ΣΑΣ  ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ  ΣΤΗΝ  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ  ΤΟΥ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ  ΜΑΣ

    Δ3    ΔΑΣΚΑΛΑ: ΘΩΜΑΗ  ΤΖΙΤΖΗ  -ΣΤΟΓΙΑΝΝΗ          

"ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΔΑ" ήταν το όνομα της περιοχής μας στα αρχαία χρόνια

            (Τη φτιάχνουμε χρησιμοποιώντας ή επινοώντας ειδήσεις από την Κλασική εποχή)

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  "ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΔΑ"

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  "ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΔΑ"

Μια ψυχή δεν μπορεί να δει το ωραίο,αν δεν είναι ωραία αυτή η ίδια...(Πλωτίνος)

 

Η δημιουργία του Θεσσαλικού Κοινού

         Πριν λίγες μέρες οι Θεσσαλοί κυριάρχησαν των προθεσσαλικών Πελασγικών φύλλων.

          Χωρίστηκαν σε τέσσερα φυλετικά κράτη και έτσι δημιούργησαν τις «τετράδες ή αλλιώς μοίρες». Αυτό το πέτυχαν χωρίζοντας την περιοχή με τις δύο πεδιάδες που τις διασχίζει ο Πηνειός και με το διαχωρισμό που κάνουν τα βουνά Όλυμπος και Όσσα.

          Στη Θεσσαλική Τετραρχία που αποτελείται από τις Πελασγιώτιδα,  Εστιαιώτιδα, Θεσσαλιώτιδα και Φθιώτιδα δεν συμμετέχουν οι λαοί της περιφέρειας. Εμπνευστής αυτού του διαχωρισμού είναι ο μυθικός Αλεύας. Αυτά τα Θεσσαλικά κράτη συμμάχησαν και δημιούργησαν το Θεσσαλικό Κοινό.

          Ελπίζουμε και παλεύουμε έτσι ώστε η Θεσσαλική Τετραρχία να μείνει ισχυρή και να παλέψει για τον τόπο μας , τα επόμενα χρόνια.

Πάρης

 

Ο ξακουστός Ιπποκράτης

           Η φήμη του γιατρού Ιπποκράτη έχει φτάσει μέχρι την Πελασγιώτιδα.

 Ο Ιπποκράτης Δωριεύς στην καταγωγή, γεννήθηκε στην Κω και ανήκει στον πασίγνωστο και ξακουστό κλάδο των Ασκληπιάδων. Έχει θαυμάσια καταγωγή, η οικογένεια του πατέρα του κατάγεται από τον θεό της Ιατρικής Ασκληπιό και η οικογένεια της μητέρας του έχει τις ρίζες της στον ήρωα της μυθολογίας Ηρακλή. Επίσης είναι εργατικός και έχει μεγάλη δίψα για μάθηση, σπούδασε στο πασίγνωστο Ασκληπιείο του νησιού του και είχε την τύχη να είναι μαθητής του πατέρα του, του Ηρόδικου, του Λεοντίνου και ανέπτυξε σχέσεις με τον Γοργία και τον Δημόκριτο τον Αβρηρίτη.

            Μόλις ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του, άρχισε να ασκεί το ιατρικό επάγγελμα στο νησί του. Στην προσπάθεια του να απομακρύνει τους ανθρώπους από την άγνοια και την πρόληψη με την οποία ζουν, έφυγε από την Κω και ταξιδεύει σε άλλα μέρη για διαδώσει την πίστη του στον αέρα, στο νερό και στον ήλιο. Φυσικά στα ταξίδια του αυτά συμπληρώνει τη μόρφωση του και γίνεται ακόμη πιο δυνατός επιστημονικά.

             Μέχρι τώρα έχει επισκεφτεί τη Δήλο, τη Θάσο, τη Σκυθία, τη Θράκη και τη Σμύρνη. Ευχόμαστε να έρθει στην Πελασγιώτιδα μετά το κάλεσμα του τάγου Αλεύα. Θα είναι μεγάλη τιμή για την περιοχή μας.

Ιφιγένεια-θάλεια

Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ
Οι θεοί του Ολύμπου ζήλεψαν το θεό Απόλλωνα που είχε ένα πανέμορφο βουνό, την Πίνδο, την οποία είχε εμπιστευτεί στις Μούσες και στις Νύμφες.
Ο θεός Απόλλωνας πάντρεψε την Πίνδο με ένα γενναίο παλικάρι, τον Λίγκο. Το ζευγάρι ζούσε ευτυχισμένο και αγαπημένο και από την ένωσή τους άρχισαν να ξεπροβάλουν μαγικές κοιλάδες και γοητευτικά τοπία στη Δυτική Θεσσαλία. Όμως οι θεοί τους χώρισαν.
Η Πίνδος και ο Λίγκος νοσταλγούσαν τη χαμένη αγάπη και ευτυχία τους και συνέχεια δάκρυζαν. Από αυτά τα δάκρυα δημιουργήθηκε το ποτάμι μας, ο Πηνειός, που πηγάζει από το σημείο χωριμού αυτών των δύο βουνών...
ΜΥΡΤΩ


Ο ΘΕΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΑΦΝΗ
Κάποτε στην περιοχή του Πηνειού, ζούσε ο θεός Απόλλωνας. Μια μέρα η Δάφνη,που ήταν κόρη του Πηνειού, πήγε να πλυθεί στο ποτάμι.
Ξαφνικά την είδε ο θεός Απόλλωνας και την ερωτεύτηκε. Της χάρισε ένα τραγούδι επειδή ήταν θεός της μουσικής. Η Δάφνη μαγεύτηκε από το τραγούδι και τον αγάπησε.
Δυστυχώς, μόλις το έμαθε ο πατέρας της ο Πηνειός, μεταμόρφωσε την κόρη του σε θάμνο. Όμως ο θάμνος έμεινε ξεραμένος.
Ένα βράδυ, ήρθε ο Απόλλωνας και κάθισε δίπλα στον θάμνο. Ξαφνικά ο θάμνος πρασίνισε και έγινε γυναίκα, η Δάφνη. Από τότε είναι πάντα μαζί και ο Πηνειός κατάλαβε το λάθος του.
ΑΡΙΑΔΝΗ


Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ ΧΕΙΡΩΝΑ
ΚΑΙ Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΩΝ ΝΥΜΦΕΩΝ


Μεγάλη λύπη σκόρπισε το γεγονός ότι ο Κένταυρος Χείρωνας έφυγε από τη ζωή.Χτυπήθηκε κατα λάθος από ένα δηλητηριασμένο βέλος του τελευταίου του μαθητή,του Ηρακλή.Φυσικά επειδή ήταν γιος του Κρόνου και της νύμφης Φιλύρα ήταν αθάνατος. Γι`αυτό ζήτησε από τον Δία να τον απαλλάξει από αυτό το μαρτύριο.Βέβαια ήταν ένας σημαντικός δάσκαλος αστρολογίας και βοτανο-θεραπείας. Γι`αυτό θα μείνει στις καρδιές όλων μας ως ο καλύτερος κένταυρος.Ειδικά στους μαθητές του ,τον Αχιλλέα,τον Προμηθέα,τον Ηρακλή....Η σπηλιά που κατοικούσε στο Πήλιο στη παραλία Μηλίνας,είναι άδεια χωρίς αυτόν.
Επίσης σε ένα κοντινό βουνό ,την Όσσα βρέθηκε μία από τις σπηλιές των όμορφων Νύμφεων,οι οποίες είναι κόρες του ποταμού Πηνειού.Η σπηλιά αυτή είναι στολισμένη με σταλακτίτες και μαρ-μάρινες στήλες.
Οι σπηλιές αυτές εύχομαι να παραμείνουν στο πέρασμα των χρόνων και να αποτελούν σημαντικό σημαντικό αξιοθέατο.
ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ


Ο ΤΑΓΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Πριν από λίγες μέρεςο Ταγός της Λάρισας αποφάσισε να κάνει μια συνέλευση, για να συζητήσουν ένα θέμα για την πόλη. Έτσι κάλεσε τους πλούσιους κτηματίες και κάποιους μόνιμους κατοίκους.
Όταν έγινε η συνέλευση, ένας αγρότης, που είχε λίγα κτήματα, πήγε κι αυτός εκεί. Ο Ταγός τον είδε,κατάλαβε ότι ήταν φτωχός, από τα ρούχα που φορούσε και του είπε:«Γιατί ήρθες στη συνέλευση; Εσύ δεν έχεις δικαίωμα ψήφου. Μήπως είσαι μόνιμος κάτοικος; » Ο αγρότης τότε απάντησε:«Δεν είμαι αυτόχθων, ούτε κάποιος που έχει πολλά κτήματα. Αλλά ήρθα για να σας πω,ότι πρέπει να δώσετε δικαιώματα σε όλους μας»
Ο Ταγός του εξήγησε ότι δεν γίνεται, γιατί θα υπάρχουν φασαρίες από τους πλούσιους κτηματίες και τον άφησε να φύγει...
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ




....ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
Τις επόμενες μέρες πρόκειται να κυκλοφορήσει και δεύτερο νόμισμα στην Πελασγιώτιδα. Στο καινούριο αυτό νόμισμα απεικονέζεται ένας ταύρος που αναπηδάει και έχει σηκώσει έναν έφηβο στον αέρα, κάνοντας τη χλαμύδα του να κυματίζει. Λείπει το χορτάρι στο έδαφος...
Η πίσω όψη του έχει την επιγραφή Λ Α Ρ {Ι} Σ Α Ι Α σε δύο τμήματα, επάνω και κάτω αντίστοιχα, να απεικονίζει ένα άλογο που καλπάζει, έχοντας σπάσει το χαλινάρι του. Το κέρμα έχει διάμετρο 19 χιλ. Και ζυγίζει 5,85 γραμμ.
ΗΡΑΚΛΗΣ



Ο ΤΑΓΟΣ ΔΑΟΧΟΣ
Μια μέρα, ο γνωστός Ταγός Δάοχος, καθόταν μαζί με τον πατέρα του, τον Ολυμπιονίκη Αγία, στο αγαπημένο τους σπίτι. Όμως αυτή η μέρα ήταν ξεχωριστή. Ο πατέρας του Δάοχου πέθανε. Τότε αυτός φώναξε τους συμπολίτες του να δουν τι έγινε και να βοηθήσουν. Δεν άλλαξε τίποτα.
Έτσι για να τιμήσουν τον Ολυμπιονίκη, διοργάνωσαν αγώνες. Πήρε μέρος και ο Δάοχος. Κανείς δεν μπορούσε να τον νικήσει.
Μετά τους αγώνες, πήγαν όλοι μαζί να αποδώσουν τιμές στον νεκρό Ολυμπιονίκη και να τον θάψουν. Όλοι με δάκρυα στα μάτια, κουβαλούσαν τον νεκρό και μπροστά -μπροστά ήταν ο Δάοχος.
Όλοι θα θυμούνται αυτή τη μέρα!!!!
ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ



ΘΕΣΣΑΛΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ Ο ΑΓΝΩΝ ΠΕΠΑΡΗΘΙΟΣ
Ο Άγνων Πεπαρήθιος νίκησε σε αγώνα δρόμου στην 53η Ολυμπιάδα και έγινε Ολυμπιονίκης στο «Σταδιο».
Ο Άγνων κατάγεται από τη Σκόπελο και μάλιστα κατά την επιστροφή του στο νησί, ο Άγνων αποβιβάστηκε στο λιμάνι Άγνωνα που πήρε το όνομά του. Επίσης στήθηκε στο λιμάνι μνημείο προς τιμή του Ολυμπιονίκη...
ΦΡΙΞΟΣ


Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ο πρώτος ταγός της Πελασγιώτιδας ήταν ο Αλεύας Α΄,ο οποίος χώρισε την περιοχή μας σε τέσσερα τμήματα, τα ονομαζόμενα τετράδες:
Τη Θεσσαλιώτιδα
Την Πελασγιώτιδα
Την Ιστιαιώτιδα
Τη Φθιώτιδα
Επικεφαλής των τετράδων είναι οικογένειες όπως οι Αλευάδες της Λάρισας,οι Σκοπάδες της Κραννώνος και οι Εχεκρατίδες της Φαρσάλου.
Σε περίπτωση πολέμου, ο ταγός ορίζεται διοικητής του στρατού. Σε πολλές περιπτώσεις, η εξουσία αυτή διατηρείται εφ‛ όρου ζωής.
Η Κραννών αποτελεί σημαντική έδρα της ισχυρής ομάδας των Σκοπιάδων, οι οποίοι διοικούν την πόλη.Άρχισε πριν από τις άλλες πόλεις να κόβει δικά της νομίσματα ,αργυρά και χάλκινα ,γεγονός που αποδεικνύει τον πλούτο της πόλης.
Οι Σκοπιάδες ακολούθησαν την πολιτική των Αλευάδων και τώρα έχουν κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις και στην ανάπτυξη της πόλης.
ΙΟΚΑΣΤΗ


Ένα Αστεροσκοπείο στην Αθήνα
Τον προηγούμενο μήνα ο μαθηματικός Μέτων οργάνωσε ένα αστεροσκοπείο στην πόλη της Αθήνας. Πήρε μαζί του αστρονόμους και άλλους ειδικούς επιστήμονες και άρχισαν να μελετούν τις κινήσεις των πλανητών. Με το τηλεσκόπιό του παρατήρησε ότι η Σελήνη συμπληρώνει πλήρη κύκλο 235 Συνόδων, που αντιστοιχούν σε 19 ηλιακά έτη. Επίσης ανακάλυψε ότι κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου η φάση της Σελήνης επαναλαμβάνεται στις ίδιες ημερομηνίες.

ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ



ΕΝΑ ΕΠΙΤΥΜΒΙΟ ΑΝΑΓΛΥΦΟ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΡΣΑΛΟ....

Στη Φάρσαλο, όπου πήγα για την κηδεία ενός φίλου μου,είδα μια επιτύμβια στήλη από μάρμαρο της Πάρου, πάνω στην οποία είναι ένα αναγλυφο.
Το ανάγλυφο αναπαριστάνει δύο γυναίκες που κρατούν άνθη στο χέρι. Είναι στραμμένες η μία προς την άλλη. Φοράνε πέπλο και μαντήλι στα μαλλιά, τον λεγόμενο κεκρύφαλο. Οι γυναίκες αυτές είναι η Δήμητρα και η Περσεφόνη.
Είναι ένα τεράστιο αριστούργημα με χάρη και λεπτότητα. Διαπνέεται από φυσικότητα και μοιάζει περισσότερο με έργο ζωγραφικής, παρά με ανάγλυφο.



Η ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΑΓΟΥ
Στα αγωνίσματα Ολυμπιακά ή τοπικά διαπρέπουν και γόνοι αριστοκρατικών οικογενειών. Έτσι τρία από τα παιδιά του ταγού μας, νίκησαν στο παγκράτιο, στο δρόμο και στην πάλη.
Για να τους τιμήσει ο πατέρας τους,ετοίμασε ένα πλούσιο τραπέζι. Αυτοί όμως επειδή ήταν καλοί άνθρωποι κάλεσαν τους φτωχούς να φάνε όλοι μαζί.
Μετά από το τραπέζι, τα τρία παιδιά διοργάνωσαν ένα πρόγραμμα για να μαθαίνουν όλα τα παιδιά παγκράτιο. Οι γονείς των παιδιών ευχαρίστησαν τους Ολυμπιονίκες και έφυγαν.
Τα παιδιά χάρηκαν τόσο πολύ που γυμνάζονταν συνέχεια...
ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ



Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΑΟΧΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ
Ο Δάοχος πρόσφερε προς τιμή των προγόνων του στους Δελφούς, το αναθηματικό συγκρότημα από εννιά μαρμάρινους ανδριάντες. Είναι ένα έργο τεράστιο που έκανε μεγάλη εντύπωση στους κατοίκους των περιοχών από όπου πέρασε,όχι μόνο γιατί διαφέρει από τα έργα πελοποννησιακών και αττικών εργαστηρίων, αλλά και γιατί δείχνει με το μεγαλείο του, ακόμη φορά τη δύναμη και τον πλούτο των Ταγών της Λάρισας.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ

 



Ο ΦΑΙΔΡΟΣ Ο ΦΑΡΣΑΛΙΟΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ...


