ΣΑΣ  ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ  ΣΤΗΝ  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ  ΤΟΥ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ  ΜΑΣ
 

    Δ3         ΔΑΣΚΑΛΑ:  ΤΖΙΤΖΗ ΘΩΜΑΗ           

"ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΔΑ" ήταν το όνομα της περιοχής μας(Ν.Λάρισας) στα αρχαία χρόνια

(Την φτιάχνουμε χρησιμοποιώντας ή επινοώντας ειδήσεις από τη Γεωμετρική εποχή)

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  "ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΔΑ"

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  "ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΔΑ"

Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΛΙΜΝΗΣ

      Την επόμενη βδομάδα θα γίνουν αγώνες προς τιμήν του Πέλωρου, ο οποίος -όπως θυμούνται οι παλιότεροι-,είχε αναγγείλει στο βασιλιά Πελασγό ότι με το μεγάλο σεισμό που έγινε σε κείνη την περιοχή δημιουργήθηκε ένα μεγάλο ρήγμα μεταξύ Ολύμπου και Κισσάβου.Μέσω αυτού του ρήγματος λοιπόν ,τα νερά της θεσσαλικής λεκάνης χύθηκαν στο Αιγαίο Πέλαγος.    Γι αυτή την ευχάριστη είδηση ο βασιλιάς παρέθεσε πλούσιο τραπέζι.

      Σε  ανάμνηση αυτού του γεγονότος οι Θεσσαλοί τελούμε κάθε χρόνο μια γιορτή τα "ΠΕΛΩΡΙΑ".Στο τέλος των αθλητικών αγώνων παραθέτονται πλούσια γιορτινά τραπέζια που συμμετέχουν και ξένοι, ενώ απελευθερώνονται αιχμάλωτοι και αποφυλακίζονται πολλοί φυλακισμένοι!

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ

 

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΤΙΤΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΔΑ

      Οι δημοσιογράφοι Κλεομένης και Θρασύβουλος πήγαν στην περιοχή και κατέγραψαν μαρτυρίες.

      Οι Τιτάνες είχαν στην κατοχή τους την  Όθρυ, ενώ οι θεοί τον Όλυμπο.Επειδή η δύναμή τους είναι μεγάλη, εκτινάζουν βράχια αλλά και βουνά.Έτσι δημιοργούνται μικρότερα βουνά στην περιοχή:Τίτανος, Φυλλίκειον,Χαλκοδόντιον Ερημόν και άλλα.

      Στο τέλος της σύγκρουσης ,νικητές ήταν οι 12 θεοί.

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ-ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ

 

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ

      Είδηση προκαλεί ότι το γνωστό νησί Αίγινα, το οποίο εξαιτίας της κατάρας της θεάς Ήρας είχε ερημωθεί, γέμισε κατοίκους.Μετά από έρευνες, ανακαλύψαμε ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται ο Δίας και ο γιος του,ο Αιακός.

      Ο Αιακός παρακάλεσε τον πατέρα του να του δώσει συντρόφους. Τότε ο Ζευς μεταμόρφωσε κάτι μυρμήγκια σε ανθρώπους που ονομάστηκαν Μυρμιδόνες.

      Λέτε οι Μυρμιδόνες να είναι γενναίος λαός ή δειλός σαν... μυρμήγκια; Το μέλλον θα δείξει...

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ -ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

 

Η ΚΕΝΤΑΥΡΟΜΑΧΙΑ

      Πριν δυο μέρες έγινε ο γάμος του βασιλιά των Λαπιθών, Πειρίθου(βασιλιά της Λάρισας), με την κόρη του Άτρακα, την Ιπποδάμεια.Ήμουνα κι εγώ καλεσμένος σε αυτό το γάμο.

      Εκεί ένας Κένταυρος,ο Ευρυτίων, πήγε να κλέψει τη νύφη.Είχε πιει ήδη, δέκα ποτήρια κρασί και μέθυσε.Τον είδα και ήξερα πως κάτι σκαρώνει.Σηκώθηκε παραπατώντας και πήγε στο τραπέζι που καθόταν η νύφη και την σήκωσε για να την πάρει μαζί του.

      Όμως εκείνη τη στιγμή, ο Θησέας, ο αδερφικός φίλος του βασιλιά, τον είδε και έτρεξε να σώσει τη νύφη.Είπε στον Κένταυρο Ευριτίων ότι αν δεν την κατεβάσει από την πλάτη του θα τον προκαλέσει σε μονομαχία.

      Ο Κένταυρος αμέσως άφησε τη νύφη σε μια άκρη και του είπε:"Όποιος νικήσει από τους δυο μας θα πάρει την Ιπποδάμεια"Έτσι άρχισαν να μονομαχούν.Την ώρα όμως που ξεκινούσαν τη μονομαχία , τους είδε ο βασιλιάς. Πήγε κοντά τους και τους ρώτησε γιατί παλεύουν.

