΦΡΟΔΙΤΗ-ΑΡΙΑΔΝΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΣΙΟΔΟ,ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΔΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ

ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟ

Η ΚΟΛΛΗΤΗ ΦΙΛΗ

 

Η φίλη μου είναι ευγενική

είναι χαρούμενη και με αγαπάει πολύ.

Όμως κι εγώ την αγαπώ

και θέλω να μείνουμε μαζί στη ζωή.

 

Η φίλη μου με βοηθάει σε κάθε τι

κι όταν τη ζητώ

αυτή βρίσκεται εκεί...

ΘΑΛΕΙΑ

 

Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ

      Φίλε μου πρόσεχε με ποιον κάνεις παρέα, πρόσεχε να μην σε κοροιδεύει, να μην σε βρίζει, να μην σε χτυπάει και το κυριότερο να μην σε υποτιμάει.

      Αν όμως κάνεις παρέα με κακούς θα χάσεις το μυαλό που σου έδωσε η φύση, φίλε μου σ ευχαριστώ που χαίρεσαι με τη χαρά μου και λυπάσαι με τη λύπη μου, που δεν με ζηλεύεις και είσαι μαζί μου στα δύσκολά..

ΟΔΥΣΣΕΑΣ

 

ΚΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ

Έχεις καλό φίλο

έχεις καλή γνώμη

μην κάνεις παρέα με κακούς

δεν πρέπει να τους ακούς

μη γίνεις σαν κι αυτούς.

 

ΜΥΡΤΩ

 

ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ

 

Ένας φίλος είναι σαν ένα φύλακα που φυλάει ένα πολύτιμο αντικείμενο. Αυτό το αντικείμενο είσαι εσύ που φυλάγεσαι από τους κινδύνους. Θα σε φυλάειι όπως κάνεις κι εσύ το ίδιο γι αυτόν. Μερικοί φίλοι δεν είναι αληθινό διαμάντι γιατί νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους. Αν έχεις έναν καλό  φίλο θα είσαι πολύ τυχερός γιατί μπορεί να είναι φίλος για την υπόλοιπη ζωή σου.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

 

Ο ΦΙΛΟΣ Ο ΚΑΛΟΣ

Είναι σημαντικό στη ζωή μας

να έχουμε καλούς φίλους.

Ο καλύτερός μου φίλος είναι ο Θωμάς.

Ο Θωμάς παίζει μαζί μου και χαίρεται για μένα.

Όταν έσπασα το χέρι μου,

ο Θωμάς με βοήθησε,

να βάλω το μπουφάν και την τσάντα μου.

Ο καλός ο φίλος φαίνεται

όταν έχεις μια δυσκολία.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΟΙ ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΕΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ :

ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΟΛΗ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΖΟΥΣΕΣ; ΑΘΗΝΑ Ή ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ...

Αν θα επέλεγα μια πόλη ανάμεσα στην Αθήνα και την Σπάρτη, θα επέλεγα τη Σπάρτη. Αυτή έχει αυστηρούς νόμους, όμως έχει καλυτερες συνθήκες για τις γυναίκες. Ως κορίτσι λοιπόν ,θα προτιμούσα να ζω εκεί, γιατί θα μπορώ να μορφωθώ, να γυμνάζομαι αλλά και να παίρνω μέρος στις γιορτές και στις εκδηλώσεις. Μόνο στη Σπάρτη μπορώ να τα απολαύσω. Μόνο εκεί ως γυναίκα δεν είμαι κατώτερη. Φυσικά άλλος ένας λόγος για να επιλέξω αυτή, είναι η ιστορία της μέχρι τώρα. Πόσους πολέμους έχει νικήσει... Μπορεί η ζωή εκεί να μοιάζει με στρατόπεδο, όμως έχει τόσα καλά...

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

Αν ήταν για το καλό το δικό μου να επιλέξω , θα επέλεγα την Αθήνα γιατί είναι μια πλούσια πόλη , έχει ωραία ανάκτορα ,είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη στην Ελλάδα, έχει μεγάλες σχολές και μορφωμένους ανθρώπους.

ΙΟΚΑΣΤΗ

...θα προτιμούσα στη Σπάρτη, για να μάθαινα να πολεμάω,να αγαπάω την πατρίδα μου,και να γίνω ήρωας πολεμιστής. Δεν θα ήθελα στην Αθήνα, γιατί θα ήμουν ένας απλός πολίτης...

ΚΡΙΤΩΝ

...Δεν θα άφηνα την Πελασγιώτιδα,αλλά αν ήταν να διαλέξω,θα προτιμούσα τη Σπάρτη, γιατί τα παιδιά ήταν σκληραγωγημένα...