Ο Φαίδρος ο Φαρσάλιος νίκησε στο αγώνισμα «Στάδιον» στην 56η Ολυμπιάδα. Στη Φάρσαλο υπάρχει στάδιο όπου γυμνάζονται οι αθλητές κι όπου γίνονται αγώνες. Το «Στάδιον» είναι ένα αγώνισμα στο οποίο οι αθλητές που παίρνουν μέρος είναι γυμνοί.
ΑΡΙΑΔΝΗ

Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΔΑ

      Η Πελασγιώτιδα(μια από τις 4 θεσσαλικές τετραρχίες) γνωρίζει μεγάλη άνθηση.

      Σ´αυτό βοήθησαν οι άρχοντες που διοίκησαν το θεσσαλικό κράτος, δηλαδή το Κοινό των Θεσσαλών  που ονομάζονταν Ταγοί (Ευρύλοχος Εχεκρατίδας και Αλεύας ο Πύρρος ο οποίος ήταν εγγονός του Ηρακλή κ.ά.)

      Επιτέλους η Πελασγιώτιδα κόβει το δικό της νόμισμα, το οποίο απεικονίζει τον Ιάσονα με το χαμένο σανδάλι.

      Στον πελοποννησιακό πόλεμο η Πελασγιωτιδα συμμάχησε με τους Αθηναίους. Αμέσως μετά όμως κυριαρχούν ανταγωνισμοί γαιοκτημόνων για την εξουσία. Στο τέλος επιβάλλεται ο τύρρανος Ιάσονας.

      Ποια θα είναι η συνέχεια της πόλης αυτής, το μέλλον θα δείξει.

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

 

ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΔΑ

       Πριν από λίγα χρόνια η θεσσαλική επικράτεια μεγάλωσε τα σύνορά της προς την ανατολή. Επίσης χτίστηκε το θέατρο της πόλης στο οποίο πάιρνονται οι σοβαρές αποφάσεις για την πόλη και δίνονται παραστάσεις έργων τραγικών και κωμωδιογράφων.

      Την εποχή αυτή η τετράδα Πελασγιώτιδα, η οποία καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα της εύφορης θεσσαλικής πεδιάδας, επεκτείνεται στα διοικητικά όριά της ,αναζητώντας με αυτό τον τρόπο διέξοδο στη θάλασσα και στα μεγάλα λιμάνια των ανατολικών θεσσαλικών ακτών. Την ίδια εποχή ενσωματώνονταιτή οι πόλεις της μικρής πεδιάδας στο μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Θεσσαλίας στον Παγασητικό κόλπο.

ΙΟΚΑΣΤΗ

Η ΛΑΡΙΣΑ

      Η Λάρισα πρωτεύουσα της Πελασγιώτιδας απλώνεται στην καρδιά του βορεινού τμήματος της ανατολικής θεσσαλικής πεδιάδας, τριγυρισμένη απ όλες τις πλευρέςτης-πλην της νοτιοανατολικής- από τον Πηνειό. Σύμφωνα με τον μύθο, το όνομά της το πήρε από την κόρη του Πελασγού, τη νύμφη Λάρισα που πνίγηκε στα νερά του ποταμού.

      Ετυμολογικά η λέξη Λάρισα σημαίνει λίθινη πόλη(Ακρόπολη).

      Η Λάρισα πρωτοστατεί ανάμεσα στις άλλες θεσσαλικές πόλεις λόγω θέσης και οικονομικής ευμάρειας που οφείλετει σο εύφορο έδαφός της.

      Το εξαιρετικό θεσσαλικό ιππικό έχει πάρει μέρος στη μάχη της Τανάγρας μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών με νικητές τους Σπαρτιάτες.

      Η πόλη μας η Λάρισα σημειώνει μεγάλη άνθηση. Στο θέατρο παίζονται εξαιρετικές παραστάσεις και ήδη έχει αρχίσει να κατασκευάζεται το δεύτερο θέατρο στην πόλη μας. Επίσης οι δρόμοι γύρω από το μεγάλο θέατρο πλακοστρώνονται. Οι άρχοντες της πόλης συζητούν την πιθανότητα να κατασκευάσουν θερμά και αποχετευτικά δίκτυα.

      Από το νομισματοκοπείο της Λάρισας την επόμενη βδομάδα θα κοπεί μια αργυρή Αιγινιτική δραχμή. Θα απεικονίζει την αριστερή πλευρά ενός έφηβου που δαμάζει έναν ταύρο. Η πίσω όψη θα φέρει την επιγραφή Λάρισα και θα απεικονίζει ένα άλογο με χαλινάρι που καλπάζει. Το κέρμα θα έχει διάμετρο 20 χιλ. Και θα ζυγίζει 5,96 γραμμ.

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ

 

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΔΑΣ

      Οι Πελασγιώτες κάνουν τοπικούς θεσσαλικούς αγώνες που έχουν σχέση με την εκτροφή των αλόγων και την ιππική δεξιοτεχνία των Θεσσαλών, όπως τα Ταυροκαθάψια στην Κρήτη.

      Η ταφή των νεκρών γίνεται με την καύση και κατόπιν σε τεφροδόχα αγγεία.

      Η ζωή της γυναίκας είναι στην οικογένεια, τις οικιακές ασχολίες και την ανατροφή των παιδιών.

ΦΡΙΞΟΣ

 

ΦΙΛΟΠΑΤΡΗΣ Ο ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΙΑΣΟΝΑΣ

      Πριν λίγες μέρες δολοφονήθηκε ο Ιάσονας, καθώς ετοιμαζόταν για αναχώρηση στους Δελφούς. Ενώ επιθεωρούσε το ιππικό ,τον δολοφόνησε μια ομάδα επτά νεαρών.

      Ο Ιάσονας πήρε την εξουσία στις Φέρες μετά τον θάνατο του πατέρα του Λυκόφρων.

      Ο Ιάσων ήταν ευφυής, καλόκαρδος και δίκαιος ηγεμόνας για όλους στη Θεσσαλία. Βλέποντας την αποδυνάμωση της Ελλάδας, εξαιτίας των αλλεπάλληλων πολέμων, οραματίστηκε να αναδείξει τη Θεσσαλία κυρίαρχη και ενώνονταςκάτω από το σκήπτρο του όλους τους Έλληνες, να επιχειρήσει εκστρατεία εναντίον της Περσίας.

      Μόνος του αντίπαλος παρέμενε η Αθήνα και γι αυτό σχεδίαζε να δημιουργήσει αξιόμαχο στόλο για να την ανταγωνιστεί. Επίσης κινήθηκε διπλωματικά συνεννοούμενος με το βασιλιά της Μακεδονίας Αμύντα Β΄, με σκοπό τη συγκρότηση μιας αξιόμαχης στρατιάς.

      Όμως το σχέδιό του ματαιώθηκε και το όνειρο της θεσσαλικής κυριαρχίας «θάφτηκε» μαζί με το νεκρό του σώμα...

  Μετά τον θάνατό του, ταγοί της Θεσσαλίας αναγνωρίστηκαν οι γιοι του Πολύδωρος και Πολύφρων, όμως μετά τη δολοφονία του πρώτου από το δεύτερο, κάπου έξω από τη Λάρισα, μόνος κυρίαρχος έμεινε ο Πολύφρων,η ταγεία του οποίου ήταν η πιο αιμοσταγής τυραννία που γνώρισε ποτέ η χώρα...

ΟΡΕΣΤΗΣ

Οι ελληνικές πόλεις της Μ.Ασίας σε κίνδυνο...

     Εδώ κι ένα μήνα οι ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας πολιορκούνται και κάποιες από αυτές έχουν κατακτηθεί από τους Πέρσες .

    Όμως οι Έλληνες εξεργέθηκαν για να διώξουν τους Πέρσες . Επειδή όμως ήταν λίγοι ζήτησαν βοήθεια από την Ελλάδα .Τελικά μόνο οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς έστειλαν πλοία . Οι Έλληνες κατάφεραν να φτάσουν έως τις Σάρδεις αλλά εκεί συνάντησαν χιλιάδες Πέρσες. Πολέμησαν γενναία αλλά ήταν λίγοι και αναγκάστηκαν να φύγουν. Επίσης νικήθηκε και ο στόλος τους κοντά στο νησάκι Λάδη.

    Η Μίλητος είναι μια από τις πόλεις που οι Πέρσες ξεκίνησαν να λεηλατούν και σίγουρα θα υπάρξουν πολλές καταστροφές.

    Τώρα οι Έλληνες απ' ότι φαίνεται θα γνωρίσουν μεγαλύτερο ζυγό μετά από την ήττα τους!!!

ΚΡΙΤΩΝ


ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ
Ο Βασιλιάς των Περσών, ο Δαρείος, άκουσε πως οι Σάρδεις έπεσαν στα χέρια των Αθηναίων και των Ιώνων. Αυτοί έδωσαν την πόλη στις φλόγες. Μόλις το πληροφορήθηκε ο Δαρείος ,ρώτησε να μάθει ποιοι ήταν αυτοί οι Αθηναίοι.
Αμέσως μετά ζήτησε το τόξο του, έβαλε ένα βέλος και τόξεψε στον ουρανό. Εκείνη τη στιγμή προκάλεσε το Δία να εκδικηθεί τους Αθηναίους.
Στο τέλος πρόσταξε τον υπηρέτη του,κάθε φορά που θα του στρώνει το τραπέζι να του λέει τρεις φορές:«Βασιλιά μου μην ξεχνάς τους Αθηναίους»
ΗΡΑΚΛΗΣ



 

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΙΛΗΤΟΥ
Σήμερα, ένα πολύ άσχημο νέο έφτασε στην πόλη μας την Αθήνα. Η σπουδαία πόλη της Μικράς Ασίας, η Μίλητος, καταστράφηκε από τους Πέρσες, μετά από μια μεγάλη μάχη στην είσοδο του λιμανιού της.
Οι Ίωνες είχαν 353 πλοία, αλλά οι οι Πέρσες 600. Όλοι οι άντρες θανατώθηκαν και οι γυναίκες και τα παιδιά έγιναν δούλοι.Όλα τα σπίτια, τα θέατρα και οι ναοί καταστράφηκαν και όλα τα πλούτη τα πήραν οι Πέρσες.
Οι κάτοικοι της Μιλήτου είχαν μεταναστεύσει εκεί από την Αθήνα και είναι Ίωνες όπως κι εμείς. Η πόλη που έφτιαξαν ήταν πολύ πλούσια και ισχυρή. Γι αυτό, προς τιμήν τους θα παιχτεί στο μεγάλο θέατρο της πόλης ένα πολύ σπουδαίο και συγκινητικό έργο...

ΟΔΥΣΣΕΑΣ(ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ )

 



ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ....
ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Πριν από λίγες μέρες, ο Περσικός στρατός πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας με αρχηγό τον Ξέρξη. Από όπου περνούσε ο Περσικός στρατός σκόρπιζε φόβο και τρόμο. Ο στρατός αυτός λένε κάποιοι ότι είναι αμέτρητος. Δεν έχουν ξαναδεί τόσο μεγάλο στρατό ποτέ τους.
Οι Έλληνες δεν έχουν έρθει ποτέ αντιμέτωποι με τέτοιο στρατό. Άραγε πώς θα καταφέρουμε να τους νικήσουμε;
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ



Ο ΔΑΡΕΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΕΤΡΙΕΙΣ
Οι Πέρσες εισέβαλαν στην Ελλάδα υπό τις διαταγές του Δαρείου με σκοπό να τιμωρήσουν την Αθήνα και την Ερέτρια , οι οποίες είχαν βοηθήσει τους Ίωνες κατά την Ιωνική Επανάσταση. Η εκστρατεία τους αυτή είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της Θράκης και της Μακεδονίας από τον Μαρδόνιο, ωστόσο ο περσικός στόλος καταστράφηκε στο όρος Άθως, μετά από θαλασσοταραχή.
ΜΥΡΤΩ

ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

      Σε λίγες μέρες ο περσικός στρατός φτάνει στην Πελασγιώτιδα. Άκουσα ότι ο ταγός Θώρακας σκέφτεται να συμμαχήσει με τους Πέρσες. Γιατί άραγε να είμαστε εναντίον των Ελλήνων; Μήπως μας εκβιάζουν οι Πέρσες; Ή απλά ο Ταγός ήθελε να συμμαχήσει;

Αν γίνει αυτό θα προδώσουμε την ίδια μας την πατρίδα. Νομίζω ότι οι Σπαρτιάτες και οι Αθηναίοι δεν θα μας συγχωρήσουν ποτέ γι αυτό που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε.

      Ελπίζω ο Ταγός να αλλάξει γνώμη...

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ



ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ...
Μετά από δυο χρόνια οι Πέρσες επιστρέφουν με αρχηγό τον Δάτη και τον Αρταφένη. Η επίθεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της Νάξου, των Κυκλάδων και τον εμπρησμό της Ερέτριας. Ωστόσο οι Αθηναίοι πέτυχαν αποφασιστική νίκη στον Μαραθώνα και έδιωξαν τους Πέρσες από την Ελλάδα.
Ο Δαρείος ετοιμάστηκε να επιτεθεί εκ νέου, ωστόσο η εξέγερση στην Αίγυπτο και ο θάνατός του ματαίωσαν τα σχέδιά του. Την ηγεσία του περσικού στρατού ανέλαβε ο Ξέρξης, ο οποίος άρχισε να ετοιμάζει μια καινούρια εκστρατεία εναντίον μας...
ΜΥΡΤΩ


Η ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Δέκα χιλιάδες Αθηναίοι παρατάχτηκαν απέναντι στους Πέρσες. Είναι λιγότεροι απ αυτούς, όμως ο αρχηγός τους ο Μιλτιάδης, έχει ένα σπουδαίο σχέδιο.
Παρέταξε τον στρατό του σε κατηφορικό έδαφος, έχοντας στο κέντρο λίγους στρατιώτες και περισσότερους στα πλάγια. Άφησαν τους Πέρσες να πλησιάσουν και τότε τους επιτέθηκαν.
Οι Πέρσες τους πέρασαν για τρελούς, γιατί οι Αθηναίοι δεν είχαν τοξότες ούτε ιππικό. Πριν προλάβουν οι Πέρσες να αντιδράσουν, οι Αθηναίοι τους είχαν φτάσει,τους περικύκλωσαν και τους πολεμούσαν σώμα με σώμα.
Οι Πέρσες ηττήθηκαν και όσοι δεν σκοτώθηκαν υποχώρησαν προς τα πλοία τους.
Οι Αθηναίοι πέτυχαν ΛΑΜΠΡΗ ΝΙΚΗ...
ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ

 



Το ευφυέστατο σχέδιο του Μιλτίαδη

Την Σελήνια άρχισε μια μάχη με τους Αθηναίους και τους Πλαταιείς εναντίον των Περσών. Η σύγκρουση γίνεται στον Μαραθώνα . Οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς είναι 11.000 ενώ οι Πέρσες αμέτρητοι . Οι Έλληνες παρατάσσονται με αρχηγό τον Μιλτιάδη.
Ο Μιλτιάδης έχει ένα εφυέστατο σχέδιο που το εφαρμόζει . Βάζει τους στρατιώτες σε κατηφορικό έδαφος και μόλις δώσει το σύνθημα όλοι θα τρέξουν προς τους Πέρσες. Η σύγκρουση γίνετε σώμα με σώμα και οι Πέρσες δεν μπορούν να αμυνθούν γιατί έχουν τόξα . Επίσης ενισχύει τα πλάγια και βάζει λίγους στην μέση. Τα δύο άκρα του ελληνικού στρατού νίκησαν γρήγορα και κύκλωσαν το περσικό κέντρο.
Απ' ότι φαίνεται το σχέδιο του Μιλτιάδη θα πετύχει και θα νικήσουμε!!!!