      Ο Θησέας του εξήγησε τι είχε γίνει.Τότε ο βασιλιάς θυμωμένος με αυτά που άκουσε, διέταξε τον στρατό του να πιάσουν και να φυλακίσουν τον Ευριτίων.Εκεί τον βασάνισαν πολύ.

      Αφού τελείωσε ο γάμος αποφάσισαν να τον αφήσουν να φύγει. Μετά από αυτό το γεγονός οι Κένταυροι και οι Λαπιθώνες βρίσκονται σε συνεχή διαμάχη. Με αποτέλεσμα τώρα, οι Κένταυροι να φύγουν για πάντα από το Πήλιο.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ-ΚΡΙΤΩΝ

 

ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ

      Την προηγούμενη εβδομάδα οι Θεσσαλοί ολοκλήρωσαν πλήρως την επέκτασή τους στην περιοχή μας(την Πελασγιώτιδα)

      Τα δυο σημαντικότερα θεσσαλικά φύλα με το όνομα Θεσσαλοί ή Πετθαλοί μετακινήθηκαν από την όμορφη περιοχή της Θεσπρωτίας σε δυο ρεύματα. Το ένα ρεύμα μετακινήθηκε κατά τη Μυνηναϊκή εποχή και το άλλο τώρα. Έτσι άρχισαν να επεκτείνονται πρώτα στις νότιες και νοτιοδυτικές  περιοχές και ύστερα κατέκτησαν την υπόλοιπη πεδιάδα.

      Οι    Μάγνητες ανάγκάζονται να υποχωρήσουν στην Όσσα και στο Πήλιο ενώ οι Αχαιοί της Φθιώτιδας οδηγούνται στο Ναρθάκι και Όθρυ καθώς και στη γνωστή πεδιάδα του Αλμυρού. Οι Αχαιοί της Φθίας υποτάσσονται και έτσι η πρωτεύουσα τους μετονομάζεται σε Φάρσαλο.

      Έτσι ξεκινάει μια νέα εποχή στην περιοχή μας.

ΟΡΕΣΤΗΣ-ΠΑΡΗΣ

 

ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

      Στην περιοχή μας -όπως και στις αποικίες μας-έχουμε πολλές λατρευτικές συνήθειες προς τιμή του Λαφιστίου Διός και της Ιωνίας Αθηνάς. Αλλά αυτή τη φορά πήγαμε στο ναό του Απόλλωνα για να προσφέρουμε τις θυσίες μας.

      Στη συνέχεια γιορτάσαμε με φαγοπότι και χορούς.

ΗΒΗ

 

ΟΙ ΠΕΝΕΣΤΕΣ Ή ΜΕΝΕΣΤΕΣ

   Πριν λίγα χρόνια, οι Θεσσαλοί κυρίευσαν την περιοχή μας.Από τους παλιότερους κατοίκους της πεδιάδας, κυρίως η αριστοκρατία και η ακόλουθοι της, μετανάστευσαν.Οι άλλοι  αποτραβήχτηκαν στα ορεινά και οι περισότεροι υποτάχτηκαν στους κατακτητές.

      Η γη μοιράστηκε σε κλήρους. Όσοι παρέμειναν από αγάπη για τη γη τους, έπρεπε να αποδεχτούν τους όρους που επέβαλλαν οι Θεσσαλοί με τη συνθήκη της Άρνης.

      Σύμφωνα με αυτή, οι κάτοικοι εξασφάλιζαν την παραμονή και την ασφάλεια στα πάτρια εδάφη (δεν μπορούσαν να τους διώξουν ή να τους σκοτώσουν) με τους εξής όρους:

1) θα καλλιεργούσαν τη γη και θα απέδιδαν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους στους γαιοκτήμονες και 2) θα υπηρετούσαν ως στρατιώτες σε καιρό πολέμου.

      Οι κάτοικοι που παρέμειναν και δούλευαν ονομάστηκαν Πενέστες(δηλ.πένητες-φτωχοί) ή Μενέστες γιατί έμειναν στον τόπο τους. Πολλοί από αυτούς ήταν πλουσιότεροι από τους κυρίους τους.

      Οι Πενέστες θα εξεγερθούν αρκετές φορές, γιατί οι συνθήκες ζωής ήταν δύσκολες και δεν μπορούσαν να επιβιώσουν. Αποζητούσαν την ελευθερία τους και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

      Η πιο γνωστή εξέγερση ήταν αυτή του Προμηθέα με βοηθό τον Κριτία.Οι παλιοί λένε ,ότι ο Προμηθέας ήταν ο Ιάσονας ή ο πατέρας του Λυκοφρόνας, ο ιδρυτής της τυρρανίας των Φερρών. Ίσως και κάποιο άλλο πρόσωπο που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Προμηθέας. Το γεγονός ότι υποκίνησαν τους Πενέστες να επαναστατήσουν δε σημαίνει ότι ήταν επαναστάτες κατά της κοινωνικής τάξης, αλλά χρησιμοποιούσαν τη βοήθειά τους για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Η εκστρατεία ήταν περισσότερο πολιτικού παρά κοινωνικού χαρακτήρα.