ΟΔΥΣΣΕΑΣ

...Θα ήθελα να ζω στη Σπάρτη, γιατί γυμνάζονται στη γυμναστήρια κι εμένα μου αρέσει η γυμναστική. Ακόμα γιατί εκεί γίνονται οι γενναιότεροι πολεμιστές.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

...Ποτέ δεν θα άφηνα την Πελασγιώτιδα. Αν ήταν όμως να διαλέξω, θα διάλεγα την Αθήνα, γιατί η ζωή στη Σπάρτη είναι πολύ σκληρή...

ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ

...Θα προτιμούσα να είμαι στη Σπάρτη, γιατί θέλω να είμαι σκληραγωγημένος και καλός πολεμιστής. Στους Σπαρτιάτες, θαυμάζω τη γενναιότητά τους και το θάρρος τους να πεθαίνουν για την πατρίδα...

ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ

...Αυτή την  εποχή, δύο είναι οι γνωστότερες πόλεις στην Ελλάδα. Η Αθήνα και η Σπάρτη. Εγώ θα προτιμούσα να ζω στη Σπάρτη, γιατί εκεί τα κορίτσια παίρνουν μέρος σε εκδηλώσεις και χορούς, γυμνάζονται όπως και τα αγόρια. Επίσης τα κορίτσια μαθαίνουν κι αυτά γραφή, ανάγνωση, μουσική και χορό.

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ

...Θα προτιμούσα να είμαι στην Αθήνα , γιατί στη Σπάρτη η ζωή είναι σκληρή. Τα παιδιά από εφτά χρονών τα αναλαμβάνει η πόλη και τα εκπαιδεύει σκληρά. Επίσης θα προτιμούσα να ζω στην Αθήνα γιατί εκεί θεμελιώθηκε το πολίτευμα της Δημοκρατίας.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

...Εκτός από την Πελασγιώτιδα θα ήθελα να μένω στη Σπάρτη,γιατί τα παιδιά γυμνάζονται πολύ και γιατί μαθαίνουν μουσική, χορό,γραφή και ανάγνωση.

ΞΑΝΘΙΠΠΗ

....Θα προτιμούσα την Σπάρτη γιατί είναι πολύ μεγάλη, όμορφη και ξεχωριστή για εμένα!

ΗΒΗ

....Υπάρχουν πολλές πόλεις -κράτη στην Ελλάδα αλλά εγώ θα προτιμούσα να μένω στη Σπάρτη. Στη Σπάρτη τα παιδιά μαθαίνουν από μικρά μουσική και χορό που μου αρέσουν πάρα πολύ. Επίσης μου αρέσει που τα κορίρσια μορφώνονται και γυμνάζονται...

ΑΡΙΑΔΝΗ

...Θα ήθελα να είμαι στην Αθήνα, γιατί εκεί οι άνθρωποι μου φαίνονται πιο ευτυχισμένοπι και αγαπημένοι, ενώ στη Σπάρτη ζουν σε ένα στρατόπεδο και τα παιδιά δεν μένουν με τους γονείς!

Επίσης στην Αθήνα υπάρχει πολυτέλεια, ενώ στη Σπάρτη δεν υπάρχει! Δεν νοιάζονται να περνούν καλά και να διασκεδάζουν.Εμένα μου αρέσει!!!!!!

ΘΑΛΕΙΑ

...Θα προτιμούσα να ζω στην Αθήνα, γιατί είναι μια δίκαιη και δημοκρατική πόλη -κράτος. Θα επέλεγα να ασχοληθώ με το εμπόριο για να γνωρίσω τόπους και ξένους λαούς και στην Αθήνα θα μπορούσα να μορφωθώ γιατί εκεί πλούσιοι και φτωχοί έχουν δικαίωμα στη γνώμη και στην ψήφο.

Άρα και γω θα μπορούσα να συμμετέχω, να συζητώ και να απφασίζω για μεγάλα θέματα της πόλης μου!

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

...Θα προτιμούσα να ζω στη Σπάρτη διότι ως αγόρι που είμαι θα εκπαιδευόμουν πολύ σκληρά και θα γινόμουν ένας σπουδαίος πολεμιστής έτοιμος να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής.

Επίσης μου αρέσει πολύ που στη Σπάρτη τα παιδιά κατάφερναν να δημιουργήσουν σπουδαίες φιλίες και να αναπτύξουν αγάπη και ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους. Θα μάθαινα να ζω χωρίς πολυτέλειες, θα ήμουν ανδρείος, περήφανος για την καταγωγή μου και θα αγαπούσα πολύ την πατρίδα μου.

Πάρης

 

 

Copyright © 2013

44o Δημοτικό Σχολείο
Λάρισας
 

 

Σχεδιασμός & Επιμέλεια:  

 Θωμαή Τζιτζή -Στογιάννη:

«Tα μυαλά των παιδιών δεν είναι δοχεία να τα γεμίσεις, είναι σπίρτα για να τα ανάψεις.»
Χρήστος Τσολάκης
 

399

999933

9333999