ΑΦΡΟΔΙΤΗ

ΠΑΡΗΣ



Ο ΦΙΛΟΔΟΞΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

Ο Θεμιστοκλής του Νεοκλέους προέρχεται από κατώτερη κοινωνική τάξη, λόγω του ότι η μητέρα του ήταν δούλα.Απέκτησε όμως πολιτικά δικαιώματα την εποχή των μεταρρυθμίσεων του Κλεισθένη.Έτσι ως στρατηγός πήρε μέρος στη μάχη του Μαραθώνα ,όπου ζήλεψε τη δόξα του Μιλτιάδη.
Πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο αλλά και φιλόδοξο άνδρα.Προώθησε τα συμφέροντα των φτωχών Αθηναίων ,οι οποίοι τον ακολούθησαν πιστά.Ήταν αυτός που κατάλαβε ότι ο περσικός κίνδυνος δεν είχε περάσει.Για αυτό επέμενε να εξοπλιστεί καλά ο στόλος της Αθήνας.Προκειμένου να πείσει τους Αθηναίους, μέχρι και θεατρική παράσταση ανέβασε σχετική με την καταστροφή της Μιλήτου.
Χρησιμοποίησε κάθε μέσο ώστε να απομακρύνει τους αντιπάλους του(Ίππαρχος,Μεγακλής,Ιπποκράτης,Ξάνθιπος)Σ`αυτό τον βοήθησε ο λαός, μέσω της ψηφοφορίας του οστρακισμού.
Βλέποντας όμως τη μεγάλη νίκη που κατάφερε στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.του αναγνωρίζουμε ότι είχε δίκαιο που επέμενε.
Η Ελλάδα σώθηκε από τους Πέρσες χάρη στο Θεμιστοκλή.Ο ίδιος δεν χρειάζεται πια να ζηλεύει τον Μιλτιάδη γιατί σίγουρα θα μείνει και αυτός στην ιστορία.

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

 

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας

            Ο Ξέρξης έχοντας χάσει πολλούς στρατιώτες περνάει το στενό των Θερμοπυλών και προχωράει προς την Αθήνα. Όταν έφτασε είδε πως η πόλη ήταν άδεια. Οι κάτοικοι την έχουν εγκαταλείψει. Έχουν πάει στα γύρω νησιά για περισσότερη ασφάλεια. Μόνο που οι άντρες έχουν μπει στα πλοία για να πολεμήσουν με τους Πέρσες. Οι Πελοποννήσιοι υψώνουν τείχος στον Ισθμό της Κορίνθου για να μην περάσουν οι Πέρσες.

             Ο Σπαρτιάτης Ευρυβιάδης λέει πως πρέπει να εμποδίσει ο ελληνικός στόλος τους Πέρσες να περάσουν. Ο Θεμιστοκλής όμως λέει ότι πρέπει η μάχη να γίνει στο στενό της Σαλαμίνας. Εκεί οι Πέρσες δεν μπορούν να παρατάξουν το στόλο τους. Τότε οι Σπαρτιάτες δέχτηκαν τη γνώμη του Θεμιστοκλή.

            Οι αρχηγοί των Περσών μόλις είδαν τον στόλο μας έδωσαν διαταγή να κυκλωθεί. Ο Ξέρξης που ήταν σίγουρος για την νίκη ανέβηκε στην πλαγιά του βουνού Αιγάλεω για να βλέπει την ναυμαχία. Μόλις δόθηκε η διαταγή επίθεσης τα ελληνικά πλοία έπλευσαν γρήγορα προς τα περσικά. Τα πρώτα πλοία των Περσών υποχώρησαν όπως και τα άλλα. Η ναυμαχία κράτησε ως το απόγευμα.

            Οι Πέρσες έφυγαν ενώ η θάλασσα είχε γεμίσει από συντρίμμια. Οι Έλληνες έκαναν τη μάχη σε μέρος που ξέρουν, και πολεμώντας γενναία, νίκησαν, έτσι έσωσαν την πατρίδα μας.

 

Ορέστης  



ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ
Ο Θεμιστοκλής είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος. Επειδή με τη λογική του δεν μπορεί να πείσει τους ανθρώπους, σκαρφίζεται ένα τέχνασμα πολύ έξυπνο. Χρησιμοποιεί τα θεικά σημάδια και τους χρησμούς.
Το φίδι που εξαφανίστηκε από τον ναό της Αθηνάς είναι θεικό σημάδι. Οι ιερείς βάζουν τροφές να φάει και αυτές είναι άθικτες. Έτσι ο Θεμιστοκλής τους εξηγεί ότι η θεά Αθηνά τους εγκαταλείπει και τους δείχνει τον δρόμο για τη θάλασσα.Επίσης τους εξηγεί και τον χρησμό. Τους λέει ότι «ξύλινο τείχος» σημαίνει τα πλοία. Έτσι επικρατεί η γνώμη του.
Τους πείθει λοιπόν να μπούνε στα καράβια και φροντίζει ο καθένας τους τα γυναικόπαιδα και τους δούλους όπως μπορεί. Έτσι όλοι παίρνουν τις οικογένειές τους και πάνε στην Τροιζήνα, όπου εκεί οι Τροιζήνιοι τους υποδέχονται φιλόξενα.
Τα παιδιά κόβουν φρούτα από παντού και οι Τροιζήνιοι κόβουν μισθούς σε δασκάλους για την εκπαίδευσή τους...
ΑΦΡΟΔΙΤΗ



ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΤΩΡΑ ΠΙΑ...
Ο Αλκιβιάδης όταν γύρισε από την Αθήνα, μας ενημέρωσε ότι οι Σπαρτιάτες έστειλαν δυο χιλιάδες στρατιώτες να πάνε στην Αθήνα μετά την πανσέληνο. Βιάστηκαν τόσο πολύ που έφτασαν σε δυο μέρες.
Παρ'όλη τη βιασύνη τους όμως δεν πρόλαβαν τη μάχη. Ζήτησαν να δουν τους Πέρσες και πήγαν στο Μαραθώνα. Θαύμασαν τους Αθηναίους , τους συγχάρηκαν για τη λαμπρή τους νίκη και έφυγαν για τη Σπάρτη...
ΤΙΜΟΛΕΩΝ

 

Ο ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

      Οι Έλληνες στον Ισθμό της Κορίνθου έδωσαν έναν όρκο. Ο όρκος αυτός θα τους έκανε πιο ενωμένους ενάντια στους Πέρσες. Έτσι ορκίστηκαν να βάλουν την ελευθερία πιο πάνω από τη ζωή τους και να μην εγκαταλείψουν τους αρχηγούς τους.

      Ορκίστηκαν να θάψουν τους συμμάχους, να μην καταστρέψουν καμιά πόλη που έλαβε μέρος στον αγώνα  και να μην ξαναχτίσουν τους ναούς που γκρέμισαν οι βάρβαροι για να θυμούνται οι νεότεροι την ασέβειά τους.

ΟΡΕΣΤΗΣ

ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

     Την Άρεια που ήταν η νουμηνία του Ποσειδεών οι κάτοικοι του κράτους μας οι Θεσσαλοί αποφάσισαν να αντισταθούν στους  βαρβάρους. Έκαναν λοιπόν συμμαχία με τα άλλα ελληνικά κράτη.

      Οι συμπατριώτες μας ζήτησαν βοήθεια από τον ελληνικό στρατό που ήταν συγκεντρωμένος στον Ισθμό της Κορίνθου. Σκοπός των Θεσσαλών ήταν να συγκεντρωθεί αρκετός στρατός στην είσοδο της Κοιλάδας των Τεμπών, ώστε να μπορεί να εμποδίσει την είσοδο των ασιατικών στρατευμάτων.

      Ο ενωμένος ελληνικός στρατός έστειλε 10.000 άνδρες που είχαν επικεφαλή τον Σπαρτιάτη Ευαίνετο και τον Αθηναίο Θεμιστοκλή γιο του Νεοκλέους. Έχοντας για συμπαραστάτη το Θεσσαλικό ιππικό η ελληνική δύναμη κατάφερε και κατέλαβε τα Τέμπη.

       Όταν όμως έφτασε εκεί ο συνασπισμένος ελληνικός στρατός έμαθε την είδηση πως ο στρατός του Ξέρξη σχεδίαζε να περάσει από άλλη οδό και ο στόλος είχε ως κατεύθυνση τη Βόρεια Εύβοια.

       Έτσι ο ελληνικός στρατός έφυγε και σχεδίασε νοτιότερη γραμμή άμυνας προς τις Θερμοπύλες και το νοτιότερο άκρο της Θεσσαλίας.

       Έτσι κινήθηκε το κράτος μας στον αγώνα.

ΠΑΡΗΣ

 

Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ

        Είμαστε στη δυσάρεστη θέση, αγαπητοί μας αναγνώστες να σας ενημερώσουμε για ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός. Οι Πέρσες κατάφεραν να περάσουν το στενό των Θερμοπυλών και να συνεχίσουν νοτιότερα.

        Στη μάχη αυτή πολέμησαν γενναία ο Λεωνίδας με τους 300 Σπαρτιάτες και τους 700 Θεσπιείς και σκοτώθηκαν ηρωικά παραμένοντας στη μάχη, αν και γνώριζαν πως είχαν προδοθεί από τον ντόπιο Εφιάλτη. Τα γεγονότα  έγιναν ως εξής: Ενώ ο Ξέρξης ήταν απογοητευμένος και απελπισμένος γιατί έχανε τη νίκη, εμφανίστηκε μπροστά του ο Εφιάλτης και του υπέδειξε τη στενή διάβαση που οδηγούσε στις Θερμοπύλες, αναλαμβάνοντας να οδηγήσει από εκεί τους Πέρσες για να περικυκλώσουν τους Έλληνες και να τους εξοντώσουν με μεγάλη ευκολία. Μόλις το άκουσε αυτό ο Ξέρξης χάρισε στον Εφιάλτη πλούσια δώρα και έστειλε μαζί του τη νύχτα 20.000 άνδρες εναντίων των Ελλήνων. Δυστυχώς οι Έλληνες με αυτόν το δόλιο  τρόπο νικήθηκαν.

       Όμως είναι σίγουρο πως οι Έλληνες θα μείνουν στην ιστορία ως παράδειγμα προς μίμηση για την ανδρεία και την φιλοπατρία τους και ο Εφιάλτης ως παράδειγμα προς αποφυγή για την προδοσία του.

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

 

«ΛΑΡΙΣΟΠΟΙΟΙ»

       Όπως όλοι γνωρίζουμε οι κάτοικοι του κράτους μας ,της Πελασγιώτιδας ,στον καταστρεπτικό Πελοποννησιακό πόλεμο τάχθηκαν στο πλευρό της Αθήνας.

       Αργότερα όμως ανάμεσα στις ολιγαρχικές παρατάξεις που διεκδικούσαν την εξουσία ξέσπασαν έριδες και αντιδικίες. Δημοκρατικότεροι όλων εμφανίστηκαν οι πλούσιοι γαιοκτήμονες. Αρκετοί ξένοι πολιτογραφήθηκαν και έτσι επεκτάθηκαν τα όρια της πόλης. Μάλιστα ήταν τόσοι πολλοί που ο Αριστοτέλης σε μια ομιλία του αποκάλεσε ορισμένους άρχοντές «Λαρισοποιούς» δηλαδή ότι κατασκεύαζαν Λαρισαίους με την ίδια ευκολία που κατασκευάζουν όλμους τα εργοστάσια της αγοράς.

        Δεσμευόμαστε αγαπητοί μας αναγνώστες πως για κάθε νέα εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε αμέσως.

ΠΑΡΗΣ

 

ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΔΑΣ

      Αγαπητοί μας Πελασγοί σας ενημερώνουμε για ένα πολύ σημαντικό νέο.

      Στη Πελασγιώτιδα την πρωτεύουσα μας στην εποχή που βρισκόμαστε έχουμε καταφέρει να εκδιώξουμε τους Πέρσες από την Ελλάδα. Τα νομισματοκοπεία μας του κοινού των Πελασγών-Λάρισας, Κραννώνος, Περραιβών, Φαρκαδώνας, Φερών  και Σκοτούσσας έκοψαν νέα νομίσματα. Οι πρώτες κοπές στην Πελασγιώτιδα είναι εντυπωσιακές με τα ταυροκάθαψα στη μια όψη και στην άλλη το άλογο.

      Αυτά για σήμερα αγαπητοί μου Πελασγοί.

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

      Όπως όλοι μάθαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο οι Ελληνες έδωσαν την τελευταία τους μάχη εναντίον των Περσών στις Πλαταιές.

      Αυτή η μάχη ήταν τόσο σημαντική για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Τελικά  όπως ενημερωθήκαμε οι Έλληνες νίκησαν για άλλη μια φορά και μ΄αυτή τη νίκη τους κατάφεραν η χώρα μας να γλιτώσει οριστικά  από τον Περσικό κίνδυνο και να μην επιτρέψει τους Πέρσες να κατακτήσουν στο μέλλον την Ευρώπη, αφού τους ανάγκασε να επιστρέψουν στα δικά τους εδάφη.

    Αυτή η νίκη θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως παράδειγμα γενναιότητας και φιλοπατρίας, διότι οι λίγοι αλλά θαρραλέοι και πολυμήχανοι Έλληνες  κατάφεραν να εξοντώσουν τον πολυπληθή στρατό των Περσών. Πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι για το κατόρθωμα της χώρας μας εμείς και οι γενιές που θα υπάρξουν αργότερα.

    Είναι βέβαιο πως η νίκη αυτή θα γραφεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία.

ΠΑΡΗΣ

 

Σκηνές από την ναυμαχία

 

  Πριν ένα χρόνο τον Βοηδρομιών έγινε η ναυμαχία της Σαλαμίνας στα Στενά της  (στον Σαρωνικό κόλπο, κοντά στην Αθήνα) μεταξύ της συμμαχίας των ελληνικών πόλεων – κρατών και Περσικής Αυτοκρατορίας. Στην ναυμαχία σκοτώθηκαν πολλοί από τους Πέρσες σε αντίθεση με τους Έλληνες. Γιατί οι Έλληνες ήξεραν κολύμπι και όταν ένα από τα πλοία τους βούλιαζε κολυμπούσαν και έφταναν στην Σαλαμήνα. Πολλοί  Βάρβαροι πνίγηκαν επίσης στην ναυμαχία.