ΙΟΚΑΣΤΗ

  

ΜΟΨΟΣ -Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΑΝΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

      Ο γνωστός μάντης, Μόψος, πριν από μερικές βδομάδες μας μίλησε για τον εαυτό του. Μας είπε ότι καταγόταν από το Μόψιο,που βρίσκεται στην περιοχή μας ,την Πελασγιώτιδα, και έμεινε στη Μικρά Ασία.

      Επίσης μας είπε ότι το Μόψιο είναι κοντά στην πόλη μας, τη Λάρισα.

      Αυτά μας είπε ο συμπατριώτης μας, ο Μόψιος.

ΗΒΗ

 

ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ -Ο ΣΟΦΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

      Η Κυρήνη ζούσε στο Πήλιο και ήταν κόρη του βασιλιά Υψέα. Η Κυρρήνη ακολούθησε τον Απόλλωνα  ως την περιοχή της Λιβύης.Εκεί η νύμφη Λιβύη της χάρισε ένα χρυσό παλάτι και ένα μέρος της χώρας της.Αυτό το μέρος ονομάστηκε Κυρρηναϊκό.

      Η Κυρρήνη έκανε ένα γιο ,τον Αρισταίο, που τον ανέλαβαν ο Ερμής και οι Ωρες.Αργότερα την ανατροφή του ανέλαβαν οι Μούσες.Οι Μούσες του ανέθεσαν να φυλάει τα κοπάδια της Ν.Θεσσαλίας.

      Όταν έγινε άντρας,ασχολήθηκε με τα αμπέλια, τις ελιές τη μελισσοκομία και την τυροκομία.

      Ήταν ο σοφός της Θεσσαλίας και όποιο ταξίδι έκανε,μιλούσε για τις αγροτικές τέχνες και γενικά για την εκμετάλλευση της γης.

ΜΥΡΤΩ

 

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΙΡΙΘΟΥ -ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

   Ο Πειρίθους ήθελε να δει τον ήρωα της Αθήνας και να εξακριβώσει τη φήμη.Πήγε  λοιπόν και έκλεψε ένα κοπάδι βόδια του Θησέα.Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι υποτακτικοί να τον κυνηγήσουν και ο Θησέας έτρεξε κι αυτός να τον προλάβει.Όταν τον έπιασαν  εντυπωσιάστηκαν ο ένας από την όψη του άλλου.Ο βασιλιάς της Λάρισας έδωσε πρώτος το χέρι του στον Θησέα.

      Οι δυο καλοί φίλοι βοηθούσαν ο ένας τον άλλον στις περιπέτειες. Ο Πειρίθους βοήθησε τον Θησέα να αρπάξει την ωραία Ελένη που ήταν κόρη του Δία και της Λήδας. Αυτό προκάλεσε πόλεμο ανάμεσα  στην Αθήνα και των Διόσκουρων , των αδελφών της Ελένης, του Κάστορα και του Πολυδεύκη. Οι Αθηναίοι έχασαν και η γυναίκα γύρισε στην πατρίδα της.

      Αργότερα πέθανε η Ιπποδάμεια, όμως ο Πειρίθους τόλμησε να επιχειρήσει μαζί με τον Θησέα, την απαγωγή της κόρης της θεάς Δήμητρας, την Περσεφόνη.

      Ο Άδης κατάλαβε τον σκοπό της επίσκεψης τους και τους τιμώρησε  βάζοντας τους να καθίσουν σε θρόνους όπου κολλήθηκαν και δεν μπορούσαν να φύγουν.

      Αργότερα ο Ηρακλής κατέβηκε στον κάτω κόσμο να ελευθερώσει τον Θησέα, αλλά εγκατέλειψε τον Λαρισαίο βασιλιά στον Άδη δεμένο με αλυσίδες ως κύριο ένοχο για την προσβολή στον θεό Πλούτωνα.

ΦΡΙΞΟΣ

 

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΔΗΛΟ

ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΘΕΟΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ

      Η όμορφη Λητώ, γέννησε στο νησί μας, ένα χαριτωμένο αγοράκι, γιο του Δία που ονομάστηκε Απόλλωνας.

      Η Λητώ έφυγε πριν αρκετό καιρό, κυνηγημένη από τη ζηλότυπη Ήρα γιατί είχε στα σπλάχνα της το παιδί του Δία, ψάχνοντας καταφύγιο.Όμως κανείς δεν προσφέρθηκε να την φιλοξενήσει, εκτός από τον Πηνειό που με προθυμία της πρόσφερε τα όμορφα δροσερά νερά του.

      Η Λητώ επειδή φοβήθηκε τον θεό Άρη που την κυνηγούσε, ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά της τον Πηνειό και έφυγε με προσανατολισμό της τη Δήλο όπου με ηρεμία και χωρίς κίνδυνο γέννησε το μωρό της.

      Της ευχόμαστε να της ζήσει το μωρό της και να είναι γερό.

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

 

ΠΩΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ Η ΛΑΡΙΣΑ

      Σύμφωνα με τους παλιούς, η Λάρισα ήταν σύζυγος του Ποσειδώνα και μητέρα του Αχαιού, του Φθία και του Πελασγού.