  Σιγά – σιγά τα πλοία των Περσών άρχισαν να υποχωρούν γιατί ήδη κάποια είχαν βουλιάξει και δεν ήθελαν να γίνει τον ίδιο και με αυτά. Μάλιστα έφταιγε το γεγονός πως τα πίσω πλοία στην προσπάθεια τους να δείξουν στον Βασιλιά τους ότι πολεμούσαν γενναία έπεφταν στα δικά τους πλοία που έφευγαν. Ο Ξέρξης που παρακολουθούσε την ναυμαχία από το βουνό Αιγάλεω φαινόταν λυπημένος που σε λίγο θα έχανε.

  Επιτέλους ήρθε αυτή η στιγμή. Οι Πέρσες ηττήθηκαν για μία ακόμα φορά και η ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτέλεσε την σημαντικότερη σύγκρουση και την αρχή του τέλους της δεύτερης Περσικής εισβολής στην Ελλάδα.

ΙΟΚΑΣΤΗ

 

 

 

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ

     Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε τη νίκη της Ελλάδας εναντίων των Περσών. Στη συνέχεια θα σας περιγράψουμε τι συνέβη στην τελευταία και καθοριστική μάχη.

     Ο Ξέρξης μετά την ήττα του στη Σαλαμίνα αποφασίζει να δώσει τη θέση του στον γαμπρό του το Μαρδόνιο μαζί με χιλιάδες στρατό. Ο Μαρδόνιος επειδή ερχόταν χειμώνας για να μπορεί να θρέψει το στρατό του και το ιππικό του μετακινήθηκε στην εύφορη Πελασγιώτιδά μας. Μέσα σε αυτό το διάστημα ετοίμασε τα σχέδια του. Μάλιστα έστειλε και αγγελιοφόρους στην Αθήνα και ζήτησε συμμαχία. Οι Αθηναίοι φυσικά δεν δέχτηκαν  τις προτάσεις του και εκείνος για να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο του έφυγε για την Αθήνα. Μόλις έφτασε απογοητεύτηκε γιατί η πόλη ήταν άδεια, οι κάτοικοι της την είχαν εγκαταλείψει και κατευθύνθηκαν στα γύρω νησιά για περισσότερη ασφάλεια.

     Εντωμεταξύ ο Πελοποννησιακός στρατός με αρχηγό τον Παυσανία κατέφτασε στην Αττική. Μόλις το έμαθε αυτό ο Μαρδόνιος κινήθηκε προς τις Πλαταιές, όπου εκεί στρατοπέδευσε αποφασισμένος να δώσει μάχη σε ένα πεδινό μέρος κοντά στον Ασωπό ποταμό. Επέλεξε αυτό το μέρος ώστε να μπορεί να απλώνεται άνετα το ιππικό του. Εκείνη τη στιγμή οι Πέρσες άρχισαν να επιτίθονται με όλες τους τις δυνάμεις. Όμως συνάντησαν την αντίσταση των ενωμένων Ελλήνων και έτσι οδηγήθηκαν σε υποχώρηση. Ένας γενναίος Σπαρτιάτης σκότωσε μάλιστα και τον Μαρδόνιο. Πολλοί για να σωθούν έτρεξαν να βρουν καταφύγιο σε ένα ξύλινο στρατόπεδο.

      Αλλά, επειδή δεν ένιωθαν ασφάλεια πήραν το δρόμο του γυρισμού αφήνοντας πίσω τους πολλούς νεκρούς. Αφού τελείωσε η μάχη οι Έλληνες μοίρασαν μεταξύ τους τα λάφυρα και πρόσφεραν θυσίες στους θεούς. Έτσι η Ελλάδα μας εξασφαλίζει την ελευθερία της και καταφέρνει να διώξει οριστικά τον περσικό κίνδυνο!!!

     Όλοι οι Πελασγιώτες πλημμυρίζουμε  από συναισθήματα υπερηφάνειας, χαράς και νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους άξιους μαχητές μας.

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

 

ΜΥΚΑΛΗ:ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ

      Τον προηγούμενο μήνα έγινε μια σπουδαία ναυμαχία μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών. Μετά από τη νίκη των Ελλήνων στις Πλαταιές, οι Έλληνες πέτυχαν με αποφασιστικότητα νίκη του Περσικού στόλου στη Μυκάλη, αντιμετωπίζοντας τη δεύτερη εισβολή στην Ελλάδα.

      Συγκεκριμένα οι Έλληνες συγκέντρωσαν στρατό για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στις Πλαταιές και παράλληλα ο Λεωτυχίδης, διοικητής του ελληνικού στόλου επιτέθηκε στη Μυκάλη τους Πέρσες και κατέστρεψε το στόλο τους και αργότερα το πεζικό τους.

      Μετά από τη νίκη αυτή, οι Έλληνες πήραν δύναμη και μπορούν τώρα να επιτεθούν στους Πέρσες.

      ΞΑΝΘΙΠΠΗ

ΦΙΛΙΑ ΑΘΗΝΑΣ -ΣΠΑΡΤΗΣ

      Ενώ η Αθήνα ασχολείται με τη Συμμαχία της Δήλου, η Σπάρτη έχει τα δικά της προβλήματα στην Πελοπήννησο. Βρίσκεται σε άσχημη θέση ,όταν ύστερα από έναν σεισμό, οι είλωτες της Μεσσηνίας κάνουν επανάσταση. Οι Σπαρτιάτες ζητάνε βοήθεια όχι μόνο από τους Πελοποννήσιους συμμάχους τους αλλά και από την Αθήνα.

      Ο Κίμωνας πείθει τους Αθηναίους να στείλουν βοήθεια και πάει ο ίδιος για αρχηγός. Οι Σπαρτιάτες διώχνουν τους Αθηναίους.

      Πολλοί θεωρούν ότι η φιλία Αθήνας με τη Σπάρτη είναι αποτυχία. Έτσι ο Κίμωνας εξορίζεται και τελειώνει η περίοδος φιλίας ανάμεσα τους...

      ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ

Η Θεσσαλική ελεύθερη αγορά

Στη Θεσσαλία οι πόλεις χώρισαν τις εμπορικές αγορές με τα καταστήματα και τα βιοτεχνικά εργαστήρια από τις αγορές οι οποίες προορίζονται για την θρησκευτική και πολιτική ζωή των «ελεύθερων» αγορών βρίσκονται οι ναοί ,τα μεγάλα δημόσια κτίρια και οι κατοικίες των αρχόντων . Δικαίωμα έχουν να μπουν μόνο οι πολίτες όπου είναι «ελεύθεροι », δεν εργάζονται με τα χέρια τους και έχουν πλήρης οικονομική ανεξαρτησία. Απεναντίας απαγορεύεται η είσοδος στους αγρότες στους χειρώνακτες και στους τεχνίτες .Για τον Αριστοτέλη η θεσσαλική ελεύθερη αγορά είναι το ιδανικό πρότυπο για όλους τους Έλληνες. Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα ,η ελεύθερη αγορά,που διαφοροποιεί τους Θεσσαλούς σε χωριστές τάξεις, καταγόταν από την Περσική αυτοκρατορία , η οποία εκτός από την νομισματοκοπία και την οικονομία γενικά έχει επίδραση και στους Θεσμούς των θεσσαλικών πόλεων.
Ελπίζω να εφαρμοστεί η γνώμη του Αριστοτέλη για την θεσσαλική ελεύθερη αγορά!!!

ΚΡΙΤΩΝ


Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΑ ΜΙΛΤΙΑΔΗ

  Στην Πελασγιώτιδα , γεννήθηκε ο μικρός πρίγκηπας Μιλτιάδης.
   Την προηγύμενη Αφροδιτία γεννήθηκε ο Μιλτιάδης , που είχε πατέρα τον Βασιλιά Πάτροκλο .Η μητέρα του η Μυρτώ είχε χαρεί τόσο πολύ που συνέχεια τον είχε αγκαλιά.
   Ο μικρούλης Μιλτιάδης μοιάζει τον μπαμπά του και την μαμά του.Είναι ξανθούλης με μπλε ματάκια και άσπρος σαν γάλα.
  Η μαμά του τον ντύνει με λευκά και γαλάζια ρούχα.Στο κεφάλι του ,φοράει ένα σκουφάκι βαμβακερό με γαλάζια κορδέλα.
  Τρώει καθε τρείς ώρες, απο το στήθος της μαμάς του. Η μαμά του η Μυρτώ πιστεύει οτι τα παιδιά που θηλάζουν γίνονται δυνατά και πολύ έξυπνα .
  Ο Μιλτιάδης όταν τρώει, μετά κοιμάται.Κάθε βράδυ κάνει μπάνιο με τις νταντάδες του.
Είναι ένα όμορφο, γλυκό, ήρεμο μωρό και σίγουρα θα γίνει σπουδαίος ανθρωπος για την κοινωνία.
Α Φ Ρ Ο Δ Ι Τ Η

ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ

Η Μελίβοια, περίφημη πόλη της Μαγνησίας, αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Όμηρο ως πατρίδα του ήρωα Φιλοκτήτη. Όλοι ξέρουμε ότι ο Φιλοκτήτης, σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, πήρε μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία και ήταν ο ήρωας με την τραγική μοίρα, ως κάτοχος των όπλων του Ηρακλή που έμελλε να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη του Τρωικού Πολέμου.
Σήμερα η Μελίβοια είναι μία εμπορική πόλη και κόβει τα δικά της νομίσματα. Αυτά, απεικονίζουν στην μπροστινή τους όψη τον Διόνυσο ή την νύμφη Μελίβοια και στην πίσω τσαμπιά με σταφύλια. Από τα εικονογραφικά θέματα των νομισμάτων της φαίνεται καθαρά ότι το κύριο στοιχείο της οικονομίας της είναι η καλλιέργεια της αμπέλου και η παραγωγή κρασιού.
Η πόλη είναι ακόμα διάσημη για την πορφυρά βαφή υφασμάτων, η τεχνική της οποίας βασίζεται στα βότανα.
Δυστυχώς έχει μία φοβερή αντιπαλότητα με τις Φερές όπου κυριαρχεί ο θηριώδης τύραννος Αλέξανδρος που την απειλή με καταστροφή.
ΟΡΕΣΤΗΣ

 

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

      Στο ταξίδι που έκανα πριν μερικές μέρες στην Αθήνα  είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ στην εκκλησία του δήμου. Εκεί άκουσα τον Περικλή να λέει ότι σκέφεται να ξαναχτίσει όλη την Ακρόπολη. Μάλιστα είπε ότι θα πληρώσει όλα τα έξοδα.

      Ο λόγος του -είναι πραγματικά πολύ σπουδαίος ρήτορας -,είχε πολλές καλές ιδέες. Όσοι τον ακούγαμε, εντυπωσιαστήκαμε.

      Ακόμα ο Περικλής μίλησε για το μεγάλο του όνειρο να κάνει την Αθήνα ισχυρή πόλη. Όλοι, όσοι ήταν εκεί,στην εκκλησία του δήμου, συμφωνούσαν μαζί του.

      Φαίνεται ότι ο στρατηγός Περικλής έχει κερδίσει την αγάπη του λαού.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

 

             ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΕΙΡΗΝΗ

     Σήμερα οι Πέρσες υπογράφουν ειρήνη ,γιατί σε μια εκστρατεία στην Κύπρο , έχασαν από τους Αθηναίους και γι αυτό πρέπει να φύγουν πια στην πατρίδα τους. Ο ισχυρός στόλος της Αθήνας θα τους μείνει αξέχαστος.

ΜΥΡΤΩ


 

         

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

   Σήμερα είναι μια ηλιόλουστη μέρα με ζέστη. Σκέφτομαι να πάω να καλέσω την φίλη μου την Αριάδνη, τον Περικλή , τον Λεωνίδα, την Διώνη και την Μυρτώ για να παίξουμε. Συναντιόμαστε ολοι στην αγορά και λέμε γνώμες για το ποιό παιχνίδι να παίξουμε. Τα αγόρια θέλουν να παίξουμε <<το άθυρμα>>,ενα πήλινο αλογακι πάνω σε ρόδες που το σέρνουμε.Επίσης τους αρέσει και << ο τροχός>>.Εμείς τα κορίτσια θέλουμε να παίξουμε << την απόρραξις>>. Είναι ενα ωραίο παιχνίδι με μια <<σφαίρα>> μπάλα απο δέρμα ή κομμάτια ύφασμα,ραμμένα και παραγεμισμένα με αλογότριχες,άχυρο ή μαλλί. Καθώς πετάμε την μπάλα με τα χερια , προσπαθούμε να την βάλουμε να περάσει στο στόμιο ενός αγγείου.Οχαμένος πρέπει να πάρει στην πλάτη του τον νικητή. Αυτο λέγεται <<μπέτσα>> ή <<εφεδρισμός>> των Λεριών.
  Η ώρα περνάει και εμείς τελικά αποφασίζουμε να παίξουμε το <<αστραγαλιζείν>> , δηλαδή τα κότσια. Αυτά τα πέρνουμε απο τα πίσω πόδια των κατσικιών ή των αρνιών.Τα αγόρια όμως αποφασίζουν να παίξουν ξεχωριστά απο εμάς, την <<Ακινητίδα>>.Εδώ μόλις δοθεί το σύνθημα πρέπει να μείνουν ακίνητοι σε όποια στάση βρίσκονται.Αυτός που θα κουνηθέι βγαίνει απο το παιχνίδι.
   Η ώρα περνάει και πρέπει να μαζευτούμε σπίτια μας.Ξαπλώνω και σκέφτομαι πόσα άλλα παιχνίδια μου αρέσουν.<<Η σφαίρα >>, παίζεται απο δύο ή περισσότερα άτομα και κάθε παιδί χτυπάει την μπάλα στο έδαφος, όσες περισσότερες φορές μπορεί.Αυτός που χτυπάει τις πιο πολλές είναι νικητής.<<Πεντέλιθα>> , παίζεται με όσα παιδιά θέλουν. Το καθένα έχει πέντε βοτσαλάκια στα πόδια του και πετάει ένα βοτσαλάκι ψηλά και πρέπει να το ξαναπιάσει , αφού πρώτα πάρει απο κάτω ενα άλλο βοτσαλάκι. <<Η αποδιδρασκίνδρα>>, όπου ένας τα φυλάει,οι άλλοι τρέχουν να κρυφτούν και όταν ανοίξει τα μάτια του,ψάχνει να τους βρεί. Όποιον βρεί τρέχει να προλάβει να πάει στη θέση του,αλλιώς χάνει. <<Το κολλαβιζείν>>, όπου εδώ ο ένας παίχτης κάθεται όρθιος και με το χέρι του σκεπάζει τα μάτια του.Ένας άλλος τον χτυπά και συγχρόνως τον ρωτά με ποιό χέρι τον χτύπησε.<<Το γιο-γιο>>, όπου είναι ένα ξύλο απο δύο δίσκους περασμένο με μια κλωστή.Η κλωστή ξετυλίγεται,ενώ με μια κίνηση του χεριού ξαναμαζεύεται γύρω απο τον άξονα.
  Υπάρχουν και πολλά άλλα παιχνίδια που παίζουμε.<<Η γυγξ>>,<<Το κάλαμον περιβήναι>>, <<Ο τροχός>>, <<Η τρόπα>>, <<Ο διαγραμμισμός>>,<<οι κούκλες>>,<<οι πλαγγόνες>>...... κ.α.
Αγαπημένα όλα τα παιχνίδια .Μακάρι να μη μεγαλώσω ποτέ και να τα παίζω πάντα.