      Οι πρώτοι κάτοικοι της Λάρισας ήταν οι Πελασγοί, που ήταν μια ομάδα Προελλήνων. Η λέξη Λάρισα χρησιμοποιούταν για να περιγράψουν λίθινη ακρόπολη ή οχυρό.

      Επίσης σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η Λάρισα προήλθε από την πελασγική λέξη Λάος που σημαίνει βράχος.

      Ακόμη μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι η νύμφη Λάρισα παίζοντας με το τόπι της δίπλα στον Πηνειό, γλίστρησε και πνίγηκε στα νερά του και από τότε πήρε το όνομά της η πόλη.

      Αυτές είναι οι κυριότερες εκδοχές της ονομασίας της πόλης μας.

ΞΑΝΘΙΠΠΗ

 

      ΙΞΙΩΝ

Ο Δίας διέταξε τον Ερμή να δέσει τον Ιξίων με φίδια σε έναν φλεγόμενο τροχό!!!Έτσι ο Ιξίων θα παραμείνει αιώνια στα Τάρταρα !!!

 

      Οταν ο Ιξίωνας ανέβηκε στο θρόνο της Λάρισας, ζήτησε από τον γειτονικό βασιλιά Δηιονέα  την κόρη του , τη Δία, για να την νυμφευτεί.Επειδή όμως ο πατέρας της αρχικά δεν συμφωνούσε, ο Ιξίων του υποσχέθηκε για γαμήλιο δώρο μεγάλη έκταση της Θεσσαλίας.Έτσι εκείνος δέχτηκε, αλλά μετα τον γάμο ο γαμπρό δεν τήρησε την υπόσχεσή του.

      Θυμωμένος τότε με τον γαμπρό του, ο  Δηιονέας, για να τον τιμωρήσει του έκλεψε ένα κοπάδι άλογα. Μετά ο Ιξίων προσκάλεσε σε συμπόσιο τον πεθερό του ,για να γεφυρωθεί το δήθεν χάσμα ανάμεσά τους.

      Με μεγάλη χαρά ο  Δηιονέας δέχτηκε , μα εκεί τον περίμενε η πιο δυσάρεστη έκπληξη της ζωής του: Ο Ιξίων τον έριξε με δόλο σε έναν λάκκο, όπου έκαιγε δυνατή φωτιά με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του με απάνθρωπο τρόπο.

      Οι θεοί λοιπόν τον τιμώρησαν με τη φοβερή αρρώστεια της λύσσας.Όμως και ο πατέρας των θεών ,ο Δίας, τον λυπήθηκε για το βάσανό του και όχι μόνο τον απάλλαξε από αυτό,αλλά τον προσκάλεσε στον Όλυμπο.

      Εντούτοις ο Ιξίων, μη ξεχνώντας τον κακό ευατό του, φέρθηκε απρεπέστατα στον ίδιο του τον ευεργέτη, προσπαθώντας μάλιστα να παρενοχλήσει την Ήρα.

      Ο Δίας, βλέποντας το μέγεθος της κακότητάς του, έδωσε σε μια νεφέλη τη μορφή της Ήρας, με αποτέλεσμα να ξεγελαστεί ο Ιξίων και να γεννήσει τον Κένταυρο, τον γενάρχη των μυθικών τεράτων.

      Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αιώνια και αμετάκλητη τιμωρία του Ιξίωνα.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ-ΤΙΜΟΛΕΩΝ

ΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ!!!

       Οι Δωριείς πέρασαν από τον Ισθμό της Κορίνθου και έφτασαν στην Πελοπόννησο.Εκεί έφτιαξαν ξύλινες καλύβες και κάθισαν εκεί για αρκετό καιρό.Μια μέρα ,χωρίστηκαν σε ομάδες.

       Κάποιες ομάδες πήγαιναν για ψάρεμα στα ποτάμια, άλλες καλιεργούσαν τη γη και άλλες κυνηγούσαν τα ζώα.Με αυτό τον τρόπο έβρισκαν την τροφή τους.

       Οι γυναίκες πρόσεχαν τα παιδιά και έκαναν δουλειές στο σπίτι.

ΑΡΙΑΔΝΗ

ΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΤΑ

       Οι Δωριείς πέρασαν από τον Ισθμό της Κορίνθου στην Πελοπόννησο,χωρίστηκαν σε ομάδες και μένανε γύρω από τον ποταμό Ευρώτα.

       Καθώς ήταν πολλοί, κατάφεραν να κατακτήσουν την περιοχή και να κάνουν δούλους τους κατοίκους. Τους φέρονται άσχημα για να τους εκμεταλλεύονται.

       Οι κάτοικοι της Πελοποννήσου δεν μιλούν πια τη γλώσσα τους γιατί κυριαρχεί η δωρική διάλεκτος.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ

 

ΟΙ ΑΙΟΛΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ

       Οι κτηνοτρόφοι,οι γεωργοί και οι τεχνίτες έβλεπαν τις δουλειές τους να γίνονται όλο και λιγότερες. Έτσι απόφάσισαν να μεταναστεύσουν για μια καλύτερη τύχη.

       Πολλοί Αιολείς, ξεκίνησαν από την Θεσσαλία και έφτασαν στην Λέσβο, στην Τένεδο και στις απέναντι ακτές. Πέρασαν από μεγάλες φουρτούνες. Ζήτησαν βοήθεια από το θεό Ποσειδώνα. Ένα καράβι βούλιαξε και λίγοι κατάφεραν να σωθούν.

       Εκεί στην καινούρια πατρίδα, γνώρισαν τους άλλους λαούς και τον τρόπο ζωής τους.

       Διοργανώνουν θρησκευτικές γιορτές και γιορτάζουν όλοι μαζί όπως έκαναν κι εδώ.Αυτό είναι που τους ενώνει και τους θυμίζει την κοινή καταγωγή τους .    Ελπίζουμε να συνεχίσουν να κρατούν τα έθιμα και τις παραδόσεις τους για πάντα για να μην ξεχάσουν ότι είναι Έλληνες.

ΞΑΝΘΙΠΠΗ

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

    Πριν από είκοσι χρόνια, ο Περικλής ήθελε να ανεβεί στον Όλυμπο, για να ζητήσει βοήθεια από το θεό Ερμή προκειμένου  να στείλει ένα γράμμα στο φίλο του τον Αγησίλαο, που έμενε πάρα πολύ μακριά.

       Έτσι ,την επόμενη μέρα που το αποφάσισε,ξεκίνησε να ανεβεί στο βουνό. Οι θεοί δεν επέτρεπαν σε κανέναν να ανεβεί. Την πρώτη μέρα ο Δίας έστειλε μια δυνατή βροχή, η οποία κράτησε έναν ολόκληρο μήνα.

Η θεά Άρτεμη έστειλε πολλά ζώα όπως:αρκούδες,σκύλους,γάτες κ.τ.λ.

       Ο Περικλής -έτσι μας είπε-ανέβηκε τελικά στον Όλυμπο.Μίλησε με το θεό Ερμή αλλά στο γυρισμό χάθηκε. Πήγε σε ένα χωριό που αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα. Το πρόβλημά τους αυτό,  ήταν οι κατσαρίδες. Κατάφερε να τις διώξει,και γι αυτό όλοι τον φώναζαν ήρωα.

       Οι κάτοικοι αυτοί δεν άφηναν να φύγει...Τον κράτησαν εκεί δεκαπέντε χρόνια.

Όλα αυτά τα χρόνια, του συμπεριφέρονταν λες και ήταν βασιλιάς...

       Του έλειπαν παρα πολύ, η γυναίκα  του και η μοναχοκόρη του. Τους εξήγησε τι συνέβαινε και τον άφησαν να φύγει.

       Έτσι γύρισε στο αγαπημένο του χωριό.

 

Ανδρομάχη

      

Ο ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ

      

Ο έμπορος Φιλοκτήτης πήγε στη Φοινίκη για να ανταλλάξει άργυρο με ελεφαντόδοντο.

       Εκεί είδε το αλφαβητο και του άρεσε πολύ.Λίγο πιο κάτω είδε έναν δάσκαλο που έκανε μάθημα.Τότε αποφάσισε να ξεκινήσει μαθήματα. Ξεκινάει κάθε πρωί στις οχτώ.Μόλις γυρίζει από το μάθημα πηγαίνει στην αγορά και ψωνίζει τρόφιμα. Απ ότι φαίνεται θα μείνει αρκετό καιρό μέχρι να μάθει καλά το αλφαβητο.

       Περιμένουμε να δούμε τι είναι αυτό το αλφάβητο!

ΚΡΙΤΩΝ

 

Ο ΚΑΙΡΟΣ

       Χτες, αργά το απόγευμα, στην πόλη του Άργους, ξέσπασε μια δυνατή καταιγίδα, που κράτησε περίπου δύο ώρες.

       Κάποιοι άνθρωποι , είχαν αφήσει έξω από το σπίτι τους,δέκα αμφορείς, που είχαν μέσα κρασί, χωρίς να τους έχουν κλείσει.

       Όταν τελείωσε η βροχή, είδαν τη ζημιά που είχε γίνει.Στενοχωρήθηκαν πολύ γι αυτό που έγινε, γιατί μόλις είχαν αγοράσει το κρασί από τους Δωριείς.

       Αποφάσισαν ότι τους αμφορείς θα τους φυλάνε μέσα στο σπίτι.Το πάθημα τους έγινε μάθημα...

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

 

Η ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ

       Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες κατάφεραν και πάλι να κυριεύσουν τις θάλασσες. Έτσι το επάγγελμα ττης ναυτιλίας γνωρίζει ξανά μεγάλη άνθηση.