Α Φ Ρ Ο Δ Ι Τ Η


Η ΣΚΑΠΕΡΔΑ

Η σκαπέρδα ήταν ένα αρχαίο παιχνίδι δύναμης ,όπου οι παίκτες κάρφωναν στο έδαφος ένα δοκάρι με μια τρύπα στη μέση ,απο την οποία περνούσαν ένα σχοινί. Στη συνέχεια τα παιδιά δενόταν με το σχοινί στη μέση τους γύριζαν πλάτη το ένα στο άλλο και προσπαθούσαν να τραβήξουν προς το δοκάρι τον αντίπαλο.

ΚΡΙΤΩΝ

 ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ....

Πρώτο παιχνίδι των μωρών είναι η πλαταγή μια πήλινη κουδουνίστρα .
Τα μεγαλύτερα αγόρια έχουν αγαπημένο τους παιχνίδι το άθυρμα,ένα πήλινο αλογάκι πάνω σε ρόδες .
Τα κορίτσια συνήθως παίζουν απόρραξις ,που παιζεται με τη σφαίρα ,δηλαδή μπάλα από δέρμα και με τις πλαγγόνες(κούκλες).
Τα αγόρια με τη σφαίρα παίζουν εφεδρισμό κάτι σαν την καλαθοσφαίριση. Αγαπημένο είναι και το παιχνίδι με τους αστραγάλους από τα πίσω πόδια των αρνιών που το ονομάζουν αστραγαλίζειν.
Συνηθισμένα είναι και τα πεντάλιθα ,-τα  πεντόλιθα -,η Χαλκή μυία(τυφλόμυγα),η ακινητίνδα(αγαλματάκια),το γιο-γιο,αμπάριζα,κρυπτίνδα(κρυφτό),βασιλίνδα (κλέφτες και αστυνόμοι) κ.α
ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑ ΚΛΕΑΡΧΟΥ

      Ο άρχοντας Κλέαρχος έκανε τη νουμηνία αυτού του μήνα, ένα συμπόσιο.

      Αναλυτικότερα, το συμπόσιο αυτό το έκανε για τη γιορτή του. Κάλεσε όλους τους γνωστούς του και πολλούς άρχοντες. Αυτό κράτησε μια ολόκληρη βδομάδα στο σπίτι του άρχοντα.

      Οι καλεσμένοι ξάπλωσαν στα ανάκλιντρα και έφαγαν. Οι δούλοι τους περιποιήθηκαν πολύ...σαν βασιλιάδες. Οι άντρες έφαγαν αρνιά και ήπιαν άφθονο κρασί αραιωμένο όπως συνήθως με νερό. Επίσης τους κεράστηκαν παραδοσιακά γλυκά.

      Το συμπόσιο τελείωσε με φιλοσοφικές συζητήσεις ύστερα από πολλή μουσική και χορό...

ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ

 

ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑ

      Γαηλιών! Ο μήνας των γάμων!

      Προχθές στην Πελασγιώτιδα παντρεύτηκε ο άρχοντας Κλέαρχος μαζί με μια πλούσια κοπέλα, τη Νεφέλη.

      Ο γάμος έγινε στο ναό της θεάς Αθηνάς και μετά το γάμο θυσίασαν και ένα αρνάκι για χάρη της. Μετά από τη θυσία, έφαγαν το αρνάκι και ήπιαν κρασί, αραιωμένο όπως πάντα με μπόλικο νεράκι.

      Όταν έφαγαν ,όλοι οι άντρες άρχισαν να χορεύουν και οι γυναίκες να τραγουδούν. Το βράδυ χόρευαν οι γυναίκες και τραγουδούσαν οι άντρες.

      Τέλος όλοι άρχισαν να φεύγουν και οι νεόνυμφοι τους έδωσαν ένα μικρό σπιτικό δώρο...

ΘΑΛΕΙΑ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΔΟΥΛΩΝ

      Την προηγούμενη βδομάδα, οι δούλοι έκαναν εξέγερση  γιατί δουλεύουν πολύ. Κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν στον αφέντη ότι θέλουν κάποιον άλλο για αφεντικό και εκείνος τους τιμώρησε.Διέταξε να τους κάνουν βασανιστήρια.

      Μερικοί προσπάθησαν να κρυφτούν κάπου να μη τους βρίσκουν,αλλά τους περισσότερους τους βρήκαν και τους σκότωσαν.

      Κρίμα να μη βρίσκονται στην Αθήνα όπου θα μπορούσαν να αλλάξουν αφέντη και γενικά θα ζούσαν καλύτερα...

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

 

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΛΑΤΑΓΗ

      Ένα από τα πρώτα παιχνίδια των παιδιών, είναι η πλαταγή, μια πήλινη κουδουνίστρα,που τη βάζουν στο χέρι του μωρού, και με τον ήχο που κάνουν τα πετραδάκια που έχει μέσα, το κάνουν να ξεχνιέται και έτσι σταματάει τα κλάματα....

      ΜΥΡΤΩ

 

ΤΟ ΚΟΛΛΑΒΙΖΕΙΝ

      Ένας παίκτης στέκεται όρθιος και με το χέρι του σκεπάζει τα μάτια του. Ένας άλλος τον χτυπά και συγχρόνως τον ρωτά με ποιο χέρι τον χτύπησε.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ-   ΜΥΡΤΩ

Η ΑΠΟΔΙΔΡΑΣΚΙΝΔΡΑ

      Ένας παίκτης κλείνει τα μάτια και οι άλλοι τρέχουν να κρυφτούν σε ορισμένο χρόνο. Τότε, ο παίκτης ανοίγει τα μάτια και ψάχνει να τους βρει. Κάθε φορά που βρίσκει έναν, πρέπει να προλάβει να τρέξει πρώτος στη θέση του, αλλιώς χάνει...

ΜΥΡΤΩ

ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.....

ΠΕΝΤΕΛΙΘΑ,ΣΚΑΠΕΡΔΑ,ΠΛΑΓΓΟΝΕΣ

      Τα Πεντέλιθα είναι βοτσαλάκια που τα παιδιά τα πετάνε ψηλά...

 

      Η Σκαπέρδα είναι ένα παιχνίδι που έχει δοκάρι με μια τρύπα στη μέση, μέσα στην οποία περνάει ένα σχοινί.

 

      Τα κορίτσια παίζουν με τις Πλαγγόνες. Αυτές είναι κούκλες που είναι φτιαγμένες από πηλί ή κερί. Έχουν διάφορα ονόματα, όπως νύμφες ή κόρες.

ΑΡΙΑΔΝΗ

ΧΑΛΚΗ ΜΥΙΑ(ΤΥΦΛΟΜΥΓΑ)

      Κανόνες παιχνιδιού:

Δένουν με ένα μαντίλι τα μάτια ενός παιδιού που λέει:

"χαλκή μύγα θα κυνηγήσω" και οι άλλοι αποκρίνονται:"θα κυνηγήσεις μα δεν θα την πιάσεις..." και τον χτυπούν με τις ζώνες τους μέχρι να πιάσει ένα  παιδί.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

 

ΚΟΛΛΑΒΙΖΕΙΝ

      Ένας παίκτης στέκεται όρθιος και με το χέρι του σκεπάζει τα μάτια του. Ένας άλλος τον χτυπά και συγχρόνως τον ρωτά με ποιο χέρι τον χτύπησε...

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

 

Ο ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ    

      Οι γυναίκες στις μέρες μας  ντύνονται με πολύχρωμους χιτώνες,το χτένιμά τους αρχίζει να είναι όλο και πιο ωραίο, ακόμα και ο τρόπος που βαφονται έχει αλλάξει.

      Τα καλλυντικά τους είναι πολλά και διαφορετικά. Υπάρχουν ακόμα κρέμες, αφρόλουτρα ,μέχρι και λοσιόν. Όλοα φτιάχνονται με λάδι όμως υπάρχουν και καλλυντικά που εκτός από λάδι έχουν και αιθέρια έλαια διαφόρων αρωματικών λουλουδιών. Έτσι τα καλλυντικά έχουν μια πολύ όμορφη μυρωδιά.

      Οι γυναίκες βάφονται μόνο σε γιορτές, συμπόσια στο σπίτι.

      Λέτε να γίνουν κι άλλα καλλυντικά με διαφορετικά αρώματα;

ΙΟΚΑΣΤΗ

   

 

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΔΑ

      Ο Εγκέλαδος  ταρακούνησε την Πελασγιώτιδα.

      Σήμερα το απόγευμα στην Πελασγιώτιδα έγινε ένας πολύ δυνατός σεισμός. Όλοι οι άνθρωποι τρέχουν για να βγουν από τα σπίτια τους. Οι γονείς προσπαθούν να προστατέψουν τα παιδιά τους. Το έδαφος κουνιέται και πολλά σπίτια γκρεμίζονται. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται, κλαίνε και φωνάζουν.

      Ευτυχώς ο σεισμός σταματά γρηγορα και η ζωή κυλά ήρεμα ξανά.

ΑΡΙΑΔΝΗ

 

ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΟΤΑΡΑΧΗ

      Το πλοίο με κυβερνήτη τον Κλεομένη, ξεκίνησε από το λιμάνι της Ιωλκού για την Αίγυπτο και έπεσε σε πολύ άσχημο καιρό.

      Οι ναυτικοί ανέβηκαν πάνω στο πλοίο να δουν τις ζημιές που προκλήθηκαν.

      Τότε ένα μεγάλο κύμα τους χτύπησε με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί συμπατριώτες μας.

ΦΡΙΞΟΣ

 

ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

      Τα παιδιά μέχρι τα εφτά τους χρόνια είναι στο σπίτι και παίζουν με διάφορα παιχνίδια. Από κει και πέρα πηγαίνουν στον γραμματιστή και στον κιθαριστή.

      Στον γραμματιστή μαθαίνουν να γράφουν, να διαβάζουν και να λογαριάζουν.

      Ο κιθαριστής τους μαθαίνει να παίζουν κιθάρα και λύρα.

ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΕ ΠΑΛΑΤΙ

      Ο βασιλιάς Φρίξος στη χώρα του,διοργάνωσε εγκαίνια για την κατασκευή του νέου του παλατιού. Κάλεσε όλο το λαό του να γιορτάσουν όλοι μαζί.

      Στα εγκαίνια έφερε τους καλύτερους μάγειρες να φτιάξουν τις πιο πρωτότυπες συνταγές. Έφερε ακόμα χορεύτριες και τραγουδιστές για να απολαύσει ο κόσμος χορό και τραγούδι.

      Ήταν πραγματικά η καλύτερη γιορτή που έγινε ποτέ και ο κόσμος θα τη θυμάται για χρόνια.

      Θα ήθελα κι εγώ να ήμουν εκεί!!!

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

      Τελείωσαν οι κατασκευαστικές εργασίες του αγγειοπλάστη Αλκιβιάδη.

      Χθες ο γνωστός αγγειοπλάστης Αλκιβιάδης άνοιξε το εργαστήρι αγγειοπλαστικής  του.

      Τα περισσότερα αγγεία του απεικονίζουν γνωστούς βασιλιάδες και μερικά, δούλους να κάνουν βαριές δουλειές. Άλλα δείχνουν τους ανθρώπους να γλεντάνε.

      Τα αγγεία του Αλκιβιάδη παριστάνουν Έλληνες σε σκηνές της καθημερινής τους ζωής.

     Το εργαστήρι του το ονόμασε "ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ".

ΞΑΝΘΙΠΠΗ

 

ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΥΣ

      Όσοι πίνουν περισσότερο από το κανονικό,είναι επικίνδυνοι για τους πολίτες και  θα συλλαμβάνονται ...

ΦΙΛΙΠΠΟΣ

 

ΑΤΥΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΛΤΙΑΔΗ

      Ο Μιλτιάδης, ο γνωστός πολεμιστής που πολέμησε στην Μαραθώνα, στραμπούληξε τον αστράγαλό του, περπατώντας στη σκάλα του σπιτιού του για να πάει στο στρατόπεδο γιατί είχε αργήσει.

      Ο Ιπποκράτης ο σπουδαίος γιατρός στην Πελασγιώτιδα, έδωσε οδηγίες στον Μιλτιάδη και του είπε να μην κουράζει το πόδι του και όταν κοιμάται να βάζει ένα μαλακό μαξιλάρι για τον πόνο στο πόδι του.

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ


ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ

      Η κομμώτρια Αλκμήνη άνοιξε ένα κομμωτήριο και δείχνει στους πελάτες της τη νέα κομμωτική της τεχνική. Το πρώτο χτένισμα που προτείνει είναι απλό αλλά  εντυπωσιακό: μαζεύει τα μαλλιά προς τα μέσα και τα στηρίζει με ένα χρυσό χτενάκι. Στην κορυφή στολίζει τα μαλλιά με μια χρυσή στέκα.

      Τα πιο εντυπωσιακά όμως χτενίσματά  της είναι οι κότσοι, στους οποίους τα μαλλιά είναι  ψηλά ,αρχοντικά πιασμένα, με περίτεχνα σχέδια.

      Όλες οι γυναίκες της Λάρισας την προτιμούν και μάλιστα της ζητούν να τις κάνει αποκλειστικά χτενίσματα.

ΗΒΗ

Μερικές γυναίκες θέλουν το χτένισμα των κόρων στο Ερεχθείο....

 

ΠΛΑΓΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΘΥΡΜΑ

      Τα κορίτσια εκπαιδεύονται για το ρόλο της μητέρας από πολύ μικρή ηλικία και γι αυτό το λόγο δεν αποχωρίζονται τις κούκλες τους, τις πλαγγόνες. Οι κόυκλες έχουν διαφορετικά ονόματα ανάλογα από το υλικό κατασκευής τους. Ονομάζονται "νύμφες και κόρες" όταν είναι φτιαγμένες από πηλό ή κερί κα έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Εκείνες που κινούνται με τη βοήθεια συρμάτων ονομάζονται "νευρόσπαστα" ή "δαίδαλα" ,αφού οι κούκλες με κινητά μέλη αποδίδονται στον σπουδαίο τεχνίτη Δαίδαλο.

ΑΘΥΡΜΑ

      Το αγαπημένο παιχνίδι των μεγαλύτερων αγοριών είναι το άθυρμα, ένα πήλινο αλογάκι πάνω σε ρόδες, που το έσερναν σε όλο το σπίτι.

ΙΟΚΑΣΤΗ

       

                   Η ΝΕΑ ΚΟΛΕΞΙΟΝ ΡΟΥΧΩΝ ΣΤΗ ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΔΑ.