        Με τα θαλασσινά τους ταξίδια, ανοίγονται στις θάλασσες και με τα πλοία τους γεμάτα προϊόντα-λάδι,σίδερο,αγγεία,κοσμήματα-τα πουλούν σε όλο τον κόσμο και αγοράζουν άλλα  προϊόντα, που εμείς δεν έχουμε, όπως χαλκό και διάφορα μέταλλα.

       Μέσα από αυτή τη δράση τους έχουν καταφέρει να πάρουν και πάλι το εμπόριο της Μεσογείου στα χέρια τους και το μέλλον των Ελλήνων διαφαίνεται λαμπρό...

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ γλυπτό του Δία από χαλκό, σε πραγματικό μέγεθος, που εικονίζει το θεό , να κρατάει στο δεξί του χέρι έναν κεραυνό.

 

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ξύλινη άρπα με χορδές από τρίχες αλόγου.

 

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ερυθρόμορφο αγγείο με δυο χερούλια, διακοσμημένο με γεωμετρικά σχήματα.

ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ

 

ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΩΝ

       Ένας Ίωνας, ο Γόργος,θέλησε να ανέβει στον Όλυμπο.Όλοι ξέρουμε, ότι αυτό το βουνό είναι ιερό και κανείς δεν το έχει καταφέρει μέχρι τώρα.Μας διηγήθηκε λοιπόν τις δυσκολίες που συνάντησε:

       Έπρεπε να περάσει από μπάλες λάβας, αετούς που σε άρπαζαν από τους ώμους και σε πήγαιναν στη φωλιά τους ,έτσι ώστε να σε φάνε μετά...

       Είχε παγίδες, άγρια ζώα που σε έριχναν κάτω ,και το πιο επικίνδυνο και πιο τρομακτικό, ήταν ο δράκος που πετάει φλόγες...

       Η Εστία όμως δεν άντεξε να τον βλέπει να βασανίζεται έτσι από τον Δία.Παρακάλεσε λοιπόν,τον πατέρα των θεών , να σταματήσει αυτό που έκανε και να τον αφήσει να γυρίσει στο σπίτι του και να ζήσει τη ζωή του...

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

 

 

ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ

  Ο Ήφαιστος έχτισε ένα λαμπρό παλάτι στους πρόποδες του Ολύμπου.Είναι διώροφο και έχει δέκα δωμάτια σε κάθε όροφο.Έχει μια μεγάλη αυλή και μια σιδερένια αυλόπορτα.

       Το παλάτι αυτό, είναι τεράστιο και ο Ήφαιστος δεν ξέρει πώς να το χρησιμοποιήσει.Έτσι σκέφτηκε να μείνουν εκεί φτωχές οικογένειες που δεν έχουν δικό τους σπίτι.

       Έτσι βρήκε τρεις τέτοιες οικογένειες που κατοίκησαν στο παλάτι και είναι ευτυχισμένες.

ΗΒΗ

 

ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ

       Όπως ξέρετε, κάνουμε διάφορες γιορτές για να τιμήσουμε τους θεούς και τις θεές.Οι περισσότερες από αυτές, γίνονται δημόσια και μπορούν να τις δουν όλοι οι πολίτες.

       Η πιο σημαντική πράξη που κάνουμε προς τους θεούς, είναι να θυσιάζουμε ζώα.

ΑΡΙΑΔΝΗ

 

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ

       Χθες, προς τιμή της θεάς Αθηνάς, στο ιερό της , έγινε πανηγύρι.Οι έμποροι πουλούσαν τα προϊόντα τους. Οι αγγειοπλάστες ζωγράφιζαν συνεχώς όμορφα αγγεία. Όλοι αγόραζαν για να τα χρησιμοποιήσουν στα σπίτια τους. Άναβαν φωτιά και τραγουδούσαν χαρούμενοι.Είχαν όλοι από ένα αγγείο ή ένα αγαλματάκι.

       Τα παιδιά έπαιζαν και χαίρονταν. Έδιναν σε όποιον ερχόταν ένα πινάκιο  για να φάει.

       Χόρευαν όλοι και διασκέδαζαν!

ΞΑΝΘΙΠΠΗ

  

Ο ΟΜΗΡΟΣ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ

       Την Κυριακή, σε μια εντυπωσιακή γιορτή, ο διάσημος ποιητής Όμηρος, παρουσίασε το καινούριο του έργο με τίτλο "ΟΔΥΣΣΕΙΑ".

       Το ποίημα αυτό μιλά για τον δεκαετή αγώνα του Οδυσσέα να επιστρέψει στην Ιθάκη.Ο ποιητής απήγγειλε αποσπάματα από το έργο του και το καινό εθουσιάστηκε.

       Νομίζω, ότι αυτό το ποίημα μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το προηγούμενο εργο του Ομήρου, την Ιλιάδα.Σίγουρα πάντως και τα δυο αυτά έργα θα ακούγονται για πολλά ......πολλά χρόνια1!!!!

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

 

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΩΝΩΝ

       Χθες βράδυ, μια ισχυρή ομάδα από Ίωνες, έφτασε στη Μ.Ασία και σε άλλα κοντινά νησιά.Φαίνεται ότι πεινούσαν , γι αυτό έκλεψαν πολλά φαγητά και έσπειραν την καταστροφή.Οι άνθρωποι φοβούνται μην κάνουν κακό σ αυτούς και στις οικογένειές τους.

       Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η φτώχεια και ο κίνδυνος τους έκανε να μεταναστεύσουν. Εκείνο που χρειάζονται, είναι δουλειές.Πιστεύω ότι μπορούν να συνυπάρξουν με τους ντόπιους.Να πάρουν και να δώσουν πράγματα...

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

 

 

ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ

       Ένας μεγάλος ανεμοστροβιλος γκρέμισε τα πάντα στις αποικίες των Ιώνων στη Μ.Ασία. Ο καιρός ήταν άγριος.Χιλιάδες οι τραυματίες και δεκάδες οι νεκροί.Ο ανεμοστρόβιλος δεν άφησε ούτε τούβλο όρθιο.

       Οι άνθρωποι που σώθηκαν είναι στους δρόμους δεν έχουν τίποτα παρά μόνο νερό για τα παιδιά τους...

ΗΡΑΚΛΗΣ

 

 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΑΓΑΛΜΑΤΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ

       Την προηγούμενη βδομάδα, ο σπουδαίος γλύπτης Μιλτιάδης τελείωσε το έργο του που ήταν ένα χάλκινο αγαλματάκι.

       Χρειάστηκε τουλάχιστον δύο μέρες για να το κατασκευάσει.Δούλευε μέρα νύχτα ασταμάτητα ως να το τελειώσει.Το θέμα του αγάλματος είχε ως εξής: ήταν ένα άλογο που είχε μυτερά αυτιά, μεγάλα χάλκινα πόδια κι ένα πλατύ κεφάλι. Επίσης είχε σχέδια πάνω του όπως κύκλους, τρίγωνα, τετράγωνα και ορθογώνια.

       Το σίγουρο είναι ότι αυτό το χάλκινο άγαλμα θα κρατήσει περισσότερο από τα άλλα τα ξύλινα που είχε κάνει ο καλλιτέχνης...

ΙΟΚΑΣΤΗ

 

ΕΝΑ  ΣΠΙΤΙ  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ

 

       Όπως ξέρουμε , τα σπίτια ολονών μας είναι μικρά και απλά.Όμως την προηγούμενη Κυριακή, η πόλη του Άργους είχε τη χαρά και την τιμή να δει ολοκληρωμένο ,ένα σπίτι διαφορετικό.Την κατοικία του Μιλτιάδη.

       Πρόκειται για ένα σπίτι μεγάλο, ζωγραφισμένο με τρίγωνα,τετράγωνα, κύκλους και μια επιβλητική σκεπή,Είναι πραγματικά κάτι πολύ διαφορετικό από αυτά που έχουμε δει ως τώρα.

       Είναι  χτισμένο κοντά στο ποτάμι,δίπλα στο ναό του άρχοντα και πατέρα Δία.Όσοι περνούν από εκεί,θαυμάζουν το σπίτι του Μιλτιάδη και ονειρεύονται να αποκτήσουν και εκείνοι ένα ίδιο.Ευχόμαστε, όλο το Άργος να γεμίσει με τέτοια σπίτια.

(Ανταπόκριση από Άργος)

ΠΑΡΗΣ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΓΓΕΙΟ ΜΕ ΣΧΗΜΑΤΑ

      Ο αγγειοπλάστης Ιφικλής, έφτιαξε το πρώτο αγγείο με πολλά σχήματα.Αυτό έγινε μόδα και άρχισαν να το μαθαίνουν όλοι.

      Τα αγγεία αυτά βγήκαν και στο εμπόριο και τα έμαθε όλη η Ελλάδα.Έμαθαν όχι μόνο να τα φτιάχνουν αλλά και να στολίζουν με γεωμερικά σχήματα και μαίανδρους και τα έκαναν περίπλοκα.

      Μήπως αυτή η εποχή που ζούμε ονομαστεί Γεωμετρική;

ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ

 

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ Ο ΠΗΝΕΙΟΣ ΜΑΣ

      Ο Πηνειός ήταν ποτάμιος θεός της Θεσσαλίας και γιος του Ωκεανού και της Τηθύος. Με τη νύμφη Κρέουσα γέννησε τον Υψέα και τη Στίλβη. Κόρες του Πηνειού ήταν οι νύμφες Τρίκκη και Λάρισα, οι οποίες έδωσαν τα ονόματά τους στις θεσσαλικές πόλεις.

      Σύμφωνα με έναν μύθο, ο θεός Απόλλωνας πάντρεψε την αγαπημένη του Πίνδο με τον Λίγκο (το βουνό Χάσια). Τα δυο αυτά σημερινά βουνά ήταν ευτυχισμένα, όμως οι θεοί ζήλεψαν την ευτυχία τους και τα χώρισαν. Από τα δάκρυά τους έγινε ο Πηνειός ποταμός...