  Η γνωστή σχεδιάστρια ρούχων Πηνελόπη Σωκράτη Πελασγιώτιδα
σχεδίασε και ύφανε γυναικείους αλλά και ανδρικούς χιτώνες .
  Οι γυναικείοι είναι στολισμένοι με διάφορα γεωμετρικά σχήματα από χρυσό.Αρκετοί είναι επίσημοι αλλά υπάρχουν και πιο ανάλαφροι για οικιακές χρήσεις .Γιατί οι γυναίκες θέλουν να είναι πάντα περιποιημένες.   Τα χρώματα που υπερισχύουν είναι το κόκκινο ,το χρυσό και το μαύρο.ΟΙ γραμμές τους ,τονίζουν τη θηλυκότητα των γυναικών.
  Οι ανδρικοί χιτώνες είναι λευκοί με πολύχρωμα γεωμετρικά σχήματα .Αρκετοί έχουν ασορτί ιμάτιο.Μπορεί οι χιτώνες να είναι λευκοί αλλά τα ιμάτια είναι διαφόρων χρωμάτων όπως κόκκινο ,μπλε σκούρο,γαλάζιο ,πράσινο ,κίτρινο ,πορτοκαλί και φυσικά χρυσό από αυθεντικό χρυσό.
  Οι κάτοικοι της πόλης μας που παρακολούθησαν την επίδειξη ρούχων ,της Πηνελόπης Σωκράτη Πελασγιώτιδα εντυπωσιάστηκαν .´Ηταν ίσως η καλύτερη κολεξιόν της Πελασγιώτιδας.

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

 


 

Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ

       Σύμφωνα με τη γνώμη του σημαντικού μας φιλόσοφου Αριστοτέλη τα παιδιά πρέπει να διασκεδάζουν ελεύθερα και να παίζουν πολλά παιχνίδια.

       Οι Αθηναίοι εφαρμόζουν την άποψη του Αριστοτέλη και κρατούν τα παιδιά μέχρι 7 χρονών στο σπίτι τους και τους αφήνουν να παίζουν διάφορα παιχνίδια. Η δημοσιογράφος μας Ιφιγένεια Ιάσονα Πελασγιώτιδα επισκέφτηκε την Αθήνα και μας παρουσιάζει μερικά από τα παιχνίδια που παίζουν οι μικροί Αθηναίοι αλλά και οι μεγαλύτεροι.

Η πλαταγή μια πήλινη κουδουνίστρα που τη βάζουν στο χέρι του μωρού και με τον ήχο που κάνουν τα πετραδάκια που έχει μέσα το έκαναν να ξεχνιέται και να σταματά τα κλάματα.

Οι πλαγγόνες κούκλες με τις οποίες παίζουν τα κορίτσια και είναι ακίνητες. Υπάρχουν βέβαια κούκλες που έχουν τη δυνατότητα να κινούνται με τη βοήθεια των συρμάτων τις οποίες ονομάζουν «νευρόσπαστα».

Η χάλκημυίαδένουν με ένα μαντίλι τα μάτια ενός παιδιού και λέει «χάλκημυία θα κυνηγήσω» και οι άλλοι αποκρίνονται «θα κυνηγήσεις μα δεν θα την πιάσεις» και τον χτυπούν με τις ζώνες τους μέχρι να πιάσει ένα παιδί.

Το κολλαβίζειν ένας παίκτης στέκεται όρθιος και με το χέρι του σκεπάζει τα μάτια του. Ένας άλλος τον χτυπά και συγχρόνως τον ρωτάει με ποιο χέρι τον χτύπησε.

Η Ακινητίδα, στην ακινητίδα οι παίκτες μόλις δοθεί το σύνθημα πρέπει να μείνουν ακίνητοι σε όποια στάση και να βρίσκονται. Εκείνος που θα κουνηθεί βγαίνει έξω από το παιχνίδι.

Η απόρραξις,παίζεται από κορίτσια με την μπάλα κατασκευασμένη από δέρμα ή κομμάτια ύφασμα, ραμμένα και παραγεμισμένα με αλογότριχες, άχυρο ή μαλλί.

      Δεσμευόμαστε στο επόμενο άρθρο μας να σας παρουσιάσουμε τα παιχνίδια των μικρών Πελασγών.

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

 

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

      Όλοι σε όλες τις πόλεις κράτη γνωρίζουν ότι τα παιδιά μας από μικρή ηλικία έχουν παιχνίδια. Το παιχνίδι στη ζωή των παιδιών παίζει σημαντικό ρόλο.

     Τα βοηθάει στις δυσκολίες τους και στα προβλήματα τους, το έχουμε ως μέσο αυτοαγωγήςγι΄ αυτό δίνουμε μεγάλη σημασία στο ρόλο του. Εμείς και τα παιδιά μας έχουμε καταλάβει την αξία των ομαδικών παιχνιδιών. Γι΄ αυτό εντάσσουμε τα παιδιά στο πρόγραμμα αγωγής.

     Τα αγαπημένα τους παιχνίδια είναι:

Το άθυρμα: ένα πήλινο αλογάκι πάνω σε ρόδες που το σέρνουν σε όλο το σπίτι.

Το αμαξάκι με ρόδες: το παιχνίδι που όλα τα αγόρια λαχταρούν. Το σέρνει το σκυλί κι όταν αυτό κουραστεί τα παιδιά το σέρνουν μόνα τους.

Καλαμόν Περιβηναί: τα παιδιά όταν δεν έχουν αμαξάκι με ρόδες μεταμορφώνουν μέσα από τα παιδικά τους μάτια ένα καλάμι σε αλογάκι. Μέχρι και ο βασιλιάς της Σπάρτης ο Αγησίλαος παίζει με τα εγγόνια του αυτό το παιχνίδι.

Η Σφαίρα : την σφαίρα τα παιδιά δεν την χτυπούνε ποτέ με τα πόδια αλλά πάντα την παίζουνε με τα χέρια. Υπάρχουν αρκετά παιχνίδια με σφαίρες όπως:

α) Τα μικρότερα παιδιά προσπαθούν να ρίξουν την σφαίρα μέσα στο στόμιο ενός αγγείου.

β) Τα μεγαλύτερα παιδιά είχαν στήσει δύο ξύλα και η σφαίρα πρέπει να περάσει ανάμεσα τους.

γ) Σε ένα άλλο παιχνίδι (το κερητιζείν) τα παιδιά σπρώχνουν μια δερμάτινη μικρή σφαίρα.

Αυτά είναι μερικά από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών μας.    

ΠΑΡΗΣ

ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ....

Τα αγόρια παίζουν μπάλες και κότσια. Επίσης παίζουν ομαδικά παιχνίδια όπως το κρυφτό, τα μήλα και τα αγαλματάκια. Γνωρίζουνε επιτραπέζια παιχνίδια όπως το σκάκι και τη ντάμα. Χρησιμοποιούν αμύγδαλα και καρύδια, πέτρες και ξύλα για να παίξουν. Αγαπημένο παιχνίδι των μεγαλύτερων σε ηλικία αγοριών είναι το άθυρμα. Είναι ένα πήλινο αλογάκι πάνω σε ρόδες που το σέρνουν. Ένα άλλο παιχνίδι είναι ένα αμαξάκι σε ρόδες που το σέρνουν. Συνη-θισμένο παιχνίδι είναι ο τροχός και το κύλιντρο των Λερίων. Τα αγόρια πετώντας με τα χέρια μια μπάλα, προσπαθούν να τη βάλουν στο στόμιο ενός αγγείου. Είναι από τα αγαπημένα παιχνίδια τους. Αυτός που χάνει, παίρνει στην πλάτη του το νικητή. Αυτό ονομάζεται εφεδρισμός, η μπέτσα των Λερίων.

Πάτροκλος   

              .

Πεσσοί

Οι αρχαίοι πεσσοί, τα ζάρια δηλαδή, όπως και στις μέρες μας είχαν σχήμα κύβου και σε κάθε πλευρά υπήρχαν κουκίδες που αντιστοιχούσαν σε αριθμούς, από το 1 μέχρι το 6. Συνήθως ήταν οστέινοι, αλλά μπορούσαν να είναι και από κάποιο πολύτιμο υλικό. Το χρησιμοποιούσαν σε τυχερά παιχνίδια ή ακόμη και σε θρησκευτικές δραστηριότητες με σκοπό να προβλέψουν το μέλλον.

            Στην αρχαία Ελλάδα υπάρχουν μαρτυρίες, όπως αυτό το αγγείο που απεικονίζει τον Αχιλλέα και τον Αίαντα να παίζουν πεσσούς. Το παιχνίδι ονομαζόταν "Πεντάγραμμον" και παιζόταν με πεσσούς (πούλια-πιόνια, που μετακινούσαν μέσα σε πέντε γραμμές) και κύβους (ζάρια).    

ΟΡΕΣΤΗΣ

 

ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΠΙΤΙ

     Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε σε ένα νέο υπέροχο ,μεγάλο σπίτι που φτιάχτηκε πριν λίγο καιρό εδώ στην Πελασγιώτιδα μας από τον βασιλιά Μιλτιάδη.

     Εντύπωση μας έκαναν τα μικρά παραθυράκια που υπήρχαν στο δρόμο και τα πολλά μικρά δωμάτια. Μέσα στο σπίτι υπήρχε ένα μικρό λουτρό, μια μεγάλη κουζίνα με τεράστια ψηλά αγγεία που μέσα τους είχαν διάφορα προϊόντα για να τρέφεται η οικογένεια. Επίσης υπήρχε μια μικρή αποθήκη όπου φύλαγαν όλα τα αγγεία τους και μια σκάλα που αν την ανέβαινες θα βρισκόσουν στα δωμάτια. Όμως πιο πολύ θαυμάσαμε το δωμάτιο που καθόσουν και έτρωγες καθιστός.

     Ελπίζουμε και όλοι εμείς να προοδεύσουμε και να φτιάξουμε τέτοια καταπληκτικά και εντυπωσιακά μεγάλα σπίτια!

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ

     Ο γνωστός γλύπτης Αθηναγόρας κατασκεύασε ένα αντρικό άγαλμα που έκλεψε τις εντυπώσεις όλων.

     Ο Αθηναγόρας ταξίδεψε πριν λίγους μήνες στην Αθήνα και είδε τα αγάλματα των Αθηναίων. Από αυτά πήρε μερικές εμπνεύσεις και αποφάσισε να φτιάξει ένα άγαλμα. Όταν έφτασε ξανά στην Πελασγιώδα ανακοίνωσε αυτό που θα έκανε και άρχισε να το φτιάχνει.

      Σε έναν μήνα το άγαλμα τελείωσε και ο Αθηναγόρας το παρουσίασε στον κόσμο. Ο λαός μιλάει  με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτό το άγαλμα που νομίζεις πως είναι σαν ζωντανό και έχει κίνηση! Ο γλύπτης έχει σκαλίσει μέχρι και τις μικρότερες λεπτομέρειες, το πρόσωπο του και τα μαλλιά του είναι σαν αληθινά. Όπως μας είπε ο Αθηναγόρας το αφιέρωσε στη θεά Αθηνά.

       Ευχόμαστε η Πελασγιώτιδα να γεμίσει με τέτοια αγάλματα.

ΠΑΡΗΣ

Ανεμοστρόβιλος

            Ο ανεμοστρόβιλος Θρασύβουλος που πέρασε από τα ελληνικά μέρη πριν λίγες μέρες έφερε πολλές καταστροφές ειδικά στα βόρεια.

            Τα σπίτια καταστράφηκαν και τώρα οι άνθρωποι έφτιαξαν καλύβες για να ζήσουν.

            Πολλά μέρη της Ελλάδας πλημμύρισαν. Επίσης οι θύελλες στο Αιγαίο έφεραν καταστροφές στα πλοία. Ευτυχώς οι ζημιές ήταν λίγες.

 

ΟΡΕΣΤΗΣ

Το εργαστήριο αγγειοπλαστικής"Η θέα της Τέχνης" έβγαλε μια καινούρια σειρά αγγείων με θέματα εμπνευσμένα από την ονομασία των μηνών στην Αθήνα...

Προλάβετε γίνονται ανάρπαστα...

 
 
 
 
 

Τέχνη δεν είναι να απεικονίζουμε τα ωραία πράγματα, αλλά να απεικονίζουμε ωραία τα πράγματα...

ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΡΗΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ

  Ο Περικλής είναι ένας από τους σπουδαιότερους ανθρώπους της Αθήνας. Είναι υπέροχος ρήτορας και μιλάει πολύ ωραία . Επίσης είναι πολύ καλός πολιτικός και όλοι τον έχουν εμπιστοσύνη . Θέλησε να κάνει την Αθήνα το μεγαλύτερο πνευματικό κέντρο της Ελλάδας και απ' ότι φαίνεται το έχει καταφέρει και μάλιστα πολύ καλά. Τη νουμηνία του μήνα Γαμιλιών ο Περικλής πήρε πρωτοβουλία για να κτίσει τον Παρθενώνα .Επίσης φρόντισε να πληρώνεται όποιος έχει κάποιο αξίωμα.
  Ο Περικλής είναι ένας άνθρωπος με πολλά χαρίσματα!!!

Κρίτων


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΑΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ


  Την τελείωσε ο Πολύκλειτος την κατασκευή του ναού του Απόλλωνα.
Χθες στο ναό του Απόλλωνα είχε μαζευτεί πολύς κόσμος. Εκεί κάνανε θυσίες με κατσίκια στο βωμό και έπιναν 6,7 ή 8 κούπες κρασί και φώναζαν και ερχόταν και τους μάζευε η αστυνομία . Κάποιοι άλλοι έκαναν αγάλματα ή τραγουδούσαν.
  Εκεί μέσα επίσης είχε ένα τεράστιο και πανέμορφο άγαλμα του Απόλλωνα. Είχε και ένα γκρι μεγάλο βωμό στη μέση . Αλλά είχε και αετώματα που παρίσταναν τον Απόλλωνα να παίζει λύρα στο δυτικό και στο ανατολικό τη γέννησή του.
  Ο Πολύκλειτος έφτιαξε έναν από τους καλύτερους και πιο όμορφους ναούς της Αθήνας!!!

ΚΡΙΤΩΝ

  Η Μάχη της Τανάγρας και οι Θεσσαλοί

  Οι Αθηναίοι μετά τη διάλυση της συμμαχίας με τους Σπαρτιάτες σύναψαν συμμαχία με τους Αργείους και τους Θεσσαλούς.
  Ο πελοποννησιακός στρατός είχε συγκεντρωθεί στην Τανάγρα της Βοιωτίας. Εκεί ο αθηναϊκός στρατός έσπευσε να τον συναντήσει και οι δυο αντίπαλοι διέθεταν περίπου 14.000 οπλίτες. Η μάχη κράτησε δυο μέρες . Την πρώτη ημέρα της μάχης διακρίθηκαν ιδιαίτερα οι Αργείοι οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν πετύχει την νίκη. Την επόμενη μέρα ήταν εξίσου σφοδρή ,όμως οι
Θεσσαλοί έκαναν στροφή και πήγαν με το μέρος των Σπαρτιατών .Αυτή η κίνηση του θεσσαλικού ιππικού καθόρισε την νίκη των Σπαρτιατών .Οι Σπαρτιάτες νίκησαν όμως είχαν πολύ μεγάλες απώλειες.
  Αυτή ήταν μια σπουδαία μάχη που πήρε μέρος και το ιππικό της Θεσσαλίας!!!

ΚΡΙΤΩΝ

 ΤΑ  ΛΑΜΠΡΑ   ΕΡΓΑ   ΤΗΣ   ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

 

  Αφότου έφυγαν οι Πέρσες και οι Αθηναίοι ανέβηκαν στην Ακρόπολη, είδαν τους σπουδαίους ναούς και τα λαμπρά αγάλματα να είναι ερείπια.Τότε αποφάσισαν να τα αφήσουν έτσι , χωρίς να τα αντικαταστήσουν .Όμως ο Περικλής τους άλλαξε εντελώς γνώμη.

  Η δύναμη , η επιρροή του και ο απλός του χαρακτήρας ,πείθει τους Αθηναίους, οτι πρέπει να προχωτήσουν και όχι να μείνουν πίσω με τα κακά αποτελέσματα του πολέμου.