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

 

 Ο ΕΝΙΠΕΑΣ ,ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΜΑΣ...ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΟΜΩΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ;

      Ο Ενιπέας ποταμός  περνάει κοντά από τα Φάρσαλα. Ο Ενιπέας -μας λένε οι παλιοί-ήταν ο ωραιότερος από τους άλλους ποτάμιους θεούς. Τον ερωτεύτηκε η Τυρώ, κόρη του Θεσσαλού Σαλμωνέως.

      Ο θεός Ποσειδώνας όμως καταλάβαινε ότι η Τυρώ δεν θα τον ήθελε, γι αυτό πήρε τη μορφή του Ενιπέα.

      Η Τυρώ ξεγελάστηκε και δέχτηκε τον Ποσειδώνα. Ο θεός αργότερα της φανερώθηκε και της πρότεινε να κάνουν δυο δίδυμα παιδιά, τον Πελία και τον Νηλέα...

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΔΩΡΙΕΙΣ

      Καθώς οι Δωριείς πήγαιναν στην Πελοπόννησο, πέρασαν από το χωριό Κόμη και σταμάτησαν για να φάνε.Εκεί είπαν σε κάποιον που τους ρώτησε πού πήγαιναν, ότι κατευθύνονται νότια...

      Περπατούσαν πολλές μέρες, κάποτε βρήκαν ένα δρομάκι από όπου ακουγόταν μουσική.Αυτό οδηγούσε σε ένα χωριό.Εκεί είδαν ανθρώπους που χόρευαν. Έδωσαν εντολή να σταματήσει η μουσική και ο χορός, έδιωξαν τους γέρους, τους νέους τους έκαναν δούλους τους και κάποιοι έμειναν εκεί.Αυτό το μέρος ονομάστηκε Δωρίδα.

      Οι υπόλοιποι συνέχισαν προς την Πελοπόννησο. Ήταν αγριωποί, δεν μιλούσαν πολύ, είχαν όπλα και δύναμη. Κατέστρεφαν και κατακτούσαν ότι ήθελαν...Οι πιο πολλοί έφτασαν στη Σπάρτη.

ΘΑΛΕΙΑ

 

ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ

      Σύμφωνα με μαρτυρίες των παλιών, ο Κρόνος συγκέντρωσε τους αδερφούς και τις αδερφές του και συμμάχησαν κατά των Τιτάνων.

      Ο πόλεμος που ξέσπασε ήταν τρομερός.Οι άνθρωποι στη γη έτρεμαν από το φόβο τους. Οι ουρανοί άστραφταν και βροντούσαν,η γη σειόταν και η θάλασσα φούσκωνε τρικυμισμένη. Η μάχη ανάμεσα στους θεούς και στους Τιτάνες ήταν σφοδρή.

      Ο Δίας που ήταν  με το μέρος των Ολύμπιων θεών, ελευθέρωσε τους Κύκλωπες και τους Εκατόγχειρες και τους έριξε στη μάχη. Μαζί με αυτούς και τα αδέρφια του που έγιναν ακαταμάχητα.

      Οι Κύκλωπες έφταξαν για το Δία κεραυνούς, για τον Ποσειδώνα μια  τρίαινα και για τον Άδη μια περικεφαλαία.

      Έτσι οι Τιτάνες νικήθηκαν, ο Δίας τους έριξε στα Τάρταρα  και οι ελάχιστοι που γλίτωσαν ήταν εκείνοι που δεν ξεσηκώθηκαν κατά των Ολύμπιων θεών.

      Αυτή η μάχη θα μείνει στην ιστορία ως ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ

       

 

ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ....

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ Η ΛΙΜΝΗ ΝΕΣΩΝΝΙΣ

 

      Αγαπητοί συμπολίτες Πελασγοί,σας ενημερώνουμε να αποφεύγετε το δρόμο προς τη Βοιβηίδα, διότι πλημμύρισε η λίμνη Νεσσωνίς.

Υπάρχει κίνδυνος να βουλιάξει το κάρο σας ή να γλιστρήσετε στις λάσπες.

      Μετά τις έντονες βροχές, ορμητικοί χείμαρροι  κατέβασαν νερό από τις πλαγιές της Όσσας το οποίο νερό ενώθηκε με τη λίμνη Βοιβηίδα.Έτσι μεγάλωσε η έκταση της λίμνης και τα χωράφια πλημμύρισαν. Η λίμνη πλημμυρίζει πολύ συχνά, γι' αυτό άλλωστε της έδωσαν το όνομα του πιο κακόφημου Κένταυρου του  Νέσσου...

ΘΑΛΕΙΑ

     

 

 

ΑΣ ΤΗ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΛΙΔΕΣ ...

 

 

Copyright © 2013

44o Δημοτικό Σχολείο
Λάρισας
 

 

Σχεδιασμός & Επιμέλεια:  

 Θωμαή Τζιτζή -Στογιάννη:

«Tα μυαλά των παιδιών δεν είναι δοχεία να τα γεμίσεις, είναι σπίρτα για να τα ανάψεις.»
Χρήστος Τσολάκης
 

999933

9333999