   Αφου μετατρέπει την Δηλιακή Συμμαχία σε  <<Αθηναική ηγεμονία>>, οδηγεί την πόλη του,στη μεγαλύτερη ακμή της ιστορίας της.Γίνεται ο βασικός υπευθυνος για το γεγονός ότι η Αθήνα ,γίνεται το πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο του αρχαικού κόσμου.Σ΄αυτον οφείλεται η κατασκευή πολλών απο τα σημαντικά μνημεία που κοσμούν την Αθήνα.Εκείνα όμως της Ακρόπολης διατηρούν εξέχουσα θέση.

    Η ανακατασκευή της Ακρόπολης αποτελεί το πιο φιλόδοξο οικοδομικό έργο της εποχής μας.Ο Παρθενώνας είναι ο μοναδικός  ελληνικός ναός φτιαγμένος απο μάρμαρο.Χτίστηκε με 19 μέτρα ύψος για να χωρέσει μέσα του το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς.Το μοναδικό αυτό κτίριο αποτελεί το λαμπρότερο εργο.

    Τα Προπύλαια, είναι ένα μεγαλόπρεπο μνημείο απο ολόκληρα μάρμαρα ,χτισμένο απο τον Μνησικλή.Είναι η είσοδος στην Ακρόπολη (προ+πύλη).

 Ο Ναός της Αθηνάς Νίκης,είναι ένα κομψό στολίδι του χώρου των Προπύλαιων .Σχεδιασμένο απο τον Καλλικράτη και στην Ζωφόρο του αναπαρίσταται η μάχη των Πλαταιών.

    Το Ερέχθειο,σχεδιάστηκε απο τον Φιλοκλή.Εδώ καταλήγει η πομπή των Παναθήναιων.Ο μισος ναός είναι αφιερωμένος στην θεα Αθηνά και ο αλλος μισός στον Ποσειδώνα.Οφείλει το όνομά του στον Ερεχθέα βασιλιά.Οι εξι κόρες συμβολίζουν τις <<υδριαφόρες>> στην πομπή των Παναθήναιων και κοιτούν τον Παρθενώνα.

    Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς,έχει γίνει απο τον Φειδία.Εχει ύψος 13,5 μ και είναι φτιαγμένο απο ελεφαντόδοντο και χρυσάφι.

    Το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου,έγινε απο τον Φειδία για να θυμίζει τη μεγάλη νίκη των Αθηναίων στον Μαραθώνα .Είναι τοποθετημένο στα Προπύλαια και η μύτη του δόρατός του φαίνεται από το Σούνιο.

   Η Ζωφόρος του Παρθενώνα, είναι μια ανάγλυφη παράσταση πάνω στον Παρθενώνα.Έγινε απο τον Φειδία  και αναπαριστά την πομπή των Αθηναίων στα Παναθήναια.

    Αυτά τα τεράστια έργα , αλλάζουν ριζικά την Αθήνα και την ιστορία της Ελλάδας.Τίποτα δεν θυμίζει οτι εδώ υπήρξε πόλεμος . Όλα αυτά όμως χάρη στον Περικλή.

                 Α Φ Ρ Ο Δ Ι Τ Η

Ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο του Περικλέους γράφει:

"Κι αφού παρουσιάσαμε τη δύναμή μας με μεγάλες αποδείξεις και όχι βέβαια χωρίς μάρτυρες,

θα θαυμαζόμαστε και από τους συγχρόνους μας και από τους μεταγενέστερους"

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

   Πωλείται εργαστήρι για αγγειοπλάστες σε άψογη τιμή

   Πωλείται ένα μελανόμορφο αγγείο για αποθηκεύσεις τροφίμων.

   Πωλείται δούλος για παιδαγωγός.

   Πωλούνται σετ αγγείων.

   Ζητείται  αρχοντικό.

   Πωλείται άγαλμα της θεάς Αθηνάς σε τιμή ευκαιρίας.

   Πωλείται άγαλμα που αναπαριστά έναν δούλο κιθαριστή.

   Πωλούνται 150 πρόβατα και 65 άλογα.    

ΗΒΗ

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

     Πωλείται άγαλμα.

     Ανταλλάσεται αγγείο για σπιτικές δουλειές αντί ενός κοσμήματος.

     Ζητείται υπηρέτρια.

     Δίνεται ωραίο φόρεμα αντί ενός δούλου.

     Πωλείται ιχθυοπωλείο.

     Εγκαινιάζεται αγγειοπλαστείο στην Αγορά.

     Ζητείται παιδαγωγός και κιθαριστής αντί ενός χρυσού αγαλματιδίου.

       ΘΑΛΕΙΑ

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

     Πωλείται άγαλμα που μοιάζει με τις κόρες στο Ερέχθειο, σε τιμή ευκαιρίας.

     Ζητούνται πορτιέρηδες για τα Προπύλαια.

     Ζητείται γλύπτης για την κατασκευή του αγάλματος του Ποσειδώνα στο Ερέχθειο.

     Κλάπηκαν μάρμαρα από τον Παρθενώνα.

ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ

ΟΙ ΔΕΚΑΡΧΙΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ

     Ο βασιλιάς Φίλιππος αποφάσισε πως αυτός θα επιλέγει και θα διορίζει τα μέλη των κυβερνήσεων στη Θεσσαλία. Επίσης αποφάσισε ότι μπορούν οι Θεσσαλοί να εκλέγουν άρχοντα που να μην είναι Θεσσαλός. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να κερδίσει περισσότερες εισφορές και να μπορεί να έχει τον θεσσαλικό στρατό στη διάθεσή του.

   ΘΑΛΕΙΑ

 

 

                      ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΣΑΝΙΑ

     Χθες ο Παυσανίας, ο αρχηγός του ελληνικού στόλου κατηγορήθηκε πως πρόδωσε την πατρίδα του και ήρθε σε συννενόηση με τους Πέρσες,να τους παραδώσει την Ελλάδα.

     Οι άρχοντες της Σπάρτης του ζήτησαν να γυρίσει πίσω και τον καταδίκασαν σε θάνατο. Εκείνος κατέφυγε ικέτης στο ναό  του Χαλκισίνου της Αθηνάς. Οι συμπολίτες έχτισαν την πόρτα του ναού και αφαίρεσαν τη στέγη για να πεθάνει από την πείνα και το κρύο. Συμμετείχε σε αυτή την πράξη και η ίδια του η μάνα.

     Λίγο πριν πεθάνει, τον έβγαλαν από το κτίριο για να μην το μολύνει.

     ΟΔΥΣΣΕΑΣ

 

 

                 Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

     Σε ταξίδι μου στην Αθήνα, διαπίστωσα πως εκεί, στην Εκκλησία του Δήμου, συμμετέχουν όλοι οι Αθηναίοι πολίτες όχι όπως συμβαίνει στην πόλη μας, όπου το δικαίωμα αυτό έχουν μόνο οι "αγαθοί",δηλαδή οι ευγενείς γαιοκτήμονες.

ΗΡΑΚΛΗΣ

Πόλεμος Πελασγιώτιδας
  Αγαπητοί μας Πελασγοί εδώ και μερικές μέρες έχει προκύψει ένα μη αναμενόμενο γεγονός.
  Ο Φίλλιπος έχει επαναφέρει τη διοίκηση στη χώρα στις παρακάτω τετραρχίες: Εστιώτιδα, Θεσσαλιώτιδα, Πελασγιώτιδα και Φθιώτιδα. Στην Πελασγιώτιδα μας ο Φίλλιπος έχει τοποθετήσει τη διοίκηση του Αλευάδη Θρασυδαίο. Να αναφέρουμε μάλιστα πως για λόγους σκοπιμότητας νυμφεύτηκε τη Λαρισαία Φίλλινα και το επόμενο έτος έκανε συγγενή του τον Ιάσονα Φερών Νικησίπολη, απέκτησε και δυο παιδιά που τα ονόμασε Αρριδαίο και Θεσσαλονίκη. Φερόμενος διαλεκτικά ο Φίλλιπος μας επιτρέψει να έχουμε πρωτοκαθεδρία στη Δελφική Αμφικτιονία ασκώντας συνάμα και την προεδρία.

  Ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας είναι ο Κάττυφος ο Φαρσάλιος. Όμως οι Αλευάδες της Λάρισας με επικεφαλή τον Σίμο έχουν οργανώσει μια ανταρσία κατά του Φιλλίπου. Ο Σίμος έχει αυτοχαρακτηριστεί τύραννος. Επειδή ο Φίλλιπος δεν αντέδρασε λόγω των πολεμικών συγκρούσεων του στην Ιλλυρία και τη Δαρδανία έχουν βρεθεί μιμητές του Σίμου και σε άλλες Θεσσαλικές πόλεις όπως στις Φέρες. Έτσι οργάνωσε μια εκστρατεία κατά των στασιαστών επικρατώντας με χαρακτηριστική άνεση!
  Ο Φίλλιπος έχει τοποθετήσει ισχυρές φρουρές σχεδόν παντού έχοντας αποσπάσει από τη Θεσσαλία εκτός από τη Μαγνησία, Αχαια, τη Φθιώτιδα , τη Μαλίδα, την Αίνηδα , τη Δαλοπία και τη χώρα των Οιαίων και αναμένεται συνέχεια…
Ιφιγένεια

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ

Πέθανε χθες σε ηλικία 66 χρόνων ο Περικλής.
Υπήρξε σπουδαίος πολιτικός ,ρήτορας και στρατηγός.Εκλέγονταν ως στρατηγός 24 συνεχόμενα έτη.Υπήρξε προστάτης των τεχνών της λογοτεχνίας και των επιστημών,αλλά και ο βασικός υπεύθυνος για το γεγονός ότι η Αθήνα έγινε σπουδαίο πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο .
Κατά τη διάρκεια της ζωής του έγιναν σπουδαία έργα με σημαντικότερο την Ακρόπολη.Με μια σειρά νόμων υποστήριξε τις λαϊκές μάζες και τις βοήθησε να αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα σε βάρος της αριστοκρατικής τάξης.
Πολλοί τον κατηγόρησαν ότι δεν απέτρεψε τον Πελοποννησιακό πόλεμο.Τον θεώρησαν υπεύθυνο και για τον λοιμό που ξέσπασε στην Αθήνα.Ετσι του στέρησαν το αξίωμα του στρατηγού τον περασμένο χρόνο .Ομως ο Περικλής επανεξελέγει φέτος .Αλλά, η φετινή χρονιά ήταν μια δύσκολη χρονιά για αυτόν.Εχασε από τον λοιμό τους γιούς του Πάραλο και Ξάνθιππο.Μάλιστα αρρώστησε και ο ίδιος και τον μήνα Εκατομβαιών άφησε την τελευταία του πνοή.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα τελευταία του λόγια ήταν :
"Το σπουδαιότερο κατόρθωμά μου είναι πως κανένας έν ζωή Αθηναίος δεν έκλαψε για μένα"
Άφησε πίσω του μεγάλο κενό .Δύσκολα θα βρεθεί αντάξιος διάδοχος του ,που θα προστατέψει τη δύναμη και τη δόξα της Αθήνας.Ολη η Αθήνα βυθίστηκε στο πένθος.

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ


     ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ

  Είμαι ο Σωκράτης, ένας από τους πιο σοφούς άντρες της αρχαιότητας. Κατάγομαι από την Αθήνα και αγαπώ τη φιλοσοφία. Συζητώ με όλους τους ανθρώπους σε κάθε σημείο της πόλης για διάφορα θέματα. Δε μου αρέσει να γράφω, θέλω απλά να συζητώ για θρησκευτικά, κοινωνικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα. Έχω πολλούς πιστούς φίλους, ένας από αυτούς είναι ο Πλάτωνας.


(Από την Αριάδνη)


 

Ο Φεραίος τύραννος Λυκόφρων

     Την Αρεία που ήταν η νουμηνία του Βοηδρόμιον, πριν τελειώσει ο Πελοποννησιακός πόλεμος , είχαμε μια μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ λαού και ευγενών.

     Όλοι γνωρίζουμε την προσπάθεια του Κριτία και του Προμηθέα να ξεσηκώσουν τους Πενέστες κατά των γαιοκτημόνων . Ο Κριτίας απέτυχε , αλλά ο Λυκόρφων των Φερών εκμεταλλεύτηκε την αναταραχή και έγινε τύραννος στις Φερές. Οι Φερές λόγο της θέσης τους στο νοτιοανατολικό άκρο της θεσσαλικής πεδιάδας και πολύ κοντά στους θαλασσιούς δρόμους, έλεγχαν το εμπόριο εξάγοντας σιτηρά και εισάγοντας άλλα προϊόντα.

     Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο λαός των Φερών να έχει γίνει ο φορέας των πιο προοδευτικών ιδεών στη Θεσσαλία , έχοντας επιπλέον και το πλεονέκτημα της απουσίας οικιών ευγενών στον τόπο τους.

     Ο Λυκόφρων μάλλον πριν ήταν έμπορος σιτηρών , επάγγελμα πολύ επικερδές αμέσως  μετά τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα. Κοντά  σ’ αυτόν πλούτισε και μια ομάδα άλλων Φεραίων εμπόρων που ήταν υποστηρικτές του. Όταν στα χέρια του ανέλαβε τις τύχες των Φερών , ενήργησε τυχοδιωκτικά και θέλησε να επεκτείνει την κυριαρχία του, επιδιώκοντας να γίνει ο μοναδικός ηγεμόνας της Θεσσαλίας.

     Η μεγάλη αντίπαλος του Λυκόφρων είναι η Λάρισα, που έχει περιπέσει σε σχετική παρακμή, κυβερνώμενη όμως όπως πάντα από τη γενιά των Αλευάδων. Στη Λάρισα λειτούργησε και μια υποτυπώδης Εκκλησία του Δήμου. Ο  ανταγωνισμός των ευγενών με τη δημοκρατική μερίδα του κράτους μας, της Λάρισας και τους «δημοκρατικούς» του Φεραίου Λυκόφρων οδήγησε τελικά αμφότερους στο να αναζητήσουν έξωθεν βοήθεια είτε από την αποδυναμωμένη Σπάρτη είτε από την ανερχόμενη Μακεδονία.

       Οι Σπαρτιάτες ελέγχουν τις νότιες εισόδους μέσω της Ηράκλειας Τραχίνας στον Μαλιακό κόλπο και ο Πέρδικας βασιλιάς της Μακεδονίας αρχίζει να εμφυσείται από το όραμα της επέκτασης του βασιλείου του και της ανάδειξης της Μακεδονίας σε κυρίαρχη δύναμη στον ελλαδικό χώρο.

       Οι Μακεδόνες υποστηρίζουν τους αριστοκράτες της Λάρισας ενώ οι Λάκωνες τους δημοκρατικούς. Έτσι ο Λυκόφρων άρχισε να επικρατεί των Λαρισαίων αντιπάλων.

      Αναμένουμε με αγωνία να δούμε την εξέλιξη των γεγονότων….  

Πάρης

Η Α΄Αθηναïκή συμμαχία

      Πριν λίγες μέρες στην Αθήνα, ο Περικλής είπε, για να προστατευτούν όσες πόλεις φοβούνται τον περσικό κίνδυνο, να κάνουν μια συμμαχία.

      Πολλές πόλεις που φοβούνται ακόμα τους Πέρσες και γνωρίζοντας ότι η Αθήνα έχει ισχυρό στόλο, δέχτηκαν αυτή τη συμμαχία. Με αυτή, οι Έληνες θα εξασφαλίσουν την ελευθερία τους.

      Οι σύμμαχοι πρέπει να δώσουν χρήματα ή πλοία. Άκουσα ότι το ταμείο θα βρίσκεται στο νησί της Δήλου και τα χρήματα θα τα διαχειρίζονται 10 Αθηναίοι.

      Τις υποχρεώσεις που θα έχει κάθε πόλη προς τη συμμαχία, τις έχει αναλάβει ο Αριστείδης.

      Ελπίζω με τη συμμαχία να πάνε όλα καλά.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

 

 Κατασκευή Θεάτρου στην πόλη μας!!!

  Το Θέατρο της Πελασγιώτιδας είναι κατασκευασμένο στο λόφο του Φρουρίου και βρίσκεται μέσα στην πόλη της Πελασγιώτιδας. Χρησιμοποιείται για την τέλεση θεατρικών παραστάσεων καθώς επίσης για τις συνελεύσεις του ανώτατου διοικητικού οργάνου της περιοχής.
  Πρόκειται για τεράστιο θέατρο χτισμένο σχεδόν αποκλειστικά από μάρμαρο. Το διάζωμα είναι ένας διάδρομος 2 μέτρων που χωρίζει το κοίλο, στο κάτω ή κυρίως θέατρο και στο επιθέατρο.
  Το επιθέατρο χωρίζεται σε 22 κερκίδες με 14 έως 18 σειρές εδωλίων η κάθε μία. Το κυρίως θέατρο χωρίζεται σε 11 κερκίδες με 25 σειρές εδωλίων η κάθε μία.
  Η σκηνή του θεάτρου αποτελείται από 4 δωμάτια με 3 εισόδους ανάμεσά τους. Τα 2 πλαϊνά δωμάτια έχουν ανεξάρτητες εισόδους και είναι απλώς σκευοθήκες. Τα δύο εσωτερικά δωμάτια επικοινωνούν με εσωτερικές θύρες και είναι χώροι για την προετοιμασία των υποκριτών.
  Το θέατρο της Πελασγιώτιδας είναι ένα από τα πιο ωραία και εντυπωσιακά θέατρα της Πελασγιώτιδας.

ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ

Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ

ΟΙ Σπαρτιάτες βλέποντας πολλές πόλεις τους να μην είναι ελεύθερες έστειλαν στρατό εναντίον των Θηβαίων.
Η πρώτη μάχη έγινε στα Λεύκτρα της Βοιωτίας. Οι Θηβαίοι με αρχηγό τον Επαμεινώνδα κατάφεραν να νικήσουν τους Σπαρτιάτες. Χρησιμοποίησαν τη λοξή φάλαγγα και αυτό τους βοήθησε πολύ στη νίκη. ‘Ετσι οι Θηβαίοι κατάφεραν να εξαπλωθούν από τη Μεσσηνία μέχρι τη Μακεδονία. Οι Αρχηγοί της Θήβας σκοτώθηκαν και ιδίως μετά τη μάχη της Μαντινείας το 362 π.Χ. , όπου δεν υπήρξε νικητής, η Θήβα έπαψε να είναι Ισχυρή.

ΑΡΙΑΔΝΗ

Η ζωή των δούλων είναι εύκολη στην Αθήνα!!!

            Το να είσαι δούλος είναι κάτι πολύ κακό, γιατί δεν ζεις ελεύθερα. Στην πόλη μας όμως οι δούλοι ζούνε λίγο καλύτερα από ότι στις άλλες πόλεις της Ελλάδας.

            Το φαγητό των περισσότερων είναι καλό και τα ρούχα τους είναι επίσης καλά. Όσοι είναι παιδαγωγοί, οικονόμοι και λογιστές έχουν καλές σχέσεις με τους κυρίους τους και τα παιδιά τους. Όσοι εργάζονται ως τεχνίτες και αγρότες έχουν καλύτερη ζωή από αυτούς που δουλεύουν στα μεταλλεία ή στους χειρόμυλους.

            Υπάρχουν και οι δούλοι που εργάζονται για το δημόσιο και έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους άλλους. Οι δούλες μπορούν να γεννήσουν! Τα παιδιά τους μπορούν να παίξουν με τα παιδιά του οικοδεσπότη! Ο φόνος των δούλων απαγορεύεται με νόμο. Εάν κάποιος κακοποιήσει κάποιον δούλο, αυτός έχει το δικαίωμα να ζητήσει βοήθεια από τους ιερείς των ναών και να πουληθεί σε άλλο αφέντη.

Ορέστης

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

-- Καλημέρα Μ.Αλέξανδρε , λέγομαι Αφροδίτη και είμαι δημοσιογράφος στην εφημερίδα <<ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΔΑ >>.Ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνετε και γιατι ξέρουμε οτι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος.
--Δική μου η χαρά,χάρηκα πολύ και σας ευχαριστώ.
--Η φήμη σας και η ανδρεία σας, έχει φτάσει στα πέρατα του κόσμου.Πολλοί νέοι σας έχουν πρότυπο .Τι έχετε να πείτε σ΄αυτούς τους νέους;
--Εγω δεν έκανα τίποτα παρα μόνο να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα.Ήθελα να συνεχίσω το όνειρο του πατέρα μου Φιλλιπου.Αυτό μόνο με τόλμη και στρατηγική γίνεται.Αυτό λοιπόν που θα έλεγα σ ΄αυτούς τους νέους είναι να κυνηγούν τα όνειρά τους και να τολμούν .
--Πες μας Μ.Αλέξανδρε δυο λόγια για σένα.
--Γεννήθηκα στην Πέλλα της Μακεδονίας .Πατέρας μου ο γνωστός σε όλους σας Φίλλιπος.Μητέρα μου η Ολυμπία.Αγαπημένη οικογένεια με αρχές .Δάσκαλος μου ο Αριστοτέλης.Αγαπημένο μου άλογο ο Βουκεφάλας.Καλύτερός μου φίλος και πρότυπο για μένα ο Αχιλλέας.Με σημάδεψε πολύ η απώλειά του.
--Πότε πήρες μέρος σε μάχη για πρώτη φορά ;
--Στην μάχη της Χαιρώνειας .Εκεί με τον πατέρα μου ήμουν στην πρώτη γραμμή,αγωνιστήκαμε γενναία και θα το θυμάμαι πάντα.
--Ποιά μάχη ξεχωρίζεις και γιατί ;
--Ξεχωρίζω την μάχη στον Γρανικό ποταμό γιατί ήταν η πρώτη μου μάχη με αρχηγό εμένα,εναντίον των Περσών και νικήσαμε.
--Τι σ ΄εκανε να ιδρύσεις την πρώτη πόλη με το όνομά σου ;
--Μια μέρα ,καθόμουν στις εκβολές του Νείλου ποταμού και σκεφτόμουν. Αυτο το τοπίο και η ηρεμία του με συνεπήρε , με ενθουσίασε.Ηταν πολύ όμορφα και έτσι αποφάσισα να κανω μία πόλη που θα έδινα το όνομά μου.Ετσι έκανα την Αλεξάνδρεια και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη.
--Μέγα Αλέξανδρε,σ ΄ευχαριστώ πάρα πολύ για την μικρή μας συνέντευξη.Ξέρω σε πιέζει ο χρόνος και πρέπει να σ ΄αφήσω.Ευχαριστώ και πάλι για την τιμή .
--Κι εγώ σας ευχαριστώ , που μ΄αγαπάτε και να στείλω την αγάπη μου σε όλους τους αναγνώστες και σ΄όλο τον κόσμο. Ευχαριστώ!!!

ΑΦΡΟΔΙΤΗ


ΕΡΜΙΣ 19 ΕΛΑΦΗΒΟΛΕΙΟΝ

Σήμερα ήταν μια από τις καλύτερες μέρες. Από την Αλεξάνδρεια φτάσαμε στα Γαυγάμηλα, εκεί μας περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Ο Δαρείος είχε παρατάξει τον πολυάριθμο στρατό του και ήθελε να μας ταπεινώσει αλλά και σε αυτή τη μάχη νικήσαμε.

Πλέον ο δρόμος για τα Σούσα είναι ανοιχτός και όλοι οι θησαυροί της Περσίας είναι στα χέρια του αρχηγού μας του Αλέξανδρου.

Ξαφνικά ο Αλέξανδρος άλλαξε συμπεριφορά και μας ζητούσε να τον προσκυνάμε όπως έκαναν στους Πέρσες βασιλιάδες. Εμείς δεν το δεχτήκαμε γιατί είμαστε Έλληνες κι αυτός κατάλαβε το λάθος του και μας ζήτησε συγνώμη. Εμείς τον συγχωρέσαμε και συνεχίσαμε το δρόμο μας.

Αυτή ήταν η σημερινή μας μέρα…

ΠΑΡΗΣ

 

  ....333π.χ

         Σήμερα  ο Μ.Αλέξανδρος αντιμετώπισε στην Ισσό τον Δαρείο Γ΄.

Σκληρή μάχη...αλλά ήταν στην πρώτη γραμμή .Αγωνίστηκε  με θάρρος και τόλμη. Κέρδισε!!!  ΘΡΙΑΜΒΟΣ!!!

        Ο δρόμος προς την Ασία ,είναι πια ανοιχτός.  Ο Μ.Αλέξανδρος είναι ικανοποιημένος...

 

                        ΤΣΕΝΕΝΟΥΔΗ  ΜΑΙΡΗ  (ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ)

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

-Καλησπέρα σας κύριε Αλέξανδρε.

-Είμαστε οι δημοσιογράφοι της Πελασγιώτιδας.

-Θα θέλαμε να σας κάνουμε μερικές ερωτήσεις… Αλήθεια πως αντιμετωπίσατε τον Δαρείο;

-Τον αντιμετώπισα με θάρρος, αγωνιστικότητα και εξυπνάδα.

-Ποια κράτη κατακτήσατε;

-Κατέκτησα τη Μ.Ασία , την Αίγυπτο, την Περσία και ίδρυσα πολλές Αλεξάνδρειες.

-Πως το καταφέρατε αυτό;

-Με τη δύναμη του στρατού μου και με την αρχική βοήθεια που μου είχε δώσει ο πατέρας μου ο Φίλιππος Β’.

-Πως μπορέσατε να λύσετε τον Γόρδιο δεσμό;

-Μπόρεσα να τον λύσω με τη βοήθεια του σπαθιού και όπως έχω αναφέρει «ότι δεν λύνεται,κόβεται»

-Γιατί δεν δεχτήκατε τις προτάσεις του Δαρείου;

-Διότι δεν είχα ανάγκη τα λεφτά του, ούτε δέχτηκα ένα μέρος της χώρας αλλά την ήθελα ολόκληρη.

-Μάλιστα, σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Αλέξανδρε για τη συνέντευξη που μας δώσατε.

-Παρακαλώ, ήταν χαρά μου.

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

 

 ΠΑΙΡΝΩ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ


ΔΗΜ.Καλημέρα σας κύριε Αλέξανδρε είμαστε οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Πελασγιώτιδας και θα θέλαμε να σας κάνουμε μερικές ερωτήσεις.
ΔΗΜ.Πως αντιμετωπίσατε το Δαρείο;
Κ.ΑΛΕΞ.Τον αντιμετώπισα με θάρρος ,αντρεία και ευφυΐα .
ΔΗΜ.Ποια κράτη κατακτήσατε ;
Κ.ΑΛΕΞ.Κατέκτησα την Μ.Ασια ,την Περσία ,την Αίγυπτο και ίδρυσα πολλές
Αλεξάνδριες .
ΔΗΜ.Πως το καταφέρατε αυτό;
Κ.ΑΛΕΞ.Με τη δύναμη του στρατού μου και με την αρχική βοήθεια που μου είχε προσφέρει ο πατέρας μου(Φίλιππος Β´)
ΔΗΜ.Πως μπορέσατε να λύσετε τον γόρδιο δεσμό;
Κ.ΑΛΕΞ.Μπόρεσα να τον λύσω με τη βοήθεια του σπαθιού μου,και όπως έχω ξαναπεί "Ότι δεν λύνεται κόβεται".
ΔΗΜ.Γιατί δεν δεχτήκατε τις προσφορές του Δαρείου;
Κ.ΑΛΕΞ.Διότι δεν είχα ανάγκη τα λεφτά του ,ούτε δέχτηκα ένα μέρος της χώρας του ,αλλά την ήθελα ολόκληρη.
ΔΗΜ.Μάλιστα, σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Αλέξανδρε για την συνέντευξη που μας δώσατε.
Κ.ΑΛΕΞ.Παρακαλώ,χαρά μου.

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Σήμερα ξυπνήσαμε πολύ νωρίς γιατί τα σαλπίσματα μας καλούσαν για κάτι ξαφνικό.

Ντυθήκαμε γρήγορα και τρέξαμε στις θέσεις μας. Μάθαμε πως ο Δαρείος Γ’ με πολυάριθμο στρατό μας επιτέθηκαν εδώ στα Γαυγάμηλα. Ριχτήκαμε στη μάχη με πείσμα και γενναιότητα και καταφέραμε να τους τρέψουμε σε φυγή. Όμως ο βασιλιάς Αλέξανδρος μας πίκρανε γιατί ζήτησε να τον προσκυνάμε όπως οι Πέρσες τους βασιλιάδες τους. Επίσης απαιτεί να τον ακολουθήσουμε στην άκρη του κόσμου! Αν δε μας ζητήσει συγνώμη όλος ο στρατός είμαστε πολύ στεναχωρημένοι και δεν σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε τις διαταγές του.

Ελπίζουμε αύριο όλα να αλλάξουν και ο βασιλιάς μας να αλλάξει συμπεριφορά.

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

  Αγαπημένοι μου συμπολίτες ,πιστεύω ότι ξέρετε πως σε ένα πόλεμο σκοτώνονται χιλιάδες άνδρες, γυναίκες ,ζώα και το χειρότερο σκοτώνονται παιδιά.Πιστευω ότι ξέρετε πως καταστρέφονται οι περιουσίες μας ,τα σπίτια μας ,τα χωράφια μας, ο πολιτισμός μας ολόκληρος .Πιστευω ότι ξέρετε πως μετά από ένα πόλεμο όλες οι πόλεις-κράτη χωρίζονται,και αυτό είναι απαίσιο.Για αυτό τι θα λέγατε να μην ξεκινήσουμε τον πόλεμο; Εξάλλου ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί.

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

                          ΕΚΤΑΚΤΟ   ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΑΚΟΥΣΑΤΕ .... ΑΚΟΥΣΑΤΕ....

   Σήμερα ,13 Ιουνίου 323 , έφυγε ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ όλων των εποχών, ο Μέγας Αλέξανδρος,σε ηλικία μόλις 33 ετών. Άφησε πίσω μια τεράστια αυτοκρατορία που εκτεινεται από τα Βαλκάνια και τη βόρεια Αφρική ως τα πέρατα της Ανατολής .

                                                  ΑΦΡΟΔΙΤΗ

 

Copyright © 2013

44o Δημοτικό Σχολείο
Λάρισας
 

 

Σχεδιασμός & Επιμέλεια:  

 Θωμαή Τζιτζή -Στογιάννη:

«Tα μυαλά των παιδιών δεν είναι δοχεία να τα γεμίσεις, είναι σπίρτα για να τα ανάψεις.»
Χρήστος Τσολάκης
 

999933

9333999